Enjoy by 04.20.2014 – Stone Brewing Company

P1160933-001

‘Drink it fresh’, het is een mantra die regelmatig verkondigd wordt als het gaat om hoppige bieren, zeg maar IPA’s. Zeker in de US is het een regelrechte hype om je bier zo vers mogelijk te drinken. Nog maar pas van de band gerold en het staat al aan hun lippen. Regelmatig worden er dan ook fresh releases aangekondigd waar je het bier dan ‘op zijn best’ kan kopen. De pienteren van geest hebben het al begrepen, het creërt een sfeertje van exclusiviteit en stuwt de verkoop en hype.

P1160926-001

 

Stone Brewing gaat nog een stapje verder en past ieder etiket aan naargelang de release. Terwijl ik deze Enjoy By 04.20.2014 dronk was het aftellen naar de uiterste verbruiksdatum van de Enjoy By 05.16.2014 al begonnen. De datum 20/04/2014 wil zeggen dat het bier gebotteld is op 20/03/2014, een tijdsmarge van 1 maand om het bier zogegzegd op zijn best te kunnen drinken. Ze hebben zelfs een site waar ze de ‘versheid’ van je fles bijhouden. Eens over die datum begint het hopprofiel van je bier af te breken. Hoewel deels waarheid, hop aroma en smaak blijven niet eeuwig aanwezig in je bier, lijkt het toch vooral een marketing gimmick. Een leuke gimmick wel maar niets houd je tegen om de rebel uit te hangen en dit bier te drinken nadat die uiterste datum is verstreken. Uiterste datum + 1 dag dan 😉

 

P1160930-001

 

Om die verse hopsmaak in het bier te krijgen passen ze een ‘speciale’ techniek toe, Hop-bursting. Kort voor het einde van het kookproces wordt er een heel royale dosis aromahop toegevoegd. Door dit zo laat in het proces te doen gaat men vooral aroma en smaak afgeven terwijl de bitterheid minder toeneemt. De grote variëteit aan gebruikte hop is indrukwekkend; Calypso, Super Galena, Simcoe, Delta, Amarillo, Target, Motueka, Citra en Cascade. Dry hopping met Nelson Sauvin en Galaxy. Mooi lijstje!

Oog: Amber, relatief helder met een koperen schijn. Matige schuimopbouw die al snel weer verdwijnt. Weinig pareling in het glas.

Neus: Het eerste dat ik ruik is een scherp aroma van zeste van citrus en pompelmoes met een touch perzik. Een ondertoon van mout, wat caramel. Na een tijdje is het een heel kruidige, grassige en heel harsige geur die de bovenhand haalt. Deze blijft ook goed hangen met wat indrukken van hennep en verdwingt de fruitigheid volledig naar de achtergrond waar ik nog een klein beetje perzikken aroma doorkrijg. Mooie complexe opbouw met een indruk van kruidige eurohop. Heel intense neus.

P1160932-001

Smaak: Een zoete suikerige aanzet met een hint caramel. Deze zoetigheid wordt bijna onmiddelijk weggevaagd door een stevige doordringende bitter met veel kruidige hop in het smaakprofiel. Heel harsig en pittig, op het pikante af. Alcohol lichtjes waarneembaar. Bitter is intens en ietwat wrang. Milde carbonatie, medium body en eindigend met een droog mondgevoel.

ABV: 9.4%

P1160927-001

Etiket: Focus op de ‘uiterste’ verbruiksdatum, hier 20/04/2014. Iedere release van dit bier heeft dus een aangepast etiket.

In zijn stijl, Double IPA, is dit een hele mooie referentie. Heel rechttoe rechtaan. Stevig kruidig en bitter, niet overladen met exotisch fruit zoals sommige IPA’s. Die hele fresher is better hype negeren we gewoon even.

P1160928-001

Of je hem nu vers drinkt of niet, ik denk dat als je hem binnen het jaar consumeert je nog goed zit. Dat er na 1 jaar wat van het hopprofiel verdwenen is lijkt me normaal. Dat je een verschil zou merken als je hem na de voorgestelde uiterste datum zou drinken van 1 maand lijkt me straf. Ik ben natuurlijk geen professioneel proever maar dat zijn de meeste onder ons niet.

Dit bier kreeg ik in een beermail van bevriend blogger Ithinkaboutbeer.com. Thanks & cheers Chris!!

Cheers

BelgianBeerGeek

3 gedachten over “Enjoy by 04.20.2014 – Stone Brewing Company

  1. I figured you’d find this experimental IPA fun to drink and comment about! Over here, it’s a craze. As soon as it hits shelves, people rush to buy it.

    As far as packaging, it was probably bottled about 40 days prior to the “expiration” date. Usually you see it on shelves about 30 days out. There has to be time for it to work through distribution system here.

    Like

  2. Also, European dating conventions miss the joke on this particular bottle. I’m not sure how it became associated but 420 is a marijuana reference. You smoke up at 4:20. April 20th is basically a major pothead holiday, which works well for the dank hop nature of this beer.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s