Timmermans – Itterbeek

P1150736

Onlangs kreeg ik een uitnodiging in de digitale postbus voor een event in de Timmermans brouwerij. Samen met enkele andere bloggers (food, lifestyle and stuff) kregen we een voorstelling van het Timmermans gamma, een korte historiek over de Anthony Martin groep(eigenaar van Timmermans) en een rondleiding in de brouwerij.

P1150742Binnen de Martin groep is Timmermans een unicum, ze zijn immers de enige brouwerij binnen de groep. Al hun andere bieren zoals Gordon, Waterloo, Dominus,…. worden in opdracht van Anthony Martin bij andere brouwerijen gebrouwen . Niets mis mee, ik geef gewoon even de perceptie mee dat de groep Anthony Martin geen brouwerij is maar voornamelijk een bierfirma. Helemaal duidelijk zijn ze hier niet altijd in, op de etiketten zelf gebaren ze altijd van ‘krommenaas’. De focus van de Martin groep ligt voornamelijk bij het marketing aspect en daar zijn ze wel sterk in.

P1150799

De brouwerij is een waar museum op zich maar is nog steeds in gebruik. Reeds sinds 1702 brouwt men hier lambiek bieren en is daarmee meteen de oudste nog actieve lambiek brouwerij in België. Lambiek , je weet wel, dat door allerhande bacteria en wilde gisten spontaan fermenterende drankje is een specialiteit van deze streek.

Nu, in alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik geen grote fan ben van het Timmermans gamma. Hun bieren zijn meer commercieel gerichte brouwsels en stonden soms nogal veraf van wat een authentieke Lambiek moet voorstellen. Met alle respect, het moet nog verkopen ook natuurlijk en dat was lang het probleem met die authentieke geuze en lambieken; niemand wou ze nog. Dus werd er meer gefocust op de malsere fruitbieren en zoetere varianten als de Faro. Sinds 2013 echter zijn ze terug gestart met het maken van een echte authentieke geuze en kriek en deze zijn echt wel lekker. De hand van brouwmeester Willem Van Herreweghen(voorheen Palm, geuzesteker De Cam) zit hier ongetwijfeld voor iets tussen maar ook de revival van de zuurdere bieren is een opportuniteit voor de  Martin groep. De enkele brouwers en stekers die zijn blijven volharden en geloven in dit authentieke product verdienen des te meer respect natuurlijk.

P1150754

Maar kijk nu maar even mee met onze toer door de brouwerij, trouwens fantastisch begeleid door een oude Schot die hier blijven hangen is en vlot Nederlands, Frans, Engels en Schots door elkaar flanst. Een belevenis op zich! We kregen een korte les mee in het brouwen van lambiek maar  gaven vooral onze ogen de kost.

Een imposante maïschketel, massieve koperen brouwketels, een immens koelschip en een hele oude schrootmolen. Een stap terug in de tijd.

Het vatenmagazijn waar de lambiek de nodige tijd krijgt om te rijpen. De geur die er hangt is kenmerkend die van lambiek. De spinnenwebben zijn een stille getuige van de lange historiek en het schuim dat uit de vaten loopt een teken van activiteit, de activiteit van spontane gisting.

In de brouwerij is ook een museum waar je authentieke stukken kan vinden, ooit nog gebruikt voor de brouwerij of ter promotie van de bieren.

P1150783
Iedere lambiekbrouwer heeft traditioneel zijn eigen logo/kenteken die hij gebruikte om de vaten te markeren. Deze foto vond ik best interessant. Deze toont verschillende logo’s en dan kan je ook zien hoeveel brouwers er waren vroeger tov de 9 die er nu nog resten.

Wat betreft het bottelen kan het contrast niet groter zijn. Zo authentiek de brouwapparatuur is zo modern en state-of-the-art is de volautomatische bottellijn. Ruim 10.000 flessen per uur worden er hier gebotteld. Dat dit niet enkel het Timmermans gamma is dat hier van de band rolt moet ik je niet vertellen. Deze moderne lijn wordt nog voor vele andere bieren gebruikt.

Na de toer kregen we de kans om enkele bieren te proeven in de gezellige bar samen met enkele heerlijk croques van KeeponToasting. De oude geuze smaakte goed, die oude kriek was ook heel lekker en de croques van Mr.Croque ’n roll waren heel lekker. Het dessertje dat hij maakte, een donkere chocolademousse, matchte wonderwel met mijn oude kriek.

Het was een leuk avondje en we vertrokken niet met lege handen. Ik kreeg een assortiment Timmermans bieren en een assortiment Martins bieren mee om te proberen. Nu ja, de dag dat ik uit een brouwerij vertrek met lege handen is er ongetwijfeld iets verkeerd!

Volgende bloggers waren er ook bij:

Timmermans, Kerkstraat 11 1701 Itterbeek Tel: 02/5690357

Cheers

BelgianBeerGeek

2 gedachten over “Timmermans – Itterbeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s