La Folie – New Belgium

lafolie_l

Een van onze meest traditionele bierstijlen is het oud bruin en het West-Vlaams rood bruin bier uit de westhoek. Recent had ik de kans om deze van nabij te bekijken, te besnuiven, te proeven, er zelfs mee te morsen zo je wil. Rondje rood bruin was dat, het verslagje lees je hier.

‘Traditioneel’ staat uiteraard niet gelijk aan oubollig want deze stijl is net als de geuze en lambiek aan een kleine revival bezig. Het mag allemaal terug iets zuurder. Niet slecht eigenlijk want een zuurtje in je bier is trouwens veel spannender en aangenamer dan zoetigheid. We houden het credo ‘Ieder zijn meug’ natuurlijk in het achterhoofd maar zuurheid kan een mooie spanningsboog creëren in een bier terwijl het ook nog eens de smaakpapillen alert houdt en verfrissing biedt.

En ook de Amerikanen apprecieren deze stijl. Meer zelfs, ze brouwen hem ook.

new-belgium-brewing-logo

New Belgium is met zijn capaciteit van +/- 900.000Hlt een van de grootste craft brewers in Amerika en staat zelf in de top-10 van grootste US brouwerijen. Ze hebben een heel ruim gamma maar misschien wel een van hun interessantste bieren is deze La Folie uit de Lips of Faith serie.

Met de hulp van ex-Rodenbach brouwer Peter Bouckaert begonnen ze in 1998 aan een eigen ‘zuur’ bier programma. De aanpak is gelijkaardig aan die van Rodenbach. Bieren worden gerijpt en verzuurd op eikenhouten vaten en foeders en worden dan naar smaak geblend door de brouwer/blender, een grote verantwoordelijkheid die rust op de schouders van Lauren Salazar. Verschillend van Rodenbach is dat ze hier 2 types bieren brouwen, een blond en een donker, die ze dan respectievelijk gebruiken voor hun ‘La Terroir’ en ‘La Folie’. Deze basisbieren worden volledig uitgegist om zo weinig mogelijk restsuikers over te houden alvorens ze op vat gaan, vaten die trouwens ‘geïnfecteerd’ werden met beestjes van bij Rodenbach maar die ondertussen al sterk geëvolueerd zijn. In de vaten krijgt het bier de nodige tijd, van 1 tot 3 jaar maar ook zijn typische melkzuurverzuring. Bij het blenden wordt dan ook nog gekeken naar de specifieke smaak dat het vat heeft nagelaten want dit kan ook verschillen van vat tot vat. Blenden, het is een waar stukje ambacht en vakmanschap!

P1160888

Met 64 foeders, varierend in inhoud van 60Hlt tot 220Hlt, en een totaal hoeveelheid van ongeveer 8000Hlt verzuurd bier is het nog geen Rodenbach maar de ambitie is er wel.

Deze La Folie is dus een blend van verschillende verzuurde donkere bieren.

P1160896

Oog: Roodbruin, donkerbruin met dieprode schijn. Een lichtbruine kraag, fizzy en snel verdwijnend.

Neus: Een ietwat vegetale, ‘groene’ eerste indruk. Doet me een beetje denken aan groene bladeren maar daarna is het voornamelijk een heel aangenaam fruitig aroma. Zure kriekjes gedrenkt in balsamico, zoiets. Hout, een licht vanille accent en heel licht op de achtergrond ook wat chocolade en caramel. Vineus zurig . Leer en boenwas. Bizar? Nee, lekker!

Mond: Heel zurig, flinke dosis citroenzuur. Een mooie fruitigheid, een klein sprankeltje zoetigheid maar weggedrukt door de fruitige zurigheid. Veel krieken,braambessen en rode besjes. Een flinke touch hout en gebrande eik. Droog einde, heel lichte wrange bitter. Weer dat vineuze karakter met ook wat tannines hier en daar. Een beetje een smoelentrekker van een bier maar oh zo lekker!  De body is eerder dun maar het zure creëert wel een goed mondgevoel, creërt spanning,geeft een goede punch en doet het speekselfabriek in je mond overuren draaien.

ABV: 6%

P1160891

Etiket: Een zeefdruk etiket. Heel mooi vorm gegeven, design verandert naargelang jaargang.

Fles: 65cl fles

Prachtig voorbeeld dat ze ook in Amerika roodbruine bieren van hoge kwaliteit weten te maken zij het dan met een Belgische inbreng. De focus ligt iets meer op het zure, de Amerikanen hebben duidelijk een sterke maagwand, maar deze La Folie heeft zeker ook de nodige complexiteit. Als ze dat zure nog iets meer in balans krijgen is dit een te duchten concurrent voor onze Belgische brouwers, dat is het misschien nu al….

Deze fles verkreeg ik via bevriend bierblogger Ithinkaboutbeer. Wetend dat ik een fan ben van spontane en gemengde gisting bieren had hij deze bij een trade bijgevoegd en ik was meer dan aangenaam verrast!

Cheers

BelgianBeerGeek

 

Een gedachte over “La Folie – New Belgium

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s