Rondje Roodbruin

 

affiche_rrb14

Ter promotie van de traditionele bieren van West-Vlaanderen zoals het Oud Bruin en West-Vlaams Roodbruin mocht ik samen met een bende enthousiaste bierliefhebbers op avontuur. Van ‘Rondje Roodbruin’ doen noemen ze dat dan.

 

Een dagje graven in deze diepgewortelde biercultuur met in ons kielzog de sympathieke presentator Peter Pype en cameraploeg van Vlaandere Vakantieland, je doet het niet iedere dag. Het werd een dagje van vooruit en weer achteruit, camerashots van die kant en dan weer van die andere kant. Een korte reportage opnemen doet men niet in enkele minuten! Maar ik klaag niet want ik beleefde samen met de anderen een schitterende dag! Een dag die je trouwens kan bekijken op de beeldbuis. 19/04 of 20/04, Vlaanderen Vakantieland op EEN, noteer het in je agenda of programmeer uw digitale doos! Draai je liever zelf een ‘Rondje Roodbruin’ dan kan je dat op 27/04. Meer info vind je op de webstek van Rondje Roodbruin. Dat is reeds 3 maal Rondje Roodbruin(4 , hopla!) in enkele regels tekst. Ik hoor de royalties al in mijn bus vallen 😉

P1160706

Oud Bruin en het West-Vlaams Roodbruin zijn net als de Lambiek en Geuze van het Pajottenland en Zennevallei bieren met een lange traditie. Voor de bewaring van de snel bederfbare bieren werd er vroeger gekozen voor eikenhouten tonnen. In deze tonnen kreeg het bier ook een melkzuurverzuring mee. Nadien werd dit verzuurd bier dan gemengd met een vers bier en verkreeg men een friszuur bier dat al snel populair werd.

We begonnen onze tocht met een bezoek aan Rodenbach waar we de oude brouwerij bezochten. Een prachtig staaltje authenticiteit, een van de eerste brouwerijen op stoom in ons land, dat niet meer in gebruik is. Deskundige uitleg werd gegeven door site manager en brouwmeester Rudy Ghequire. We zagen de oude beslagketels, lekbak en kookketels en ook de open vergistingskuipen. Ook de kuiperij waar ze de foeders inspecteren en repareren bezochtten we. Hoogtepunt was hier echter de foederzaal van Rodenbach. Een grote zaal waar de foeders van 650Hl gevuld met bier als mastodonten de tijd doorstaan. Imposant!

En dan mochten we proeven. Werd ook wel tijd! Het was inmiddels weer enkele uren na ons vertrek en een bende bierliefhebbers zo lang op hun dorst laten, het is niet zonder enig risico. We kregen een Rodenbach, een Rodenbach Grand Cru en een Rodenbach Vintage in onze handen geduwd die we met volle goesting tot ons namen. Zo goed als unaniem werd de Vintage als topper genoemd. De Vintage is in principe een puur foederbier, bier uit 1 om zijn unieke smaak uitgekozen foeder, en is een veelzijdig bier. Rins, zurig, fruitig, houterig en met enorm veel umami. Het lange wachten op ons eerste gerstenat was alweer snel vergeten!

Volgende stop was restaurant Beukenhof waar we enkele bieren van brouwerij Verhaeghe konden proeven, de Vichtenaar en de Duchesse de Bourgogne. De eerste ging eerder de zoete kant uit met toch nog een flinke touch hout en balsamico zurgiheid. De Duchesse had dan weer eerder een fris zurig en fruitig karakter. Deze deed trouwens uiterst zijn best als begeleider van ons middagmaal, varkenswangetjes gestoofd in Vichtenaere. Overheerlijk gerecht trouwens. Na wat palaveren over bier, over wat praten bierliefhebbers anders?, trokken we terug richting bus voor ons volgend bezoek. Maar eerst nog een shot van deze kant en nog eentje van de andere kant. De processie van Echternach, zegt het je iets?

Hop naar Bockor of Brouwerij Omer Vanderghinste zoals we nu moeten zeggen. We werden er ontvangen door eigenaar Omer Jean Vanderghinste en marketing manager Nicolas Degryse voor een uitgebreide rondleiding in de brouwerij. We gingen onmiddelijk een goede 29 meter de hoogte in want het wort was zojuist overgepompt naar het koelschip boven in de brouwtoren en dat mochten we uiteraard niet missen. De damp sloeg er nog af! Mooi dat je dit nog kan zien in dit type bieren en ook het verschil met een Rodenbach die een eigen menggist toevoegt aan het wort om er bier van te maken. Bij Vanderghinste laten ze nog de omgevingslucht met zijn wilde gisten en bacteria inwerken op het afkoelende wort om aldus een gisting op gang te brengen, te vergelijken met de spontane gisting van de Lambiek. Een van de enige momenten dat er even een absolute stilte viel, zo onder de indruk waren we.

 

Een bezoek aan de foederzaal waar ons een typische aroma kwam toegewaaid dat je ook bij een lambiek brouwer of geuzesteker ruikt en een slok van het nog jonge foederbier, het maakt een bierliefhebber gelukkig.

Na een bezoek aan de brouwzaal trokken we weer enkele meters naar boven voor de laatste degustatie. Een zoetzuur Oud Bruin Vanderghinste en een zuur fruitige Cuvée des Jacobins (topbier!!) later was het dan weer tijd om huiswaarts te keren.

 

Een geslaagde dag en weer enkele vriendschappen rijker met dank aan Vlaanderen Vakantieland.

Je kan dit Rondje Roodbruin zelf ook meemaken op 27/04. Zeker doen mocht dit je interesseren! Meer info op de site: www.rondjeroodbruin.be

Aan dit Rondje Roodbruin nemen volgende brouwerijen deel:

Cheers

BelgianBeerGeek

6 gedachten over “Rondje Roodbruin

  1. […] Samen met een dertigtal bierliefhebbers en Vlaanderen Vakantieland gingen wij al eens gaan voorproeven bij Rodenbach en Omer Vanderghinste. Een lange, maar uitermate boeiende dag waarbij we bij Rodenbach de oude brouwzaal te zien kregen, die sinds 2002 niet meer wordt gebruikt en bij Omer Vanderghinste in Bellegem vielen de monden gezamenlijk open bij het aanschouwen van het koelschip in de laatste nog actieve brouwtoren in België. Ik verwijs jullie voor een uitgebreid en interessant verslag met hopen foto’s graag door naar Belgian Beer Geek. […]

    Like

  2. Merci voor de tip Kevin, staat genoteerd in onze agenda voor zondag.
    Rodenbach is bij de deur en zijn we bij een vorige editie geweest maar zondag gaan we naar Bellegem om Vanderginste te bezoeken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s