A stroll through Brussels with I Think About Beer – Belitab2014

SAMSUNG CSC

Je had het misschien al gelezen, collega bier blogger en vriend Christopher Barnes van I Think About beer was op bezoek in ons nederig bierlandje. Een 2 weken durende trip doorheen België waaronder enkele dagen met mij.  Op ontdekking inderdaad, een dagje Brussel mag dan niet ontbreken.

Brussel, het roept bij velen een negatief beeld op. Niet bij mij echter. Toegegeven, het is geen stad die zich laat liefhebben van bij de eerste ontmoeting. Het is geen stad als Gent, Brugge of Leuven die je met hun opgesmukte voorgevels onmiddelijk in hun armen nemen. Nee, het is een stad die zich ietwat verbergt achter een lelijke gevel. ‘Bruxelles, het ei ne lieleke smoel mo ne schunen intérieure’ zou een ketje of zinneke zeggen. De moeite om te ontdekken en beginnen doen we bij een relatief nieuwe brouwerij; Brasserie De La Senne of de Zennebrouwerij. Tweetalig, zoals het een echte Brusseleir betaamt en met wortels diep in de Brusselse klei – asfalt tegenwoordig.

SAMSUNG CSCBrasserie De La Senne in Sint-Jans Molenbeek timmert reeds sinds 2003 aan de weg, sinds 2010 op de huidige locatie. Zo moeilijk de beginjaren waren voor oprichters en eigenaars Yvan De Baets en Bernard Leboucq zo populair zijn hun bieren momenteel. Niet te stuiten! Van enkele schamele Hectoliters in het prille begin tot iets meer dan 6000Hlt vandaag, de tapkraan loopt continu. In onze mooie hoofdstad kan je hun bieren reeds in een 150-tal cafés vinden. Stilletjes aan wat meer adem geven aan het echte artisanale bier en die Stella of Maes wat meer in de schaduw duwen. Uitbreiding is zelf in zicht. Zonder enig compromis natuurlijk, de consument vraagt het echter. Nu brouwen ze nog in hun tweedehandse brouwketel van Duitse makelij van 25Hlt, binnen afzienbare tijd zal dit gebeuren in een systeem dat het dubbele aankan. Niets dan goed nieuws dus want zeg nu zelf; meer Taras Boulba of Zinnebir kan toch niet slecht zijn?

Op het moment van ons bezoek waren beide zaakvoerders in het buitenland. Het was een van de brouwmeesters,Martin, die ons een rondleiding gaf. Dat ze aan het brouwen waren was te merken aan de heerlijke geur die doorheen de brouwerij hing, de geur van gerstemout in de maischketel. Martin die mocht ons ook ons vloeibaar ontbijt schenken alvorens hij terug aan de dagtaak ging; een heerlijk frisse Taras Boulba voor mij? SAMSUNG CSC een Tripel Verschueren voor Christopher. Brussels bier, een mooi begin van de dag.

Brasserie De La Senne, Gentsesteenwg 565 1080 Sint-Jans Molenbeek +32(0)24650751 info@brasseriedelasenne.be

Na deze recentere brouwerij namen we een duikje in het verleden, een 100-tal jaar terug ongeveer. In hartje Anderlecht vind je deze in 1900 opgerichte authentieke lambiek brouwerij en geuze stekerij. Brasserie Cantillon, de naam doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Toch niet? Dat de schaamte je hoofd zo rood moge kleuren als die heerlijke kriekenlambiek van Cantillon, dit is nationaal erfgoed! Hier luidt de naam Cantillon doorheen de brouwerij maar zwaait de familie Van Roy de plak. Het was Jean-Pierre Van Roy, getrouwd met Claude Cantillon, kleindochter van oprichter Paul Cantillon die de roerstok in 1968 in handen nam en Cantillon groot(s) maakte. Die roerstok is inmiddels in handen van diens zoon, Jean Van Roy, die de brouwerij met zekerheid en flair de toekomst in stuurt. De handtekening voor de nieuwe gebouwen was zojuist op papier vereeuwigd vertelde Jean ons. Een uniek moment, een verdubbeling van de capaciteit, een nood en deugd. De brouwerij kent immers een immens succes, het lijkt soms wel een bedevaartsoord voor menig overzees toerist. De bieren zijn natuurlijk van een uitzonderlijke kwaliteit. Volledig natuurlijk, fris en scherp, heel smaakvol. Fou Foune, Lou Pepe Kriek, Rosé de Gambrinus, Iris,…..Hier blijft het niet bij een oude geuze of kriek. De drang naar experiment omarmt de traditie.

Uitgesproken karakters met een hart voor Brussel, die brouwers van Lambiek en stekers van Geuze. Ambachten, stielkenners, liefde voor een vak; het zit vervat in hun producten. SAMSUNG CSCDe brouwerij doet ook dienst als museum. Voor de milde som van 7€ krijg je een bondige uitleg en ben je vrij van in de brouwerij rond te lopen, tussen de spinnenwebben door. De rondleiding beëindig je met een glaasje lambiek, een geuze of kriek. Een flesje kraken kan je er ook en er met lege handen buiten gaan doe je er zelden. Op de foto gaan met de eigenaars, ja, dat mag ook.

Brasserie Cantillon, Gheudestraat 56 1070 Anderlecht +32(0)25214928 info@cantillon.be

Omdat een mens tussendoor ook moet eten en omdat je dan best het aangename aan het aangename paart kan je er voor kiezen iets bij Les Brigitinnes te gaan eten.

P1160092Dit stukje Brusselse art nouveau waar chef/eigenaar Dirk Myny het mes hanteert ligt zowat in het verlengde van de 2 voornoemde brouwerijen, letterlijk en figuurlijk. Niet alleen ligt dit restaurant op wandelafstand van Cantillon ook op het menu heeft het bier van beide Brusselse brouwerijen een prominente plaats. Zowel uit de fles, uit de tapkraan als in de gerechten zelf.  Het menu situeert zich rond het klassiekere genre, traditie met een perfect uitvoering dan wel. Starten doen we met een glas Gueuze Cantillon, what else?SAMSUNG CSC Een royaal stukje hazenpaté voor mijn overbuur, een portie kort aangezette en goed gekruide scheermessen voor mij als voorgerecht.

SAMSUNG CSC

Het hoofdgerecht voor mij bestaat uit een mooie moot kabeljauw op een risotto van spelt met een botersaus opgewerkt met Cantillon Gueuze. Op mijn aanraden kiest Christopher voor de kalfswangen gesmoord in Kriek van Cantillon. Ik hoor noch gemor noch protest aan de overkant van de tafel. Bij dit alles genieten we van een sublieme Cuvée Florian van Cantillon ook wel Zwanze2014 genoemd. We profiteren er van zolang het nog kan. Voldaan zetten we dan ook onze tocht verder.

Om onderweg onze dorst te stillen springen we even binnen in Het goudblommeke in papier, nog zo een stukje behouden Brusselse geschiedenis. Een eerder beknopte bierkaart met enkele mooie bieren maar waar vooral de Lambiek van Oud Beersel in het oog springt. Je vindt deze niet veel in de hoofdstad dus is de keuze snel gemaakt. De overvloed aan fruitvliegjes die tegelijk met onze lambiek wordt geserveerd en die de hele tijd rond onze hoofden blijven cirkelen neem je erbij. Lambiek en fruitvliegjes, het is een natuurlijk verbond. Even de sfeer van weleer opsnuiven en we kunnen er weer tegen. Het is een gure, regenachtige dag.

Het Goudblommeke in papier, Cellbroerstraat 55 1000 Brussel +32(0)25111659 cafe@hetgoudblommekeinpapier.be

Omdat we tussenin de geest ook wat willen verrijken kiezen we voor een rustmoment in het museum voor schone kunsten op de Kunstberg. We verdrijven er de tijd gedurende een uurtje in het gezelschap van enkele Vlaamse meesters. De museumbuurt tussen het Koninklijk paleis en de kleine en grote zavel is trouwens een prachtige buurt om in rond te wandelen. P1130303Start er je wandeling aan de voet van die statige mastodont genaamd Justitiepaleis dat Brussel overkijkt. Als eenvoudige sterveling heb je trouwens ook recht op dat zicht. Je wandeling kan hier 2 richingen uit; ofwel pak je de lift aan het justitiepaleis die je pal in de Marollen dropt en waar je dan kan kuieren in de oudste buurt van Brussel tussen de antiquairs en bruine kroegen ofwel zak je af richting Koninklijk paleis waar je dan zeker het park aan de kleine zavel even moet bezoeken. P1130291Je kan er gemakkelijk een uurtje verloren maken door te raden welke ambachten er allemaal staan afgebeeld in en rond het parkje.

Het Delirium Café, dat mag ook al niet ontbreken bij je bezoek aan Brussel. Houder van het Guinness wereldrecord als bar met de meeste bieren, 3162 bij de laatste telling. In Leuven is het zout op de wonde, hier staan ze in de kelder. Een kelder die we mochten bezoeken trouwens dankzij Sophie, communication manager van het Delirium imperium. SAMSUNG CSCDie kelder, constant op dezelfde koele temperatuur, is een klein doolhof. Er zit een systeem in, getrainde barmannen hebben er binnen enkele tellen de juiste fles gevonden. Voor ons is het een wirwar van bieren, weggestopt in een doolhof van nauwe gangetjes. Indrukwekkend

SAMSUNG CSC

Gelegen tussen de talrijke tourist traps, ook wel restaurants genaamd, van de Rue des Bouchers beslaat het Delirium emperium met zijn diverse thema bars wel een heel dorp. Delirium village, get it? Die restaurants in de Rue des Bouchers laat je trouwens best voor wat ze zijn(op enkele na zoals Les Armes de Bruxelles of Chez Leon). Het betalen van de rekening staat hier niet garant voor een fijn diner, mogelijk wel voor een voedselvergiftiging. Zie het als een gouden tip… Van dit alles uiteraard geen vrees in het Delirium café. Hier kom je om te drinken! Heb je toch een hongertje ga deze dan stillen bij Nuetnigenough. 500 meter verder in vogelvlucht, kleine moeite.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSCBij het Delirium Café kom je voor het overmatig ruime assortiment Belgische bieren van de tap en de nog grotere keuze in het flessenmenu. L’embarras du choix, dat je het maar weet! Wees bereid op veel en luid volk als je plaats neemt op het gelijkvloers of in de kelder. Heb je het graag wat rustiger kies dan voor een plaatsje op het eerste verdiep, ook wel de Hoppy Loft genaamd. Hier kan je kiezen uit een menu met buitenlands craft beer en enkele mooie Belgische referenties.

Delirium Café, Getrouwheidsgang 4 1000 Brussel info@deliriumvillage.com

SAMSUNG CSC

Afsluiten deden we bij Moeder Lambic, een bar die een plaatsje verdient op je bucket list. Een mooie waaier van 40 bieren op tap; lambiek, geuze, kriek van de pomp, een uitgelezen keuze aan artisanale bieren zowel uit België als uit het buitenland. Hier is altijd wel een pareltje te vinden. Het bedienend personeel kent hier trouwens zijn vak en raad je graag iets aan. Een flesje Oude Kriek van De Cam, een schotel artisanale vleeswaren en kazen, goed gezelschap en de avond/nacht kon niet lang genoeg zijn – het glas niet vol genoeg. Moeder Lambic….beer is the aswer!

Moeder Lambic,  Place Fontainas 8 1000 Brussel +32(0)25036068

Moeder Lambic Orginal, Rue de Savoie 1060 Brussel +32(0)25441699

SAMSUNG CSCEn dan kom je plots tot het besef dat Christopher nog zijn trein moet halen en dat zijn bagage nog in mijn wagen staat, enkele kilometers verder in een ondergrondse parking…..Hup, taxi in, in alllerijl naar de auto en via de kortst mogelijke weg naar het station. Alles kwam goed, no worries!

Natuurlijk zijn er nog andere dingen die je kan bezoeken in Brussel;  Café Monk, Poechenellekelder, Délices et caprices, Malt Attacks, Malting Pot, La Bécasse, A La Mort Subite, La Porte Noire, Restobières,……. Genoeg om enkele dagen mee te vullen.

Volgende episode van dit avontuur brengt ons onder meer tot in het pajottenland waar de wilde lambieken en geuzes nog met pijl en boog worden geschoten…

Cheers

BelgianBeerGeek

Een gedachte over “A stroll through Brussels with I Think About Beer – Belitab2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s