Havane Nocturne – BEryllium ERbium Brewery

P1160278

Havane Nocturne, mooie naam voor een bier. Het roept beelden op van zwoele nachten in Cuba, de Mambo dansend met een Havana in de ene hand en een glas rum in de andere. Niet dat ik ervaringsdeskundige ben. Roken doe ik al ruim 2 jaar niet meer en dansen, tja, ‘move like Michael Jackson’ it ain’t!

Maar er is dus een link naar Cuba door de ingrediënten die gebruikt worden voor dit bier. Zigeunerbrouwer Gregory Murer van BEryllium ERbium(BE ER dus ;)) voegt stukjes hout, tabaksbladeren en piment toe aan het wort in de fermentatietanks.

Zigeunerbrouwer?  = een brouwer zonder eigen brouwerij die gebruikt maakt van de ketels en apparatuur van andere brouwerijen. Genre Evil Twin, Brouwers Verzet,Mikkeller….al is de term voor sommige voor interpretatie vatbaar. Dit bier werd gebrouwen bij Brasserie de Bastogne door Gregory Murer zelf. ‘Door’ en niet ‘in opdracht van’, het is een heel verschil!

P1160280

Oog: Een pekzwart bier. Opbouw van de schuimkraag is eerder matig, schuim heeft een beige kleur. Nul activiteit in het glas, geen pareling.

Neus: Licht geroosterde geur, koffie en licht wat chocolade. Tabak zit duidelijk in de neus, gedroogde tabaksbladeren.

P1160282

Mond: Eerste impressie is van zwarte bittere chocolade, geroosterde mout en tabak die meteen een assige en licht rokerige droogte nalaat in de mond. De tabak geeft zo al een lichte prikkel in de mond en na een tijdje komt er nog een lichte pikant gevoel bij van het piment. Zo goed als geen carbonatie en het mondgevoel is aan de dunne en waterige kant. Neigt meer naar een Porter dan een Imperial Stout. Had het mondgevoel iets dikker geweest dan had het nog intenser geweest. Nasmaak is gebrand bitter en ook het pikante blijft een tijdje in de mond hangen. Heel interessant maar misschien niet voor iedereen geschikt.

ABV: 10%

P1160275

Etiket: Ok ontwerp, link naar Cuba. Logo is leuk gevonden, het bevat 2 scheikundige element uit het periodiek systeem of de tabel van Mendeljev. BEryllium, een soort metaal en ERbium, een lanthanide(wat dat ook mag zijn). Zet deze na elkaar en je hebt Beer. Ingrediënten daat hebben we het raden naar

P1160276

Hier en daar begin je al het begin van een nieuwe trend op te pikken, bieren pairen met sigaren. Ene Ben Vinken deed er al iets mee blijkbaar. Maar je moet dus niet te ver gaan om deze stout te proberen en je mag er gerust een sigaar bij roken, het zal de ervaring alleen maar rijker maken.

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s