Cognac barrel aged Imperial Stout – Nøgne

P1150870

Noorwegen! Naast Fjorden, Noormannen en Black Metal hebben ze ook goed bier in dit Scandinavisch land.

Nøgne is een kleine Noorse brouwerij die bestaat sinds 2002. Productie is kleinschalig maar dit houdt ze niet tegen om een hele reeks bieren in het gamma te hebben. Een 17-tal vaste met nog een 12-tal speciale edities en eenmalige brouwsels. Zelfs zeggen ze een compromisloze brouwerij te zijn, compromisloos op het gebied van kwaliteit. Hun bieren kennen heel wat succes en oogsten heel wat erkenning binnen het bierwereldje. Naast deze Cognac stout is hun standaard stout ook zeker een aanrader.

P1150865

Naast bier brouwen ze ook Sake. Sake, een alcoholhoudende drank op basis van rijst kent wat betreft het  brouwproces heel wat gelijkenissen met bier hoewel het toch nog ietwat complexer is.

En nu deze stout die vooraleer hij op fles ging 1 jaar mocht overnachten in vaten waarin voorheen Cognac zat;

Oog: Pekzwart met een mokkakleurige kraag die snel verdwijnt. Bier laat een mooie plakkerig laagje achter op het glas.

P1150866

Neus: Cognac in de neus, overduidelijk. Fruitig: Boskoop appel, gestoofde appel, pruimen. Ook kandijsuiker, hout en wat vanille. Zoet en een licht zurige hint.

P1150869

Mond: Zoete aanzet, plakkerig op de lippen. Veel koffie/espresso in de mond met een flinke Cognac pittigheid en fruitigheid. Ook donkere chocolade en vanille. Lekker volmondig, stevige jongen. Een kleine zurigheid maar eerder droog eindigend met een goede maar korte bitter. Verwarmend biertje. Complex.

Etiket: Basic somber design maar ik vind die Noorse Ø wel iets hebben. Voor degene die nu op zijn keyboard aan het zoeken is: Alt-155 voor ø  of Alt-157 voor Ø 😉

P1150863

ABV: 9%

IBU: 75

Fles:  33Cl. Apo

Een mooie op hout gerijpte stout, de cognac zit goed in het smaakprofiel. Lekker, om rustige van te genieten gepaired met een mooi streepje Noorse muziek;

Weetje: Nøgne betekent ‘Naakt eiland’, een poëtische omschrijving van de ruwe, verlaten uiteindes van het Noorse land.

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s