Craft Brewing, de nieuwe melkkoe?

Palm

Craft Brewing, de nieuwe term om de verkoop van bier te stimuleren of om je brouwerij een nieuw-lees: jonger- imago aan te meten!

Op 26/08/2014 kondigde namelijk een van onze oudste brouwerijen, Palm uit Steenhuffel, een naamsverandering aan. Voortaan gaan ze zich ‘Palm Craft Brewery’ noemen. U fronst de wenkbrauwen? Ja, dat deed ik ook even. Mijn eerste gedachte: de marketeers zijn weer flink bezig geweest en zijn in hun instructieboekje niet verder geraakt dan het hoofdstuk ‘How to look cool without being it’.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140826_01233387

Als je hier en daar de bierwereld wat volgt dan weet je dat de term ‘craft’ synoniem staat voor de nieuwe golf van brouwerijen en bieren uit vooral de Verenigde Staten maar ook Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, UK,…. Niet dat dit een niewe term is want reeds eind jaren ’70/begin jaren ’80 spreekt men van ‘Craft beer’ in de US. Ga je verder zoeken naar de oorsprong van deze term dan kom je in Engeland terecht waar in de jaren ’70 een gestage opkomst van microbrouwerijen begon. De term staat vooral voor een revolte tegen de grote brouwerijen en de smaakvervlakking die deze teweeg brachten. Goedkope grondstoffen, het gebruiken van moutvervangers (extracten, rijst, mais,….) om de kosten te drukken, het zich vooral op de marketing richten,….het zijn allemaal redenen dat de smaak van het bier vlakker werd en uiteindelijk enkelen begonnen te revolteren hiertegen. A movement was born….en eentje met veel experimenteerdrang. Geen stijl blijft onaangeroerd, er wordt al eens flink aan de boom geschud en dikwijls worden de grenzen van het genre afgetast wat dan al eens de benaming ‘extreem bier’ oplevert. Een ongepaste benaming volgens mij, de rijkdom aan stijlen en varianten binnen een genre is nog nooit zo groot geweest.

palm paard
Craft beer paard?

Maar nu…wat met een traditionele brouwerij die plots de term craft aanneemt? Als je craft letterlijk gaat vertalen kom je bij artisanaal terecht en daar kan Palm in sommige aspecten misschien wel aanspraak op maken als is de grote moot fors geïndustrialiseerd. Te groot? Misschien wel ja al liggen hier geen echte regels over vast. Een New Belgium uit de VS draait rond de 900.000Hectoliter, geen kleine jongen maar nog altijd een pak kleiner dan een Palm met zijn 5 productiefaciliteiten en een volume van om en bij 2Milj. Hectoliter. Maar daar draait het uiteraard niet om! Craft Beer is een beweging, een soort revolutie. Door plots de term ‘craft’ aan te nemen maak je daar nog geen deel van uit. Het is dus niets meer als een inpikken op een goed in de markt liggende term, het opkrikken van een slabakkend imago met krachtwoorden.

The New craft brewers? Bron: De Standaard
The New craft brewers?
Bron: De Standaard

Dus Palm, nee, u bent geen craft brewer! Wat u wel bent is een traditionele brouwerij met een rijke historie en traditie. Koester deze! Met het misbruiken van de term craft die in huidige tijden toch een andere lading dekt gaat u die tegenvallende verkoopcijfers niet opkrikken. Met dat volgens u exclusieve nieuwe bier Cornet ook niet, daarvoor is het mij iets te lomp. ‘Ja maar we hebben toch ook een hoppig bier met onze Palm Hop Select’ hoor ik u zeggen maar nee dat was het ook niet echt. Die hop mag er echt wel uitspringen, het is niet nodig deze te willen verbergen en weer een bier uit te brengen met ‘een uitzonderlijke balans’. Focus dus maar op de producten die u heeft, werk hier en daar een recept wat beter uit voor een vollere smaak en probeer niet nodeloos cool te doen. Er zijn heus andere manieren om dat jongere publiek aan te spreken! Die kleine brouwerij ‘De Hoorn’ die zal brouwen in batches van 10Hlt kan al een goed begin zijn maar ga toch maar eens om wat advies bij enkele van onze jongere brouwers. Een tweede Cornet hebben we niet zozeer nodig.

What’s next? Jan Toye die een flinke baard laat staan en zich enkel tattoo’s laat aansmeren? Een niewe slogan voor Leffe: ‘Craft since 1240’? Stella Barrel Aged? Doe maar gewoon….

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s