Undressed Megablend Barrel Aged – Alvinne

 

SAMSUNG CSC

Pucker up!!! of tuit je lippen. Je gezichtsmimiek maakt bokkesprongen bij je eerste slok want dit is geen mild bier maar uitgesproken zuur. De zoetebekken zijn gewaarschuwd, dit bier pelt dat laagje suikerglazuur van al die aangezoete bieren zo van je tanden.

Deze Undressed Megablend maakt deel uit van de oak collection, de op hout gerijpte bieren, van de creatieve microbrouwerij Alvinne. De basis van deze is een bruin bier vergist met hun huisgist Morpheus. Deze Morpheus gist is een zelf opgekweekte cultuur van 2 ‘gewone’ saccharomyces biergisten en melkzuurbacteriën. Uitermate geschikt voor zure bieren dus. Dit bier krijgt dan nog een rijping mee op eikenhouten vaten van verschillende Franse wijngaarden. Na een jaar op vat krijg je een verzuurd bier dat ook het karakter heeft meegekregen van dit vat. Het blenden of versnijden van deze verschillende bieren leidt dan tot hetgeen ik nu voor mijn neus heb staan en gebeurt volledig naar smaak van de blender/brouwer die in dit geval wel van een zuurtje houdt in zijn bier.

SAMSUNG CSC

Oog: Diep rood/bordeaux-rood met een bruine mocha kleurige schuimkraag die redelijk romig lijkt maar plots, als was hij er nooit geweest, verdwijnt. Lichte pareling.

Neus: Heel vineus, zurig. Veel hout, gebrand eikenhout, lichte toets vanille, animale geur-paardengeur, boerderij, vegetaal, balsamico. Licht solvent.

Mond: Goede zure aanzet, lekker zuur – niet voor de zoetebekjes. De body is dun maar het mondgevoel is licht vettig. Wat caramel in de achtergrond. Vineus, balsamico, zure druiven, krieken en besjes, braambessen. Accenten van hout en een aardse bijsmaak als van witte champignons (om het geen schimmel te noemen 😉 ) Een droge afdronk met droog mondgevoel op het einde, een tannineachtige droogheid.

SAMSUNG CSCABV: 6,9%

Etiket: Geen vermelding van ingrediënten. Niets speciaals voor de rest.

Dit bier trekt volop de kaart van het zure zonder eentonig te zijn. De diverse smaken en complexiteit zijn genoeg aanwezig om het interessant te maken. Niet iedereen zal dit kunnen appreciëren maar de liefhebbers van een goed zure Oude Geuze , oud bruin of rood bruin zullen dit best smaken. Het is in principe hetzelfde type bier als een Rodenbach, niet die makke instap Rodenbach maar eerder de Vintage versie met dat tikkeltje meer zurigheid.

SAMSUNG CSC

Pairen? Ik denk spontaan aan een stukje pikante blauwe kaas genre Roquefort. Het vettige/romige en pikante van de kaas zullen mooi contrasteren met de zuurheid van dit bier maar volg vooral uw eigen goesting!

Cheers

BelgianBeerGeek

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s