Zona Cesarini – Birra Toccalmatto

P1160968

Een IPA van een Italiaanse brouwerij, Birra Toccalmatto, met naam in de brouwwereld. Sinds hun start in 2008 hebben ze al een mooie serie bieren uitgebracht. Deze Zona Cesarini is daar een heel mooi voorbeeld van. Het is een IPA, gebrouwen met toevoeging van een grote hoeveelheid Japanse(Sorachi Ace), Amerikaanse, Nieuw-Zeelandse en Australische hop. Het grootste deel van de hop werd op het einde van de kooktijd toegevoegd zodat het maximale van de aroma’s kon behouden worden. De naam van het bier vewijst waarschijnlijk naar deze late-hopping methode, ‘Zona Cesarini’ is een uitdrukking die ‘het laatste uur’ of ‘de laatste/ultieme fase’ betekent. De verwijzing naar de Japanse vlag en kamikaze vliegtuigen duiden dan hopelijk op de hopbom die dit bier is en niets anders…..

Oog: Een mistig goudblond bier met een mooie witte schuimkraag. Weinig pareling.

P1160967

Neus: Een echte exotische fruitbom met licht florale toetsen en een beetje snoepjesgeur. Het aroma geurt heel fris, er zitten wat accenten in van munt, citroengras en grapefruit. Een heel aangename en intense geur, heel expressief.

Mond: Medium carbo en body, romig mondgevoel. Lichte snoepgoed zoete aanzet waarna je een exotische fruitexplosie krijgt in de mond. De Sorachi Ace hop komt er mooi door met zijn fris en pittig karakter. Intense fruitigheid. Munt, citroengras, grapefruit, citrus en zelfs kokosnoot. Prachtig! Een mooie medium bitter, licht harsig maar niet overdreven. Nasmaak vloeit lang uit. Een enorm lekker bier!

ABV: 6.6%

P1160966

Etiket: De Italianen begrijpen het als de beste. Zowel de inhoud als de buitenkant verdient aandacht en dat toont zich in het mooie design van het etiket.

P1160972

Na de teleurstelling van dat ander Italiaans bier, Genova, zet deze Zona Cesarini de deuren naar de vakantie wagenwijd open.

Een echte aanrader als je graag fruitige IPA’s drinkt. Deze is misschien ietwat moeilijker te vinden in de handel, ik heb dit bier voor het eerst geproefd bij Moeder Lambic waar hij tijdelijk uit de tapkraan vloeide. De fles kocht ik later bij Malting Pot in Elsene. Zeker eens opzoeken als dit bier je aanspreekt!

Cheers

BelgianBeerGeek

Een gedachte over “Zona Cesarini – Birra Toccalmatto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s