Molotov Cocktail – Evil Twin Brewing

EvilTwinLogo

Evil Twin Brewing is een zigeunerbrouwerij, een brouwer zonder brouwerij. De oorsprong van deze onderneming ligt in Denemarken met een basis als thuisbrouwer en invoerder van buitenlandse bieren. Momenteel opereert deze firma vanuit Brooklyn-USA. Deze firma is opgericht door Jeppe Jarnit-BjergsØ, de tweelingbroer van die andere ‘zigeunerbrouwer’ Mikkel beter gekend als Mikkeller. Nu is de term zigeunerbrouwer misschien wat ongepast want deze 2 beergeeks brouwen niet zelf maar stellen wel brouwrecepten op die ze dan laten brouwen. Schertsend wordt wel eens gezegd dat het ‘brouwers via fax’ zijn, eigenlijk komt het neer op een bierfirma die bieren commercialiseert. De term ‘phantom brewer’ wordt ook al eens gebruikt, spookbrouwer – een brouwer die men niet ziet ;).

Evil Twin eigenaar Jeppe profileert zich ook niet als brouwer maar als ontwerper van bieren. Zowel Evil Twin als Mikkeller zijn echter sterke en gerespecteerde merken binnen de bierwereld. Het concept slaat aan, de bieren zijn meestal gedurfd en origineel en meestal ook van goede kwaliteit. Meestal…..

Van brouwerij wordt regelmatig gewisseld, recepten zijn wispelturig en steeds sterk variërend, bieren zijn dan wel heel origineel in zowel inhoud als vormgeving. Dit merk past binnen de nieuwere biercultuur die breekt met tradities maar opgepast!:  ‘hipster alert‘.

P1150860

Molotov Cocktail, een Imperial IPA van 13%, gebrouwen voor Evil Twin bij TwoRoadsBrewing ;

Oog: Amberkleurig, relatief helder met een witte/licht beige schuimkraag die matig opbouwt en snel verdwijnt. Weinig zichtbare pareling in het glas.

Neus: Caramel, harsig, droge rozijntjes, kandijsuiker, enorm hoppig,  alcohol – solvent, thiner. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er iets synthetisch in zit, er komt alleszins een heel scherpe geur vanaf die me niet onmiddelijk als natuurlijk overkomt. Of het moet de combinatie zijn van alles….. Je leest het, te veel om goed te zijn. De neus is zodanig rijk aan impressies, en niet meteen de beste, dat het een beetje overdadig wordt. Nee, dit is het niet helemaal voor mij.

P1150858

Mond: Stevig bitter, heel moutig met sterke caramelsmaak. Grassige en harsige accenten met caramel en veel alcohol. Lichte branderigheid, stevige zoetigheid. Alcohol is wel heel dominant, zowel in body als finish. Bitter is heel stevig en licht wrang, einde is droog met een stevige(weeral) alcohol finish. Mondegevoel is plakkerig. Weinig balans, een alles of niets bier.

P1150857

Weinig balans, teveel van het goede….nasmaak niet lekker. Slechte fles of slecht bier?? Who knows….ik kon dit niet meteen appreciëren. Het aroma en de smaak geeft je meteen een lap in je gezicht maar de balans is ver zoek.

P1150855

Voor de durvers! Misschien vind je het wel lekker? Misschien kan je het ook gebruiken om de verf mee van de muur te halen als je aan het renoveren bent…..

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s