Prearis Grand Cru Ardbeg B.A. – Vliegend Paard Brouwers

SAMSUNG CSC

De Prearis Quadrupel van Vliegend Paard Brouwers heeft ondertussen al enkele vaten van dichtbij gezien. Na de Remy Martin Cognac en Makers Mark Bourbon is er nu ook deze op Ardbeg Whiskey vaten gerijpte versie.

Ardbeg? Yep, die Whiskey die bekend staat om zijn uitgesproken ‘peated’ smaakprofiel. Deze zal dus niet voor iedereen geschikt zijn. Peat, turf in het Nederlands, love it or hate it maar subtiel is het gewoonlijk niet.

Deze quadrupel kreeg een 6 maanden durende rijping op Ardbeg vaten.

SAMSUNG CSC

Oog: Donkerbruin met een dieprode schijn. Een relatief heldere schijn. Bovenop ligt een beige schuimkraag, matige opbouw en verdwijnt eerder snel.

Neus: Onmiskenbaar en uitgesproken geturfd. Rokerig, houtskool, leer en nat hout. Heel aards van aroma. Sterk.

Mond: Heel rokerig in de mond en ook in de nasmaak, een rokerigheid die geruime tijd blijft hangen. Heel aards, stevig geturfd. Ook impressies van hout. Hoewel enorm sterk in smaak is de body aan de dunne kant, wat meer body had dit bier goed gedaan. Milde Carbo. Een droog, assig mondgevoel op het einde met een sterke bitter.

ABV: 9%

SAMSUNG CSC

Etiket: Idem als voorgaande versies. Opdruk ‘B.A. Peated Whiskey’. Genummerde flessen, deze was nr.01365

Zijn uitgesproken smaakprofiel maakt dit een bier voor de liefhebbers en beer geeks. Ook een peated Whiskey liefhebber zal dit best kunnen appreciëren. Als je op zoek bent naar een zacht, uitgebalanceerd bier zit je verkeerd. Dit bier trekt volop de kaart van de turf wat het dan wel een uitgesproken sterk karakter geeft maar ook een tikje eendimensionaal maakt.

Ik kan deze versie best appreciëren, toch verkies ik de 2 vorige versies boven dit turfmonster. De Bourbon en Cognac versie leken iets meer body te hebben en ook meer gelaagdheid, complexitieit.

Beschikbaar in beperkte oplage dus wees er snel bij!

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s