La Barbaude – Nîmes/Frankrijk

Twee broers, gebeten door een passie voor bier en brouwen en met een afkeer van de dominantie en smakeloosheid van de supermarktbieren, die hun droom omzetten in realiteit. Dat is in het kort wat Brasserie La Barbaude is. Matthieu en Bastien Collomp brouwden al een tijdje thuis toen ze in 2011 de stap zetten naar een eigen brouwerij. Een fikse investering later hadden ze het nodige materiaal en stond de teller van het aantal brouwerijen in Nîmes op…..1. Ja, je zit hier nog altijd in het land van de wijn waar het brouwersverleden zo goed als volledig is weggevaagd. Een voorkeur voor wijn, overnames binnen de sector door grote brouwgroepen gevolgd door sluitingen zorgden voor een schraal bierlandschap. Het aanbod bier dat je hier vindt beperkt zich vooral tot Leffe, Grimbergen, 1664, Heineken en de überpopulaire non-bieren à la Desperado. Bieren die zich vooral verlenen tot het snel achterover slaan bij warm weer. Smaak? Nee, koel genoeg schenken dan proeft niemand er toch iets van! Gelukkig is het bij deze artisanale brouwerij anders en wordt er wel volop de kaart van de goede smaak(en hop) getrokken.

3 man sterk zijn ze, deze brouwers, brouwend in hun ketel van 10Hlt om te komen tot een jaarvolume van iets meer dan 1000Hlt. Een mooi gamma bieren met namen als: Maltador, een stout met toevoeging van lactose – een milk stout; La Reine des Mousses, een heerlijk vefrissend witbier; La Nîm’ale, een flink gehopte Pale Ale (de naam is een woordspeling op enerzijds ‘animal’, de krokodil in het embleem van Nîmes en anderzijds de Amerikaanse hop die gebruikt werd. Ja, Denim of jeans komt uit Nîmes – De Nîmes, get it? 😉 ); Frambrunette, een bruin bier met lokale frambozen – een topper!; La Galéjade, hun basis blond bier met een licht aromatische neus en een verfrissend karakter, La Régalisse;  een blond bier met zoethout en nog een 5-tal andere.

SAMSUNG CSC

Aandacht voor het lokale, ook voor terroir, is belangrijk voor hen. Ze beklagen het zich dat er geen degelijke mouterij meer is in de buurt, zelfs graangewassen zijn er moeilijker te vinden en beroepen zich op Belgische mout. Niet dat deze slecht is, integendeel, maar toch zouden ze graag een Frans kwalitatief product gebruiken. Lokale ingrediënten die ze ondermeer gebruiken zijn; frambozen, zoethout en honing. Al hun bieren zijn ongefilterd, ongepasteuriseerd, hergist op fles, vol van smaak. Samen met enkele andere artisanale brouwers van de streek werken ze aan de heropwaardering van bier, de mensen terug laten proeven hoe echt bier dient te proeven. En ze doen dat goed, in stijgende lijn. Vechtend tegen de marktdominantie van de grote spelers kan je hun bieren hier en daar vinden in de omgeving;  in de betere bar, resto of bierhandel. Het zoeken waard!

Het artisanale karakter van de brouwerij toonde zich tijdens mijn bezoek ook in het bottelen van het bier. Blazend werd ik door Matthieu ontvangen. Het was botteldag, een saai en lang labeur want manueel. Een hele pallet flessen moest eraan geloven die dag. Zicht op een bottellijn in de nabije toekomst verzachte het leed enigzins, hun lekkere bieren die we te proeven kregen tussendoor nog meer!

SAMSUNG CSC

Die La Nîm’ale mag er wezen. Stevig aromatisch gehopt, hoppig en bitter, smaakvol. Een bier dat Nîmes terug op de bierkaart kan zetten.

Op het moment van mijn bezoek was ook Miguel Rivas er, Amerikaanse collega bierblogger/fotograaf en beter gekend als The Beertrekker. Via mail had ik vernomen dat hij in Marseille verbleef tijdens de zomer en spraken we af om elkaar halverwege te ontmoeten. Halverwege lag juist deze brouwerij, hoe gepast 😉 Miguel had ook enkele pareltjes mee van de Amerikaanse brouwcultuur; een Get Elevated IPA van La Cumbre, een 007XX van Carton Brewing en een Arctic Panzer Wolf van ThreeFloyds. Stuk voor stuk ware hopbommen. Die eerste verrassend zacht en fruitig met een lekker perzikkenaroma maar vooral die laatste arctische wolf blijft mij bij. Krachtig, uitgesproken hoppig en harsig met accenten van versterkte wijn. Een bom!  En als een man de halve wereld rond reist en als blijk van vriendschap enkele bieren meeneemt om te delen dan ben je even stil, drink je en zeg je: ‘Cheers Miguel!’.

En zeker niet in het minst dank aan Matthieu en Bastien van La Barbaude voor de hartelijke ontvangst, leuke babbel en lekkere bieren.

Spendeer je net als ik je vakantie in de buurt bezoek dan zeker deze brouwerij. Met mijn complimenten, misschien krijg je wel een van hun lekkere bieren te proeven.

Weetje: La Barbaude is een oude benaming voor bier

Brasserie artisanale La Barbaude, Boulevard Sergent Triaire 17 30000 Nîmes Tel: +33(0)466057217

woensdag – vrijdag: 15-19uur  /  zaterdag: 10-12uur & 14-18uur


Cheers

BelgianBeerGeek

5 gedachten over “La Barbaude – Nîmes/Frankrijk

  1. Zeer informatief stukje en ja Frankrijk (buiten het Noorden en de Elzas) begint ook langzaam interresant te worden op biergebied. Leuke blog, groeten uit Leiden

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s