Brasserie des Garrigues – Sommières/Frankrijk

SAMSUNG CSC

In deel 2 van de serie ‘drinking beer in the Languedoc’ trekken we naar Sommières. Deze kleine stad, op een kleine 30km van Nîmes, herbergt namelijk ook een artisanale brouwerij; Brasserie des Garrigues. Deze werd ons sterk aanbevolen door de brouwers van Brasserie La Barbaude uit Nîmes. ‘Des vrais freaks de la bière’ klonk het daar…een goed teken dus!

De brouwerij kan je vinden in een kleine ambachtszone juist buiten het centrum van Sommières. We werden verwelkomd door een stofwolk, de schrootmolen was aan een kuisbeurt toe, en een brouwmeester met de Brixmeter(om de dichtheid van het wort te meten) in de hand. Ook al een goed teken!

SAMSUNG CSC

Gwenaël Samotyi, oprichter/brouwer, startte deze brouwerij op in 2007 samen met partner Emmanuel Pierre-Auguste. Dat een liefde voor artisanaal bier en thuisbrouwen hier ook weer aan de basis ligt is niet abnormaal, het is bij velen de start van een brouwavontuur. Veel van hun materiaal is trouwens eigenhandig gemaakt, deels uit passie en deels uit noodzaak – een brouwerij opstarten is niet goedkoop.

SAMSUNG CSC

Hier brouwen ze enkele mooie bieren; La Ribouldingue, La Belle en Goguette, L’Hivernale, La Frappadingue, Nuit de Goguette,….Ongefilterd, ongepasteuriseerd en hergist op fles. Het zijn smaakvolle bieren die het industriële bier dat je hier in de streek doorgaans vindt doet verbleken. Bovendien dragen hun bieren het bio keurmerk die het natuurlijke aspect van hun bieren versterkt. Een test in 2013 die deze brouwers deden met zelf gemoute(en zelf gerookte) gerst doet dromen van een kleine mouterij voor eigen gebruik. Iets voor binnenkort misschien als ze zicht hebben op een ruimere brouwerij, nu zitten ze echt genepen om het zo uit te drukken.

SAMSUNG CSC

En ja, We hadden dorst. We hadden die ochtend de nabij gelegen Pic Saint Loup beklommen en het was een snikhete dag, de kelen hadden nood aan wat smering. Die eerste La Belle en Goguette, een verfrissende en romige blonde, die we vers getapt van Gwenaël kregen ging goed binnen en smaakte naar meer. De daarop volgende La Ribouldingue, een witbier, deed mij besluiten dat ze in het zuiden van Frankrijk ook weten hoe een smakelijk witbier te brouwen. Als ze me dan nog een variant aanbieden gehopt met Citra en Columbus hop dan ben ik helemaal in de wolken. Ook bij La Barbaude wisten ze mij al een goed witbier, La Reine des Mousses, voor te zetten. Het zal wel iets te maken hebben met die alles verschroeiende, het vel van je rug brandende zon die hier zo dikwijls present is. De stevig gehopte(60IBU) La Frappadingue, toepasselijk omschreven als ‘La bière qui bourre ta geule’ is een stevige jongen in de stijl van een Amerikaanse IPA. Explosief fruitig en bitter, kolfje naar mijn hand.

SAMSUNG CSC

De volumes zijn klein, batches van 10Hlt – jaarvolume rond de 1000Hlt, maar ze slagen erin van het draaiende te houden met een 5-tal man. Het feit dat ze een hogere prijs kunnen vragen voor hun bier dan wat de meesten in België onaanvaardbaar zouden vinden maakt dat deze onderneming financieel gezond is. Hun savoir-faire en DIY mentaliteit draagt hier ongetwijfeld ook aan bij. Ik zag het bij andere brouwers van de streek trouwens ook al, een zekere vechtlust en fonkeling in de ogen is hen niet vreemd als je hen uithoort over hun brouwerij/bier. Afzetten en revolteren tegen de industriële eenheidsworst, hun passie willen verspreiden en de mensen informeren en begeesteren. La révolution de la bonne bière! Ze klopt reeds aan je deur!

 

Net als die andere brouwerij, La Barbaude, is dit een aanrader als je in de streek bent en je graag  eens een brouwerij bezoekt. Laat je ook begeesteren door de passie van deze brouwers!

Kleine anekdote: Dat Jean Van Roy van Brasserie Cantillon enkele dagen voor ons bezoek langs was geweest om wat Frappadingue in te slaan is ook al een goed teken. De ongekroonde koning van de Lambieken en Geuzes die tijdens zijn verlof van het plaatselijke gerstenat komt genieten, als brouwer moet het een eer zijn en een teken dat je goed bezig bent!

Brasserie des Garrigues, Local B4 ZA de l’Arnède 30250 Sommières Tel: +33(0)466710553 brasserie-des-garrigues@orange.fr

Cheers

BelgianBeerGeek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s