What the funk!? Het moet wel de nieuwe(oude?) trend zijn…..Bieren brouwen en er een dosis Brettanomyces aan toevoegen. Ok, soms per toeval maar soms ook gewild. Een slechte hygiëne in het brouwhuis kan soms zorgen voor een infectie met wilde gisten en bacteria met een ‘verzuurd’ bier als gevolg. Gecontroleerd kan dit echter ook. Zoals deze Straffe Hendrik Wild van brouwerij De Halve Maan. Aan de basis ligt de standaard Straffe Hendrik die een hergisting krijgt onder invloed van de overactieve beestjes gekend als Brettanomyces. Ja, diegene die je ook in je glas Geuze kan vinden al spreekt men hier niet van een spontane gisting maar een gemengde gisting. Het is namelijk niet de natuur die deze toevoegt aan het bier maar de brouwer zelf. U volgt nog? Ok, proeven dan:
Oog: Goudblond-oranje bier, licht troebel met een heel fijne pareling. Een licht ivoorkleurige kraag die stevig opbouwt en afbouwt tot een dun laagje.
Neus: Een aangename en typische Brett neus, funky maar niet penetrant zoals dat soms kan zijn. Een mooie fruitigheid met appel,citrus en steenvruchten genre abrikoos en perzik domineert. Best wel hoppig.
Mond: Een lichte zurigheid, niet uitgesproken en onmiddelijk gevold door een typische tripel zoetige fruitigheid met toetsen van banaan, een licht suikerige zoetheid en een touch biscuit. Ook deze zoetigheid is niet uitgesproken want de Brett onderdrukt deze mooi. Medium body, volle smaak, weinig carbo. Lichte tot medium bitter op het einde met een droog mondgevoel. De nasmaak wordt onmiddelijk afgesneden, vloeit niet uit. Vrij licht wat alcohol betreft, niet echt waarneembaar, en dit had ik toch wel verwacht met een ABV van 9%.
ABV: 9%
Etiket: Eenvoudig etiket, niets opmerkelijk. Geen vermelding van ingrediënten buiten ‘bevat gerstemout’….
Dit is een geslaagde combinatie van een wilde hergisting. De smaak is mooi in balans en maakt dit een genietbaar bier.
Cheers
BelgianBeerGeek