Belgian Style Yeti – Great Divide Brewing

P1150425

Great Divide Brewing is een Amerikaanse brouwerij uit Denver, USA, die sinds 1994 een hele resem bieren op onze aardkloot loslaat. Deze Yeti is hun Imperial Stout die ze reeds in verschillende versies op de markt brachten. Deze versie heeft een Belgische inslag, een Belgische gist om precies te zijn.

Een Belgische gist in een diep duistere stout, wat mag dat concreet zijn? Een stout met tripel alures? Chocolade en koffie met die typische fruitige esters van de Belgische bieren? Chocolade met banaan, een banana split bier? Nee maar hopelijk breng ik niemand op ideeën…..

Oog: Een pekzwart bier dat als het ware uit de fles klotst, als dikke motorolie. Een mooie lichte mokkabruine schuimkraag verschijnt bovenop het bier. Mooie kleverigheid tegen het glas.

P1150424

Neus: Donker moutig, chocolademout. Veel bittere chocolade en ook wat boter/butterscotch. Zoetig donker fruit en wat drop. Alcohol is subtiel aanwezig. Na wat doorwarmen en walsen lijken er wat fruitige esters door te breken maar het blijft eerder gering.

Mond: Veel chocolade, stevige geroosterd. Koffie en zeker geen slappe. Zoete fruitige aanzet, denk pruimen, gedroogd fruit en zoete appeltjes gevolgd door een gebrande bitter die doortrekt tot het einde met een licht rokerige assigheid. Romig en visceus van mondgevoel, plakkerig rond de lippen. Redelijk gelaagd en complex, trage drinker, een sipper als het ware. Goede hoppigheid ook.

P1150419

Etiket: Mooi etiket met afbeelding van de Yeti waaraan dit bier zijn naam dankt. Groot etiket, veel plaats maar wat ontbreekt?? Ingrediënten!! Wel wat tips rond pairing; Stoofvlees, schimmelkaas, chocolade mousse en vanille kaastaart. Ja, waarom niet eigenlijk? De smaak van dit bier is redelijk doordringend dus je mag er zeker niets te subtiel tegenover zetten. Die kaastaart zal het misschien niet halen, die schimmelkaas kan matchen maar zal misschien wat te zout zijn. Dat stoofvlees gevolgd door een stevige chocolade mousse met eventueel wat van deze stout in verwerkt zie ik wel zitten.

ABV: 9.5%

Een enorm gelaagde stout met hoge wow-factor, smaakt zeker naar meer. De Belgische inbreng is er echter niet meteen uit te halen maar dit maakt dit bier niet minder lekker.

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s