World Beer Awards 2014

 

wba2014.ashx

De World Beer Awards 2014, een van de bekendere bierwedstrijden levert ons Belgen een fiks aantal medailles op. Driewerf hoera maar toch stelde ik mij enkele vragen bij een aantal laureaten en uitkomsten, niet omdat we verzuurd zijn en laten we alsjeblief die term ‘geen sant in eigen land’ even in de koffer der wijsheden steken. Ook bij de collega’s van Beer Awards deden ze dit en kijk, een door Bert Mattijs geschreven en door mij ondersteund opiniestukje volgde. Over de zin en onzin van zulke wedstrijden;

 

De kranten bulken van het nieuws, de wereld is weer een betere plaats! Een Belgisch bier is opnieuw verkozen tot beste bier ter wereld. Tongerlo Blond dan nog wel. Ik durf mijn hand in het vuur steken en beweren dat 75% van de journalisten nog nooit had gehoord over dit bier, laat staan gedronken. Maar laat dit de pret niet bederven.

Wat stoot ons dan tegen de borst? Ach, we zijn niet verzuurd, dat is wel duidelijk. Iedereen die ons kent, weet dat we het Belgisch bier met heel veel passie verdedigen. We zijn trots op onze grote namen maar nog meer op onze kleintjes. Het zijn trouwens de grote die de weg plaveien voor de rest. Maar laat het nu net die groten zijn die alle prijzen wegkapen en de kleintjes die hopeloos achterblijven. Ze zijn onzichtbaar op dit soort wedstrijden. En dat vinden we jammer, oprecht!

Een eenvoudige reden is de tamelijk hoge inschrijvingskost: € 175,- zonder verzendkosten voor minimaal 12 flesjes of blikjes is veel, zeker voor een klein bedrijf met beperkte middelen. Middelen die in hoofdzaak in infrastructuur en productontwikkeling worden geïnvesteerd. Het klinkt dan ook weinig opportuun om geld uit te geven aan iets zonder gegarandeerde return, althans volgens ons. Want eigenlijk, wie bepaalt nu wat de criteria zijn waaraan een bier moet voldoen? Wij waren tamelijk verbaasd over bepaalde beslissingen, en dan drukken we ons nog vriendelijk uit. Wij waren nog meer verbaasd over de laksheid waarmee deze wedstrijd wordt benaderd.

hopsinjorr

Enkele voorbeelden: Hopsinjoor, een bitter bier met uitgesproken nadruk op de hop, wint in zijn categorie,’Imperial IPA’, goud én brons. Eerst en vooral wordt de categorie Imperial IPA foutief gebruikt. Deze categorie huisvest bieren met een bitterheidsgraad boven de 60 IBU, terwijl Hopsinjoor er ‘slechts’ 50 bezit. Daarnaast is het toekennen van twee medailles binnen dezelfde categorie voor hetzelfde bier helemaal bizar en onverklaarbaar. Dit is vergelijkbaar met het WK 100m sprint, waar Usain Bolt zowel wint als opnieuw exact dezelfde race loopt en dan pas derde eindigt. Een parallel universum werd zonet gecreëerd.

Een ander voorbeeld vinden we de categorie ‘Experimental Beer’. Met wat slechte wil kunnen we dat omschrijven als de vuilbak van de competitie. Een verzamelterm voor alles wat geen term heeft, ware het niet dat Straffe Hendrik Wild in die categorie goud behaalt. We kunnen nochtans enkele categorieën aanbrengen: ‘Belgian Strong Pale Ale’, ‘Best Wood Aged’, ‘Sour’, … wat denkt u?

mort

Over die ‘Sour’ gesproken. We stellen ons toch enkele vragen bij de keuze van onze juryleden. Wanneer Mort Subite de prijzen binnenhaalt in deze categorie, kunnen we twee oorzaken bedenken: ofwel deden de andere geuzestekers niet mee ofwel waren de overige geuzes geïnfecteerd en verzuurd, tot verre staat van ontbinding. We vermoeden het eerste wat jammer is maar opnieuw begrijpelijk. Vele stekers zijn kleine firma’s die op dit moment beter investeren in hun materiaal dan wedstrijden die voor hen weinig tot geen meerwaarde betekenen: hun bieren verkopen zo ook wel.

Vandaag zijn dit soort wedstrijden onderworpen aan de willekeur van de organisatie: zij nodigen uit en bepalen de samenstelling van de jury. Zij bepalen de spelregels en opereren volledig onafhankelijk. Nochtans bestaat er een overkoepelend (Europees) orgaan, de EBCU, die met hun ‘Beer Charter’ proberen de neutraliteit in dit soort wedstrijden te vrijwaren. Geen wildgroei aan categorieën, prijzen of commercieel misbruik. Wel een gedegen fundament waarop wedstrijden kunnen bouwen. Ook hier kunnen we de vergelijking met een WK sprint maken: een baan van 400 meter, blijft 400 meter, van hier tot de Andes tot in de Siberische toendra. 10 Seconden blijven 10 seconden, ongeacht het deelnemersveld. Het is op basis van eigen kunnen hoe de plaatsen bepaald worden.

Natuurlijk blijft steeds de mens de zwakke schakel: zijn of haar emotionele evaluatie bepaalt of een bier goed of minder goed werd afgeleverd. Alle fysieke elementen van het menselijk lichaam bepalen de beoordeling. Een verkoudheid, hoe licht ook, heeft een invloed op de uitslag, zonder dat daarbij de fysieke integriteit van het bier aangetast zou zijn. Dit in tegenstelling tot een sprint waar de klok steeds hetzelfde aangeeft. De beoordelaar is dus de spelbreker en daarin huist de zwakte van dit soort wedstrijden. Een professioneel jurylid heeft ook geen affiniteit met de consument, die uiteindelijk wel de bieren moet kopen. De louter sensorische smaakanalyse van bier zegt niets over het wel of niet ‘lekker bevinden’ van een bier. In tegenstelling tot wat de consument wil, worden bieren dus tot in hun essentie herleid en op basis daarvan goed of niet goed beoordeeld. En dat is jammer, dat is niet wat wij verdedigen. Wij verdedigen vooral een onafhankelijke wedstrijd, die alle bieren toelaat. We beseffen ook dat dit utopisch denken is, dat het onmogelijk is om dit te organiseren. Maar door de torenhoge kost van verplaatsing, huisvesting en onderhoud van juryleden, die vaak de wereld rond reizen en de enorme logistieke inspanningen die vele wedstrijden vereisen, zullen bierwedstrijden tot de exclusieve wereld van de have’s blijven behoren en zullen de kleintjes nog steeds zich onder de radar bewegen.

Een gemiste kans…

BelgianBeerGeek

2 gedachten over “World Beer Awards 2014

  1. I bet a lot more people will be trying Tongerlo Blond now!

    I’m generally not a fan of beer competitions. Yesterday my facebook feed was filled with people saying “I’m drinking gold!” “I’m drinking silver” after the GABF awards were announced. I mean is that exact same beer you could have drank a few days ago any better now because some judges, some of which may be qualified, say it is? Is it better than it was last year when it was still the exact same recipe and it didn’t win?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s