Estivale – Brasserie Artisanale La Rulles

SAMSUNG CSC

Bière 100% Pure Gaume, als statement kan het tellen. Het staat te lezen op het etiket van dit bier en is de leuze van brouwerij La Rulles. In het licht van de recente hetze tussen artisanale brouwers en bierfirma’s is het passend en tekenend voor deze brouwerij.

Deze Waalse brouwerij uit de provincie Luxemburg startte in 2000 met een brouwkuip van 10Hlt en een jaarproductie van +/- 129Hlt. De kwaliteit van de bieren bleef niet onopgemerkt, de vraag bleef stijgen en in 2006 wordt er overgegaan naar een brouwsysteem met een jaarlijkse capaciteit van 2500Hl. De laatste uitbreiding bracht de jaarcapaciteit op 6000Hl, de effectieve productie ligt rond de 2700Hl. Nog ruim marge dus. Ook in 2014 zitten ze niet stil en zou de capaciteit nog eens moeten opgedreven worden.

Deze Estivalle zag het daglicht reeds in 2005, speciaal voor het 5-jarig bestaan van de brouwerij. Dit bier haalt zijn hoppig karakter uit de Amerikaanse hopsoort Amarillo.

SAMSUNG CSC

Oog: Een strogeel/blond bier met een lichte troebel. Een dikke romige en witte kraag bovenop. De kraag houdt heel goed aan.

Neus: Fris, heel hoppig. Een ietwat bloemig aroma met accenten van citrus en gras. Een heel frisse geur.

SAMSUNG CSC

Mond: Licht, fris met een goede medium bitter. Dit bier is een goede doordrinker. Carbonatie is matig, licht prikkelend. Smaak is grassig en hoppig met een eerder droog einde. Grassige hopbitter nasmaak. Eentje waar je er meerdere van kan drinken, iets voor tijdens de warmere dagen dus.

ABV: 5.5%

SAMSUNG CSC

Etiket: Ontworpen door tekenaar Palix. Persoon op de tekening is Marcel Rullot, de mascotte van de brouwerij.  De afbeelding en het personage stellen het rustige en joviale karakter voor van de Gaume streek waar blijkbaar ook veel gevist wordt.

Een heel lekker bier dat ik op goed geluk meenam uit de plaatselijke supermarkt(die met een leeuw in het logo) en waar ik absoluut geen spijt van heb. Licht, smaakvol, dorstlessend en smakend naar meer. Enkele kwaliteiten die niet onbelangrijk zijn voor een bier. Ik vermoed dat dit bier nog dikwijls op tafel zal verschijnen ten huize van ondergetekende, ideaal bij een bbq!

Op 07/06 en 08/06 krijg je trouwens de kans om de brouwerij te bezoeken en de bieren te proeven tijdens de opendeurdagen. Dat weekend wordt er ook een nieuw bier gepresenteerd.

Cheers

BelgianBeerGeek

3 gedachten over “Estivale – Brasserie Artisanale La Rulles

 1. Yo
  Beste Beergeek,
  volgens mij worden de bieren van Bink al enkele jaren niet meer gebrouwen ter plaatse, maar in de brouwerij St Jozef uit Opitter ?
  Kan dit zijn ?
  Ze zouden wel bezig zijn met bouw nieuwe brouwerij, maar heisa met vergunningen.
  Le Patron d’un eigenzinnig Café’tje te Haacht.
  Prettige dag verder & nog veel plezier met je leuke site.
  Luca CAfé ;

  Like

  1. Beste Luca,
   Dat klopt inderdaad! Toen ik er was stond de nieuwe brouwinstallatie reeds klaar maar was deze nog niet operationeel. Deze ging weldra gebruikt worden maar dit is nog niet het geval vermoed ik.
   Merci voor het compliment!
   Santé!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s