Brussels Beer Project Proto 2014 tasting

1801361_529997807119407_4673252667461668938_o

Dat het een beetje beweegt de laatste tijd in de Belgische bierwereld is wel het minste wat je kan zeggen. Na een open brief van enkele artisanale brouwers die hun metier en ambacht bedreigd zien werd er al vlug met de vinger gewezen naar enkele bieren en firma’s. Het werd niet expliciet geschreven in de brief maar wie tussen de lijntjes las en wat inzicht had in de Belgische bierwereld had al vlug door dat ook Brussels Beer Project werd veroordeeld. Dit net voor de final tasting en lancering van hun nieuw bier, over timing gesproken. Brussels Beer Project liet zich echter niet in een hoekje duwen en repliceerde uitgebreid met hun eigen visie.

P1150925

Je kan ze misschien verwijten dat het geen brouwers zijn en de stap van het leren brouwen met vallen en opstaan overslaan maar oneerlijkheid kan je hun niet aansmeren. Brussels Beer Project is altijd duidelijk en eerlijk geweest in wat ze willen doen en bereiken. Ze noemen zich geen brouwerij of brouwers en vermelden steeds de afkomst van hun bieren, brouwerij Anders in Halen. Dat Bart Durlet van Anders van grote invloed is op hun bieren is ook geen geheim. Ze zijn handig in sociale media en marketing maar dat kan toch geen verwijt zijn? Via goede marketing een slecht bier verkopen is verkeerd maar een goed bier promoten via de moderne sociale kanalen is niet alleen van deze tijd maar ook een vrij eenvoudige manier om reclame te maken. Dat de (buitenlandse) pers niet altijd de juiste perceptie meegeeft is niet goed en voedt de frustratie, zijzelf zijn echter altijd eerlijk en duidelijk. Er zijn echter menig andere bedrijven die zich wel als brouwers voordoen, een bier op maat bestellen en hun best doen om de illusie hoog te houden dat ze een brouwerij zijn. Deze brengen meer schade toe aan de artisanale brouwerijen en zouden moeten aangepakt worden.

Maar nu over naar de tasting. Deze ging voor de Nederlands sprekenden onder ons door in het Via-Via café in Brussel. Met een 30-tal personen werden we ontvagen door Olivier De Brauwere en Sébastien Morvian waar we uitleg kregen over het nieuwe project en de nieuwe bieren. Het zijn allen witbieren of interpretaties van witbieren, allen op basis van een beslag met tarwe. We kregen ze uiteraard ook te proeven;

P1170483

Proto 01: Berliner Brusseleir Weisse. Voor mij op papier de interessantste en originele. Een witbier met een wilde Brettanomyces gist. Spijtig genoeg nog niet op punt, te jong. De neus was ok ,kenmerkend een wilde gist. Smaak was te flets en jong, met een hele kleine touch zurigheid. Misschien dat dit binnen enkele maanden iets wordt maar nu niet, had hier meer van verwacht.

Proto 02: Hoppy witbier. Een mooie neus alvast van de Nelson Sauvin hop. Floraal, fruitig met witte druiven, beetje mineraal. Body is licht, misschien zelf iets te licht. Smaak is fruitig, beetje neutraler dan de neus. Kleine droge bitter op het einde. Mooi zomerbiertje, niets meer.

P1170491

Proto 03: Belgian Hefeweizen. Banana, banana, banana. De geur meteen al deed mij denken aan een klassieke Belgische tripel a la Westmalle. Fruitige esters van banaan kwamen eruit. Body is romig. Smaak geeft veel fruitigheid af, weer die banaan, met een zekere zoetigheid maar niet overdreven. Body is romig. Grote kanshebber voor de final tasting

P1170489

Proto 04: Imperial witbier. Mijn favoriet. Een explosieve neus met veel exotische fruit en wat harsigheid. Smaak is pittig, hoppig en prikkelend. Stevig bitter. Heel lekker maar…..lijkt wel een beetje een grote broer te zijn van de Delta( de grote broer die iedereen op de speelplaats een pak rammel geeft). Voor mij het meest afgewerkte en complete bier al gaat hij dan teveel door op hetzelfde stramien van de Delta. Ook een kanshebber al is het misschien iets te krachtig voor de ‘gewone’ bierdrinker.

Hier en daar waren er wat hapjes, niet teveel maar wel van goede kwaliteit. Het was een leuke tasting. Er was een goede sfeer aan tafel en ik had een leuke babbel met Olvier en Sébastien die wel degelijk met passie voor bier hun project verdedigen ook al zijn het dan geen brouwers. Hun project, hoewel nog maar 10 maanden jong, verloopt goed. Er is zicht op enkele mogelijke locaties in Brussel waarvan 1 met brouwhistorie en vlakbij het centrum van Brussel. Mogelijk meer nieuws in 2015!

P1170485

Op 10 mei is er de Final Tasting waar het grote publiek zijn zegje kan doen en het nieuwe bier zal uitgekozen worden. Nogmaals, mijn stem gaat uit naar prototype 4 maar ik zet er mijn geld niet op.

En toegegeven, het is allemaal mooi georchestreerd en is marketing gewijs mooi uitgewerkt maar het brengt wel veel mensen samen en deelt een passie voor goed bier. Als we hiermee weer een beetje meer de grote macromerken kunnen verdringen moeten we toch tevreden zijn, niet?

Cheers

BelgianBeerGeek

Over

Een gedachte over “Brussels Beer Project Proto 2014 tasting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s