Brouwerij De Ranke – Dottignies

logo_splash

Brouwerij De Ranke kan je vinden in het dorpje Dottignies, in de landelijke omgeving van de provincie Henegouwen en vlakbij de grens met Frankrijk. Vlakbij de hopvelden van de westhoek ook en deze hop is van enorm belang voor de brouwerij.

P1160462

De brouwerij werd opgericht in 1994 door Nino Bacelle. Onvrede met de toenemende smaakvervlakking van de bieren en de opkomst van overzoete bieren leidden tot zijn eerste bier, de Guldenberg. Deze Guldenberg is een smakelijk blond bier in de stijl van de betere blonde abdijbieren. Dry-hopping tijdens de lagering zorgt voor een uitgesproken aroma, de smaak hangend tussen zoet en bitter. ‘Ons bier is een statement tegen al die flauwe, zoete bieren’ leest een afbeelding tegen de muur van de brouwerij. Het is niet gelogen.

P1160483

In 1996 vervoegt Guido Devos de brouwerij. Als naam kiezen ze dan ‘De Ranke’, verwijzend naar het in hun ogen belangrijkste ingrediënt van bier, hop. Brouwen doen ze dan nog in de ketels van brouwerij Deca. In 2005 openen ze hun eigen brouwerij in Dottignies. Hun overtuiging toont zich in het gebruik van verse hopbellen, geen pellets. Dit is een overtuiging die zo zijn gevolgen heeft. Verse hop kan je 1 maal per jaar kopen, net na de oogst en moet je tussen 2 oogstperiodes gekoeld bewaren. Koop je teveel dan moet je het wegsmijten, koop je te weinig dan kan je niet meer brouwen. Verse hop is ook enorm arbeidsintensief. Deze arbeid uit zich in bieren die in België en ver daarbuiten tot de top behoren. Al hun hop komt trouwens van enkele kilometers verder, uit Warneton. Daar heeft hopboer Guy Lagache enkele hectaren van het groene goud staan met ondermeer de variëteiten Hallertau, Brewers Gold, Magnum, Saaz,….

P1160460

Het bier XX Bitter zette hen op de kaart. De naam zegt het al, het is een blond bier met een sterke bitter door het intensief gebruik van de hopsoort Brewers Gold, de Hallertau hop zorgt mede voor het aangename aroma. Misschien verbleekt het bij al het IBU-geweld dat je tegenwoordig vindt maar het is een uitzonderlijk bier. Mooi fris aromatisch door de hop, romig in de mond en een stevige droge bitter op het einde maar steeds in balans en verfrissend. De XXX Bitter, oorspronkelijk enkel voor de Amerikaanse markt bestemd, doet dit alles ook maar met dat ietsje meer intensiteit.

P1160498

De Cuvée De Ranke is een specialleke. Je zou het een zure van Henegouwen kunnen noemen. Voor dit bier versnijden ze een natuurlijk verzuurd bier met ongefilterde Lambiek van Girardin. De Kriek De Ranke is hetzelfde bier maar waaraan Poolse krieken worden toegevoegd. Beide zijn niet zoet maar eerder uitgesproken zuur. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met het rijpen van de Cuvée op houten wijnvaten om een extra gelaagdheid mee te geven.

Op gebied van kwaliteit kennen ze geen compromis. Alle bieren krijgen de nodige lageringstijd mee en rijping in de warme kamer alvorens de brouwerij te verlaten. De bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd en zijn dus pure en eerlijke producten. Productie ligt rond de 3500Hl en is dus eerder kleinschalig. Een groot deel van de productie vertrekt naar het buitenland waar deze bieren heel gegeerd zijn.

De brouwerij kan ook gebruikt worden door andere brouwers die niet beschikken over een eigen brouwerij. Ondermeer De La Senne maakte hier in het verleden gebruik van. Momenteel zitten er ook bieren in de lageringstanks van Brouwersverzet en Nova Birra.

P1160472

Bieren in het gamma:

  • XX Bitter
  • XXX Bitter
  • Guldenberg
  • Cuvée De Ranke
  • Kriek De Ranke
  • Noir de Dottignies
  • Saison Dottignies
  • Père Noël

Een brouwerij om te ontdekken mocht je dit nog niet hebben gedaan. Begin je avontuur met een Guldenbier, probeer dan de verfrissende Cuvée en Kriek en sla zeker de XX of XXX Bitter niet over. De XX en XXX Bitter behoren tot mijn absolute favorieten onder de Belgische bieren.

Brouwerij De Ranke, Rue du Petit Tourcoing 1a 7711 Dottignies

Cheers

BelgianBeerGeek

 

3 gedachten over “Brouwerij De Ranke – Dottignies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s