Lambiek proeverij – De Lambikstoempers

 

SAMSUNG CSC

Lambik, lambiek of lambic, geen idee wat de juiste schrijfwijze is maar dat ik het graag drink staat als een lambi(e)kstoemper boven, wel ja, lambik 😉

De Pajottenlandse vereniging De Lambikstoempers organiseerde op 13/06 een proeverij van lambieken in gemeenschapscentrum De Lambiek in Alsemberg. Dit was een uitgelezen kans om diverse lambiek bieren te kunnen proeven want zo gemakkelijk vind je deze nu ook weer niet, zeker niet als De Lambikstoempers voor een paar ‘speciallekes’ zorgen.

Een lambiek bier, over het tijdstip van onstaan is recent wat ophef geweest, is een typisch bier van de streek rond Brussel meer specifiek de Zennevallei en het Pajottenland. Het productieproces verschilt van andere bieren doordat er geen gist aan toegevoegd wordt. Eens de brouwer zijn wort heeft gemaakt, de suikkerrijke vloeistof bekomen uit een beslag van gerstemout en tarwe, laat hij deze afkoelen op een koelschip waarna de in de natuur aanwezige wilde gisten en bacteria deze wort kunnen infiltreren/infecteren. Dat infecteren, het klinkt slechter dan het is, zorgt voor een spontane gisting die zal zorgen voor alcohol, koolzuurgas, smaak en maakt van het wort bier. Doordat lambiek lang op eikenhouten vaten wordt bewaard (van 1jaar tot 3,4 jaar en meer) is het koolzuurgas er volledig uit. Wanneer men diverse lambieken gaat blenden/mengen om een geuze te maken zal de jongste lambiek(+/-1jaar oude) de nodig suikers aanleveren om een hergisting op fles te activeren en dus ook koolzuurgas aan te maken waarna je dan die heerlijke ‘Brusselse’ champagne krijgt 😉

Het sleutelbegrip hier blijft echter de spontane gisting. Doordat de brouwer/steker hier grotendeels van de natuur afhankelijk is verschilt een lambiek al eens van jaar tot jaar en van brouwer tot brouwer. Een proeverij zoals deze is dan ook heel interessant.

Dit kregen we te proeven:

 1. Jonge lambiek van Girardin van 1(!) maand oud, gebrouwen op 15/05/2014. Een rijke, troebele lambiek, heel fruitig maar ook een heel wrange dominante bitter. Niets zurigheid. Deze was nog maar juist op vat gestoken om zo te zeggen wat mij dan ook deed verwonderden dat Girardin buiten seizoen brouwt. Eens de buitentemperaturen omhoog gaan stopt men normaal met het brouwen van Lambiek omdat de kans op ongewenste infecties te groot wordt.SAMSUNG CSC
 2. Lambiek van De Trogh gebrouwen op 22/01/2014, 4-5 maand oud. Al een heel verschil met de eerste, er zat al een flinke zurigheid in.
 3. Lambiek van 3Fonteinen, gebrouwen in november 2013, 7 maand oud. Brouwerij 3Fonteinen is terug aan het brouwen en daar mogen we allemaal heel blij om zijn. Deze lambiek is al heel lekker met een milde zurigheid. Normaal is de lambiek van 3Fonteinen niet buiten de brouwerij verkrijgbaar, behalve bij resto’s 3Fonteinen en De Smidse. Een Italiaanse brouwer die in de hoofdrprijzen viel met een bier waaraan een minimale dosis 3Fonteinen lambiek was toegevoegd en een verontwaardigde Armand Debelder zouden aan de basis liggen.  Spijtig want deze lambiek is een topper.
 4. Lambiek Lindemans, 10 maand oud, gebrouwen maart 2013. Een heel funky neus, wat stoffig en zwavelig, het ‘putteke’ zoals ze zeggen. In de mond echter heel zacht, mild zurig en fruitig met wat indrukken van krieken. Een topper.
 5. Lambiek van de enige Brusselse lambiekbrouwer, Cantillon. 1 jaar en 5 maand oud, gebrouwen op 01/2013. In de neus funky en zurig, in de mond mild zurig met een aanwezige bitter. SAMSUNG CSC
 6. Lambiek van Boon, afkomstig uit foeder96. 1 jaar en 7 maand oud, gebrouwen November 2013. Een zeer drinkbare en toegankelijke lambiek. Wat funky in de neus, boerderij en stal. Een lichte zurigheid in de mond, kleine touch zoetigheid met veel hout en een bittertje op het einde.
 7. Een blend van 2 lambieken van Timmermans. Een 200lt vat met lambiek gebrouwen in 2012 dat teveel houtsmaak afgaf werd geblend met een lambiek van 2011. In de neus; hout, hout, hout. In de mond overdreven zurig met veel hout en amamdel. SAMSUNG CSC
 8. Een lambiek van Mort Subite, gebrouwen op 09/11/2010, 3 jaar en 7 maand oud! Heel funky in de neus met stro, putteke en hout. Zurig in de mond, een beetje te zurig.
 9. Een faro van Cantillon, een lambiek aangezoet met kandijsuiker. Deze is niet overdreven zoet, de zurigheid is nog genoeg aanwezig om de kandijsuiker niet te laten overheersen. Ok maar niet mijn ding.
 10. Kriekenlambiek van Boon die dient als basis voor de Mariage Parfait. Met 400gr. Poolse diepvrieskrieken per liter. Mooie diepe fruitigheid.
 11. Kriekenlambiek van Timmermans, ook met 400gr. Poolse diepvrieskrieken per liter. Overdreven zuur.

Na deze laatste proeverij kwam huissteker(maakt zijn eigen bierblends) en lambiek en geuze fanaat Uli even aan onze tafel zitten en gaf ons aan de tip om de laatste 2 kriekenlambieken te blenden in een half/half ratio.

SAMSUNG CSC

 

Een gouden tip! De fruitigheid en diepe kriekensmaak van  de eerste kreeg wat intense zurigheid mee van de tweede en complementeerde goed. Die Uli, die weet hoe het moet!

Afsluiten deed ik met een Oude Gueuze van steker Tilquin, een topgueuze.

SAMSUNG CSC

Een mooi initiatief van De Lambiekstoempers. Deze vereniging ondersteunt vooral de bieren uit eigen streek, onder meer lambiek dus, en organiseert regelmatig proeverijen en evenementen rond bier. Hou hun site zeker in het oog als dit jou ook interesseert.

Met dank aan Wim Vandaele voor de heads-up, het vervoer en die lekkere Geuze!

Cheers

BelgianBeerGeek

 

 

 

 

Een gedachte over “Lambiek proeverij – De Lambikstoempers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s