Irish beer tasting – Belgian Smaak/Hot Cuisine de Pierre

SAMSUNG CSC

Ik zeg Ierland en jij antwoordt: Guinness!! Had ik het niet gedacht….. maar ik geef toe, mijn kennis van de Ierse bierwereld gaat ook niet veel verder dan dat. Guinness mag dan wereldwijd menig tapkraan in beslag genomen hebben veel ander gerstenat uit het land der Kelten ken ik niet. Een avondje rond Ierse bieren was dan ook welkom, zeker als deze wordt begeleid door Iers bierblogger Breandán Kearney van Belgiansmaak.com. Deze voor de liefde naar België uitgeweken Ier schrijft boeiende verhalen over onze Belgische bierwereld terwijl partner Elisa zich ontfermt over het luik chocolade. Je weet wel, België = bier&chocolade. In ieder geval reden genoeg voor Hot Cuisine de Pierre om deze sympathieke Ier in huis te halen voor een proeverij.

SAMSUNG CSC

Aan de hand van enkele mooie verhalen gebracht door Breandán deden we een toer van Ierland. Aan bod kwamen enkele van de meer recentere brouwerijen die toch wel een sterke invloed kennen van de Amerikaanse craft beer wereld.

Vulden het glas:

  • Dan Kelly’s Cider. Een authentieke artisanale cider, zoet maar niet overmatig. Aangenaam als starter

SAMSUNG CSC

  • Gøse, een collab van het Deense Fanø Bryghus en het Ierse Brown Paper Bag Project. Een mooi voorbeeld van het grensoverschrijdende van de moderne craft beer wereld. Een Deense brouwer die samenwerkt met een Ierse om een in de vergetelheid gesukkelde Duitse stijl te brouwen. Dit bier heeft door toevoeging van zout een sterk minerale touch in de smaak en op zich dus heel apart. Een stijl die me blijft intrigeren.

SAMSUNG CSC

  • Amber Ella van Eight Degrees Brewing, een American amber ale gehopt met Australische Ella hop. Hoppig aroma, hardnekkige bitter.

SAMSUNG CSC

  • Of Foam and Fury van Galway Bay. Of Foam and Fury, wat een prachtige naam voor een bier. Mooi etiket ook trouwens. Het bier, een Double IPA, barst van de exotische aroma’s samen met een flinke dosis harsigheid. Ook in smaak stelt deze niet teleur; krachtig, hoppig, harsig, zoetig maar goed afgestopt door een goede bitter. Hoewel hoger in IBU’s dan de Amber Ella is de bitter hier aangenamer en niet zo hard. De topper van de avond.

SAMSUNG CSC

  • Yannaroddy van Kinnegar Brewing. Een coconut porter van 4.8%ABV. Een geur van koffie die zich ook voortzet in de smaak. De body is echter iets te dun naar mijn smaak, waterig, en van de coconut is weinig merkbaar. Het mindere bier van de avond.

SAMSUNG CSC

  • Eindigen doen we met een Jameson Stout van Franciscan Well. Deze stout werd gedurende enkele maanden op Jameson vaten gerijpt. Deze rijping gaf deze stout een subtiele whisky neus mee samen met toetsen van hout. Niet slecht al mag het voor mij iets uitdrukkelijker zijn  Het feit dat deze brouwerij in handen is van Molson Coors, een van de grootste brouwerijen ter wereld, maakt dit uiteraard geen craft bier meer maar dat is een andere discussie.

SAMSUNG CSC

Het was een zeer leuke avond in goed gezelschap waar zeker de enthousiaste en vakkundige uitleg van Breandán ons meevoerde naar Ierland.

Sláinte!

BelgianBeerGeek

Een gedachte over “Irish beer tasting – Belgian Smaak/Hot Cuisine de Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s