The Capital – Leuven

download

Dit recent geopende biercafé in hartje Leuven, The Capital, is al dikwijls ter sprake gekomen. Van meet af aan werd beweerd dat ze de grootste bierkaart ter wereld gingen hebben, ruim 2500 bieren. Bij de feestelijke opening in september 2013 konden de 2 eigenaars, David Nijs en Amaury Verelst, dit nog niet waar maken maar een opname in het guinness book of records ging een feit zijn.

P1150828

Tot op heden hebben ze dat vooropgestelde cijfer nog niet kunnen halen en lieten ze zich zelfs pakken in snelheid door The Delirium café in Brussel. Deze liet door een deurwaarder een telling uitvoeren en kwam op meer dan 3000 bieren wat meteen goed was voor het verbreken van het eigen record. De hetze hierrond was natuurlijk goede reclame voor beide cafés.

Ik had een kort gesprek met manager Joel en deze kon mij verzekeren dat ze bij The Capital geen druk voelen. De opening en het daarop volgende succes hebben hun ietwat overweldigd maar er is verandering in zicht. Ze hebben eindelijk een geschikte depot ter beschikking voor het stockeren van hun bieren( enkele 1000 verschillende soorten bieren stockeren, doe het maar eens) en werken volop aan een database waarin al deze bieren zullen gecatalogiseerd worden.

P1150819

Het verwerken van het aanbod bieren zal ook al meer duidelijkheid scheppen in het biermenu waar dan een onderverdeling per type met een korte omschrijving zou kunnen gebruikt worden. Momenteel is de onderverdeling alfabetisch maar met om en bij de 2000 bieren is dit nogal omslachtig, zelfs voor de iets meer ervaren drinker die op zoek is naar iets speciaals.

Op de tapkraan vind je een 20-tal bieren, het flessenmenu telt nog een kleine 2000 bieren en je honger kan gestild worden met enkele verse tapa’s. Onder de bieren vind je zowat alle Belgische brouwerijen en bierfirma’s terug. Van de Moguls van Inbev tot de kleinere microbrouwerijen zoals ’t Hofbrouwerijke.

Ik geniet er van een Petrus Aged Pale, een lekker op hout gelagerd bier met een lichtzure en houterige touch van brouwerij De Brabandere(voorheen Bavik). Een bier met veel Umami. De Naked Ladies van Alvinne die ik eerst bestelde was spijtig genoeg niet meer op voorraad. Een probleem dat ik nog heb opgevangen. Het beheren van zo een lange lijst is natuurlijk niet evident en zo goed als onmogelijk om altijd op peil te houden. Niet geklaagd, meer dan keuze genoeg op de lijst.

P1150817

Het interieur is niet meteen geslaagd naar mijn mening maar dit is natuurlijk persoonlijk. Hoewel er voldoende plaats is en ze geprobeerd hebben er iets huiselijks van te maken komt het geheel nogal kitcherig en goedkoop over. Iets meer rock ’n roll en authenticiteit had hier op zijn plaats geweest.

Het systeem om de bieren van de kelder naar boven te transporteren verdient wel een vermelding apart. Via een computersysteem wordt de bestelling die de ober opneemt naar de kelder gestuurd waar de kelderverantwoordelijke het bier op een verticale transportband zet en deze naar boven stuurt.

P1150833 P1150835

Dat men vooral uitgaat van de kennis van de klant merkt men aan de obers die over weinig bierkennis blijken te beschikken. Niet dat ik slecht bediend word maar ik verwacht toch iets meer van een café met zo een uitgesproken profiel. Het is echter niet meteen de focus legt de manager uit, de obers moeten bovenal snel en behoorlijk bedienen. De eerder vermelde bier database waar ze aan werken zou het gebrek aan kennis moeten compenseren.

De zaak draait echter goed verzekert men mij nog en weldra zullen ze een goede 3000 bieren in voorraad hebben. Of ze nog de ambitie hebben om in het Guinness book of records te staan blijft even in het midden.

Bezoek dit café dus zeker als je in Leuven bent en je zin hebt in een speciaalbier. Neem even de tijd om te grasduinen door het immense menu en geniet dan van je Belgisch bier.

The Capital, Grote Markt 14 3000 Leuven info@thecapital.be

Cheers

BelgianBeerGeek

2 gedachten over “The Capital – Leuven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s