Encore – Lion a Plume

download

Na de eerder geproefde en goedgekeurde Métisse van Lion à Plume waagde ik mij ook aan de rest van het aanbod.

Deze Encore is niet meteen een stijl die je veel ziet in België, een Steam beer. Traditioneel is een steam beer een bier met een laaggistende gist maar gegist aan de temperatuur voor een hooggistende gist, zo ook deze volgens info van de brouwers. Een specialleke dus…. De verwijzing naar stoom in de naam zou afkomstig zijn van de tijd toen men nog niet de middelen had om een bier snel af te koelen. Hete wort werd overgepompt naar een bassin op het dak van de brouwerij waar de afkoelende wort voor een rookpluim zorgde. Ergo Steam Beer.

In tegenstelling tot wat de naam je toeroept, Encore!!, is dit niet een bier dat iedereen zal liggen. Geur en smaak zijn ietwat apart.

P1160224

Oog: Een donkerblond/koper bier met een stevige dot romig en licht beige schuim dat goed blijft liggen. Weinig pareling in het glas.

Neus: Hmmm, dit bier stinkt een beetje. Een animale, kruidige en licht muffig aroma. Wat hop maar ook nat, dor hout. Wat noten, schimmel en stevig moutige geuren springen eruit zonder echt slecht te zijn, wel apart.

P1160223

Mond: Moeilijk te plaatsen. Kruidig en pittig met een prikkelende carbo. Heel stevige bitter die even nazindert met een mondtrekkende lichte wrangheid op het einde. Beendroog mondgevoel ook. Moutig met wat biscuit en caramel doch compleet overheerst door die droge bitter. Een milde muffigheid en houterigheid in de smaak, pittig kruidig. Speciaal. Body aan de dunne kant, beetje waterig.

Etiket: Vermelding van ingrediënten, tot de gist toe want deze is wel vrij specifiek voor dit bier. Afbeelding van ‘ruwe’ visser, blauw/wit etiket.

ABV: 4.6%

EBU: 31

Dit bier lijkt me wat in de stijl te liggen van een droge Engelse bitter. Het is licht in alcohol, geur is ongewoon, smaak is droog en bitter en het is licht en goed drinkbaar. Enkel die persistente droge bitter kan misschien wat tegen steken.

Lion a Plume brouwde dit bier in de  ketels van Brasserie Sainte-Helène met een gist, WLP810 San Fransisco Lager Yeast, uit San Fransisco. Dat brengt ons terug naar de oorsprong van het Steam Beer namelijk San Fransisco.

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s