Crew Republic – Meet&Drink

Druck

Crew Republic is een jonge Duitse bierfirma uit Munchen opgericht in 2011 door Mario Hanel en Timm Schnigula en is aan een opmars bezig met atypische Duitse bieren. Tijdens een voorstelling van hun gamma in de Delirium Hoppy Loft konden we enkele van hun bieren proeven terwijl brouwmeester Richard Hodges, afkomstig uit de US, en marketing manager Jan Hrdlicka uitleg verschaften.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Hun bieren zijn gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot maar kennen een grote invloed van de Amerikaanse craft beer scene. ‘Duitse kwaliteit, Duitse techniek, craft beer aanpak’ zo vat Richard Hodges het samen. Ze trachten de traditionele Duitse bier scene te infiltreren zonder de Duitse drinker al te veel te bruskeren. Net als België heeft Duitsland een rijke traditie in bier en net als de Belg wijkt de Duitser niet snel af van zijn klassieke Hefeweizen, Helles of Pilsner. Crew Republic tracht dit te doen met bieren die een rijke moutbasis hebben maar ook een stevige dosis Amerikaanse hop. Brouwmeester Richard sluit trouwens niet uit dat ze ooit afstappen van het ietwat beperkende Reinheitsgebot om bier te brouwen.

SAMSUNG CSC

Ook hun uitstraling is op de craft beer scene geënt. Modern, jong, direct en met oog voor design en sociale media.

 

 

Brouwen doen ze niet zelf. De plannen om zelf een brouwerij op te starten zijn er, de financiën nog niet. Bij de start van de firma bestelden ze hun bieren naar eigen recept bij een brouwer. Toen begin 2013 Richard Hodges de rangen van de Crew Republic vervoegde nam hij het brouwen in handen maar nog altijd op de installatie van een andere brouwer. Hij stelde ook enkele recepten op punt. Deze brouwer verzeilde trouwens vanuit de US in Duitsland om een studie als brouwmeester te beginnen bij Weihenstephaner. Het teveel aan theorie en gebrek aan praktijk deden hem echter overstappen naar een praktijkcursus en later naar een job als brouwer bij de Italiaanse brouwerij Bussala.

SAMSUNG CSC

 

Ze hebben 7 bieren in het gamma; Munich Summer, Foundation II, Detox, Rounhouse Kick, Drunken Sailor, 7:45 Escalation en X2.0. We proefden er 4:

Hun Foundation II, een herwerkte versie van hun allereerste bier Crew Pale Ale, is een licht en vlot drinkbaar bier. Lichte moutige tonen met brood en caramel en een lichte hoppigheid. Weinig bitter. Een complexloze doordrinker.

SAMSUNG CSC

 

 

 

 

 

 

De Drunken Sailor is hun versie van een IPA en is, yep, hoppig. Cascade, Citra, Simcoe en Herkules hop zorgen voor het hopprofiel maar een flinke dosis pils- en caramout levert stevig moutige accenten aan met veel caramel.

SAMSUNG CSC

De grote broer van deze zatte matroos is de 7:45Escalation, een Double IPA die er flink inhakt. Stevig hoppig(Amarillo, Chinook, Columbus en Simcoe) en dit door een dubbele dry-hopping. Veel caramel(het lijkt een constante )en biscuit in de neus met een uitgesproken hoppigheid. Op de smaakpapillen veel hars, exotische fruitigheid en bittere sinaas- en grapefruitzeste. De afdronk is bitter en blijft lang hangen. Stevige body, duidelijk geen doordrinker.

SAMSUNG CSC

De laatste die we proefden was een barley wine genaamd X2.0. Met een ABV van 10,1% een potig bier en zo ook de smaak. Pittig, peperig, zoet, intens. Een new world barley wine.

SAMSUNG CSC

Het was een mooie introductie in het gamma bieren van deze firma. Ze volgen duidelijk de trend van de nieuwe generatie bieren met invloed van de US craft beer scene. Het zijn nog geen hoogvliegers maar de aanpak en motivatie is er wel. Het doel om de klassiekere bierdrinkers te introduceren tot het arsenaal ‘nieuwe’ smaken is lovenswaardig natuurlijk. Soon in a bar close to you?

Cheers

BelgianBeerGeek

Een gedachte over “Crew Republic – Meet&Drink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s