Vedett IPA – Moortgat

SAMSUNG CSC

De zomer is halverwege, de zon heeft al flink zijn best gedaan en voor menig droog keelgat gezorgd. Wat drink jij als het zweet je van de rug loopt? Een stevige en romige stout? Nee, ik denk het niet ūüėČ Je zoekt meestal naar iets blond, fris en dorstlessend met niet al te veel complexiteit. Dan lijkt deze Vedett IPA van Moortgat wel op het juiste moment losgelaten op de markt.

Een IPA, van oorsprong een Engelse stijl van bier, is met zijn sterkere hopping een dorstlesser bij uitstek. Het fruitige karakter van de hop zorgt meestal voor een mooie frisheid in het glas. Tegenwoordig komen de betere IPA’s uit Amerika(al zijn ze de Britten ook terug goed bezig) waar ze de hopgift soms tot het uiterste drijven met een fruitige smaakbom als gevolg maar ook meestal met een sterke tot overmatige bittherheid. Niet altijd geschikt voor ieders smakenpallet.

Maar laten we deze ‘IPA’ eens proberen;

SAMSUNG CSC

Oog:  Goudblond, licht amber met een romige, ivoren kraag. Een redelijk stabiele kraag. Fijne pareling in het glas.

Neus: Pilsmout. Fruitig, hoppig, wat citrus&agrum maar eerder mild. Het moutige komt meer boven dan het hoppige, zeker geen neus zoals je van een moderne IPA mag verwachten.

Mond: Vefrissende, fruitige aanzet met een zweem zoetigheid en moutige afdronk maar nauwelijks bitter. Lichte en dunne body. Opwarmen in het glas doet haar geen goed, het moutige wordt dominanter en het bier wordt moeilijk drinkbaar. Drink hem goed fris dan is hij op zijn best. Het gebrek aan bitterheid is tekenend.

SAMSUNG CSC

ABV: 6%

Etiket: Tja, die link met India…Terug naar de koloniale dagen zeker? De lancering werd vergezeld van een grootscheepse tongue-in-cheek campagne waarin de link van dit type bier met India uitvoerig werd misbruikt. Nu ja, marketeers zijn geen brouwers.

SAMSUNG CSC

Een ok biertje zonder pretentie dat je dorst kan lessen als de zon het vel van je rug brandt maar niets meer. Een IPA is het al zeker niet en ook geen instap-IPA zoals ik hier en daar al hoorde, daarvoor is het hoppige niet uitgesproken genoeg en de bitterheid te gering. Of is mijn smakenpallet al zo aangepast aan sterk bittere bieren dat ik het niet meer proef? Soit, er zijn betere bieren op de markt die de titel IPA mogen hebben, in dit geval lijkt het me vooral een marketeers IPA.

Cheers

BelgianBeerGeek

6 gedachten over “Vedett IPA – Moortgat

 1. Hou het bier (IPA) wat langer in de mond en je zal versteld staan hoe lang de bitterheid aan je tong blijft hangen. Dit is geen pilsje dat je snel naar binnen giet. Dit is weldegelijk een degustatie bier. Althans volgens mij smaakpapillen dan.

  Like

 2. Op onze maandelijkse samenkomst met oud-collega ‘militairen durven we al eens iets uitproberen. Wel de Vedett-IPA was gisterenavond een absolute meevaller. 33 cl, fruitig, dorstlessend en maar 5,5% alcoholgehalte ! Als liefhebber van zware bieren waren we blij verrast bij dit lichtere type met de volle smaak van zijn zwaardere soortgenoten. Voor mij nog van dat!

  Like

  1. Beste Jos, bedankt voor je reactie. Fijn om te lezen dat deze je beviel. Er zijn tegenwoordig wel meer kandidaten in het ‘laag in alcohol, hoog in smaak’ departement. Het hoeft niet meer bomvol alcohol en suiker zitten om smaak te hebben ūüėČ

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s