I Think About Beer does Belgium

‘An American in beer country’ zo zou je het kunnen noemen wanneer een Amerikaanse bierliefhebber afzakt naar onze contreien om zich gedurende een 2-tal weken onder te dompelen in onze rijke biercultuur.

SAMSUNG CSC

Christopher Barnes van bierblog I Think About Beer waagde zich aan dit avontuur en dit met volle overgave zelfs. Ik had de eer hier en daar wat te helpen met de reis samen te stellen en ging ook enkele dagen mee op tocht. Didactisch onderzoek noemen ze dat dan. Nu is Christopher niet zomaar de eerste de beste. Hij is reeds lange tijd werkzaam binnen de Amerikaanse biersector, heeft de titel van MBAA beer steward en certified Cicerone en heeft een grote voorliefde voor ons Belgisch gerstenat. Hij komt dus niet onbeslagen ten ijs om het zo te zeggen. We hadden ook reeds een tijdje contact met elkaar, wisselden regelmatig wat bieren uit, hielden contact via mail maar een ontmoeting was er nog niet van gekomen.

Christopher zijn trip bracht/brengt(de trip is nog bezig op het moment van schrijven) hem langs namen als Westmalle, Sint-Bernardus, De Plukker, Brunehaut, Fantôme, De La Senne, Orval, Cantillon,…… Ik begeleidde hem op een deel van het Brusselse avontuur, het bezoek aan de brouwers/stekers van het pajottenland en de zennevalei en aan de abdij/brouwerij van Rochefort. Als je ervaring hebt met sociale media, #belitab2014 is DE hashtag die je moet zoeken!

Het schema zag er als volgt uit:

 • Dag 1:
  • Brasserie De La Senne
  • Brasserie Cantillon

SAMSUNG CSC

  • Restaurant Les Brigitinnes
  • Het Goudblommeke in papier
  • Delirium Café (& Hoppy Loft)
  • Moeder Lambic Fontainas
 • Dag 2:
  • Hof ten Dormaal

SAMSUNG CSC

 • Restaurant 3 Fonteinen Beersel
 • Brouwerij en stekerij 3 Fonteinen
 • Oud Beersel
 • Dag 3:
  • Gueuzerie Tilquin

SAMSUNG CSC

 • Brouwerij Boon
 • Dag 4:
  • Abdij en brouwerij van Rochefort

SAMSUNG CSC

Maar het eerste deel van zijn trip begon in Brussel waar hij was uitgenodigd door de mensen achter het biermagazine ‘Belgian Beer&Food’. Een etentje in 4 gangen bereid door Emily, medewerkster van het magazine. Een menu van een uitzonderlijke kwaliteit en begeleid door enkele bieren:

 • Salade van Rucola met vinaigrette, artisjok, rode ui, gorgonzola en veenbessensaus. Bijpassende bieren:
  • Saison Dupont van Dupont
  • Beltane van Propolis brewing

SAMSUNG CSC

 • Soep van geroosterde pompoen, gerookt spek, geroosterde pompoenpitten en honingroom. Bijpassende bieren:
  • Quintine Bio van Brasserie des Légendes
  • Night Owl van Elysian brewing

SAMSUNG CSC

 • Gekruide varkensfilet, verpakt in Italiaanse ham met gekarameliseerd witloof, spinazie met gember, mousse van geitenkaas en sausje van granaatappel. Bijpassende bieren:
  • Westmalle Dubbel van Westmalle Trappistenbrouwerij
  • Seizoen Bretta van Logsdorn Farmhouse Brewery

SAMSUNG CSC

 • Worteltaart met appel en gesauteerde walnoten, boterroom van roomkaas, crème anglaise van Tripel Karmeliet en gember, slagroom en nootmuskaat. Bijpassende bieren:
  • Space Dust IPA van Elysian Brewing

SAMSUNG CSC

Dit alles werd telkens begeleid door 2 bieren, 1 Belgisch bier voorgesteld door Paul Walsch, eindredacteur van Belgian Beer&Food en een 2de bier komende van Christopher Barnes. Ja, het was een Belgium vs. USA dinner. Wie er won? Het eerste gerecht matchte perfect met het zurige kantje van de Beltane waar de veenbessen en vinaigrette elkaar mooi accentueerden en het bier de gorgonzala mooi contrasteerde. De Saison Dupont verbleekte een beetje met het zurige van het gerecht. Het tweede gerecht matchte dan weer wonderwel met de Night Owl van Elyssian die enkele kruiden gemeenschappelijk had met de kruidige pompoensoep(kaneel onder meer maar ook de komijn in de soep paste goed bij het bier). De Quintine, hoewel een goed bier, miste hier wat power. Bij het derde gerecht, de varkensfilet, deed de Westmalle het dan weer goed met zijn suikerig caramelkantje. Het laatste gerecht, een rijke en zoete worteltaart met romige glazuur werd gecombineerd met een mooie elegant hoppige Space Dust IPA. Afsluiten deden we met een Transatlantique Kriek van New Belgium, een samenwerking met het Belgische Boon.

Deze eerste avond was al een mooie start voor onze avonturen en had al een zekere standaard gezet. Op naar meer en beter. Dat het een plezier was doorheen Brussel en omstreken te trekken met Christopher staat vast, het was mij zelfs een eer! Te lezen in een volgende post….

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s