The Belgian Club & Wilderen W-Gin – Voorstelling&proeverij

P1160355

Onder het motto ‘het moet niet altijd bier zijn’ ging ik op uitnodiging van The Belgian Gin Club op bezoek bij brouwerij en stokerij Wilderen in het mooie Haspengouw.

Naast een brouwerij en café, waarover je hier meer kan lezen, beschikt Wilderen ook over een stokerij en distileerderij en brengen ze een graanjenever, een eau-de-bière(gedistileerd uit hun Tripel Kanunnik) en ook een eigen Gin op de markt, de W-Gin of Double You Gin. Later op het jaar vervolledigt een eigen Whisky nog de familie.

P1160297

Na ontvangst met koffie en een korte toespraak door The Belgian Gin Club en Wilderen eigenaar Mike Janssen kregen we toegang tot het heiligdom. Ingedeeld in 2 groepen, de opkomst was groot, werden we rondgeleid in de stokerij en brouwerij. Deskundige uitleg werd verschaft door de meester stoker, de meester brouwer en de eigenaar zelf. Allemaal met een brandende passie voor hetgeen ze maken. Echter de zin ‘Wij brouwen bier voor 95% van de bevolking, niet voor de 5% die op zoek is naar speciale en extreme bieren’ tijdens de toespraak van eigenaar Mike Janssen laat een ietwat wrang gevoel na bij mij. Nu ja, ik begrijp de commerciële inslag wel, de investering bij het opkopen en vooral renoveren van het domein moet immens geweest zijn en moet snel afgelost worden maar dit kan volgens mij ook met bieren die iets meer pit hebben. Het gamma van Wilderen is iets te mainstream, de Belgische consument mag(en moet) best wat uitgedaagd worden. Aan de brouwer om dit te doen!

De stokerij met een capaciteit van 500lt. is van Duitse makelij en van een onaardse schoonheid. Een stookketel en fractioneerkolom, volledig in koper uitgevoerd, zo weggehaald uit de Nautilus van ‘20.000 mijlen onder zee’ van Jules Verne lijkt het wel.

De Gin is het resultaat van een distilaat gearomatiseerd met een mengeling van wel 21 kruiden en planten. De onmisbare jeneverbes maar ook hop, hoe kan het ook anders in een brouwerij, koriander, bloesem en meer. Mooie touch is het zoethout dat je krijgt bij de fles Gin. Gebruik hem om in je Gin te roeren en zo een extra accent toe te voegen aan je Gin. Mij voert het alvast een beetje terug naar mijn kindertijd toen op een kalishenstok sabbelen nog werd aanzien als snoepen.

De verdere rondleiding brengt ons nog naar de brouwerij. Een volautomatische brouwerij met een capaciteit van 5 tanks van 25Hlt, jaarlijkse capaciteit kan oplopen tot 15.000Hlt. Volautomatisch dus niet echt interessant, het ruikt er zelfs niet naar mout of wort laat staan bier maar het is wel inrukwekkend dat men in een super compacte ruimte zo een hoeveelheid bier kan brouwen. Afvullen op vaten doen ze zelf, voor het flessenbier wordt er gebruik gemaakt van de bottellijn van De Halve Maan in Brugge.

Het interessantste gedeelte van de rondleiding is echter de oude stokerij die zijn deuren sloot in 1939. Een flinke stap terug in de geschiedenis leidt ons door de oude stokerij die op haar hoogtepunt een capaciteit had tot 10.000 flessen alcohol per dag. Alcohol die ze uitleverden aan stokerijen die deze dan verder afwerkten tot hun eigen product. Een echt stukje historiche industrie, volledig aangedreven door stoom.

Afsluiten doen we uiteraard met een proeverij. De heren en dame van The Belgian Gin Club zorgen voor een lekkere basic coctail, W-Gin met een scheutje Fevertree tonic. Deze laat zich smaken en ik koop dan ook een flesje voor thuisconsumptie. Ik zei het al, het is niet enkel bier dat ik lust. De fles Gin is trouwens een exclusief exemplaar, speciaal voor deze dag, batch 6 en gehandtekend door de meester stoker zelf.

Dat er bij Wilderen sterk wordt nagedacht over het imago was al duidelijk bij het bier, het zou mij zelf de uitspraak kunnen ontlokken dat ze meer oog voor imago hebben dan voor kwalitieit. Ook de fles Gin krijgt imagogewijs de nodig accentjes mee; een geheime code op de fles, een speciaal zegel, een zakje zoethout om mee in de Gin te roeren. Het draagt allemaal sterk bij tot het imago en stuurt de verkoop natuurlijk. De Gin smaakt echter lekker, de florale kant neemt ietwat de overhand, en deze zal tijdens de aankomende lente en zomer menig BBQ vooraf gaan.

P1160364

Met dank aan The Belgian Gin Club voor de organisatie en aan het Wilderen team voor de hartelijke ontvangst en lekkere Gin.

Cheers

BelgianBeer&GinGeek

Een gedachte over “The Belgian Club & Wilderen W-Gin – Voorstelling&proeverij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s