Brouwerij Kerkom – Kerkom

P1160365

Na een bezoek aan Wilderen voor een proeverij van hun Double You Gin, een organisatie van The Belgian Gin Club, bracht ik nog een bezoekje aan de nabij gelegen Kerkom brouwerij. Het contrast tussen deze 2 brouwers kan niet groter zijn. Zit je bij Wilderen nog in een moderne automatische brouwerij met sterk commercieel karakter dan zit je hier plots enkele honderden jaren terug. Niet noodzakelijk een slechte zaak.

P1160367

Deze artisanale brouwerij is gelegen in een oude afspanning omringd door de fruitgaarden van Haspengouw. Alles hier ademt authenticiteit uit. Van zodra je een stap zet op de ruime binnenkoer van de brouwerij lijk je in de tijd van de witte van Zichem terecht gekomen.

Reeds in 1878 was hier hier een brouwerij, opgericht door Evarist Clerinx. De brouwerij bleef een familietraditie tot in 1999 wanneer Jean Clerinx de geschikte persoon vond om de brouwerij over te laten, Marc Limet. Deze zet de brouwerij verder met behoud van het artisanale karakter. Van schroten tot maïschen en koken, het gebeurt in authentieke materialen. Recent werd er wel geïnvesteerd in een nieuw brouwsysteem van Duitse makelij. Hiermee kan men de capaciteit en efficiëntie vergroten maar vooral ook de arbeidsintensiteit beperken die artisanaal brouwen met zich meebrengt.

In het café bij de brouwerij kan je genieten van het gamma bieren, voor of na de rondleiding. Je kan er ook gewoon terecht om iets te drinken. De brouwerij ligt temidden van de vele wandel- en  fietsroutes die de streek rijk is en het terras is dan ook heel populair tijdens zonnige dagen.

De Bink bloesem en Winterkoninkske Grand Cru zijn seizoensgebonden, de andere zijn steeds beschikbaar. Je kan er ook genieten van een boterham met artisanale vleeswaren of kaas, zowat overal is bier in verwerkt. Een stukje taart, of vlaai zoals ze het hier noemen, staat ook op de kaart. Al de bieren zijn ook beschikbaar om mee te nemen, geschenkverpakking en al.

P1160378

Bieren in het gamma:

  • Bink Blond
  • Bink Bruin
  • Bloesem Bink
  • Hop Verdomme IPA
  • Winterkoninkske  –> aanrader!
  • Adelardus Dubbel
  • Kerckomse Tripel
  • Adelardus Tripel
  • Winterkoninkske Grand Cru –> absolute aanrader

P1160370

Hun Winterkoninkske is een van mijn favorieten in het gamma. Donker, rijk aan smaak en verwarmend. De Grand Cru versie kreeg naast de standaard gisting nog een hergisting mee met een champagne gist en krijgt hierdoor een enorme pittigheid en complexiteit. Straf in alcohol wel, 13%, dus bij uitstek een bier om van te genieten op koude winterdagen. Deze Grand Cru versie is trouwens enkel beschikbaar tijdens de wintermaanden.

Nog een specialiteit is de Bink Bloesem. Dit bier wordt verrijkt met honing van Sint-Truiden en perenstroop van Vrolingen. Een echt streekproduct en enkel verkrijgbaar van april tot oktober.

De brouwerij valt te bezoeken onder begeleiding van een gids, iedere zaterdag om 15 uur. Groepen kunnen reserveren.Voor de openingsuren en tijden kan je terecht op de site van de brouwerij, www.brouwerijkerkom.be

Brouwerij Kerkom, Naamsesteenweg  469 – 3800 Sint-Truiden Tel: 011/682087 info@brouwerijkerkom.be

Cheers

BelgianBeerGeek

 

2 gedachten over “Brouwerij Kerkom – Kerkom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s