De OWA Brewery is een best of both worlds, O staat voor Europa en WA voor Japan. Dit bedrijfje wordt namelijk gerund door Leo Imai, een van Japan afkomstige brouwer en bierliefhebber die na een job bij Kirin-Japan achtereenvolgens in Schotland, Duitsland en uiteindelijk België belandde. Leo Imai heeft ondanks zijn ervaring in de brouwwereld zelf geen brouwerij dus gebeurt het brouwen door Leo zelf naar eigen receptuur in andermans brouwketels.
In Japan werkte hij voor Kirin als manager van enkele door de brouwerij beheerde restaurants, in Schotland behaalde hij zijn master in brouwen en distileren, in Duitsland werkte hij voor de microbrouwerij Pressel Brau en eens in België kon hij gaan werken voor de Brasserie de la Senne. Deze waren toen nog in Sint-Pieters Leeuw gevestigd en hier liet hij ook zijn eerste versie van het OWA-bier brouwen.
Zijn eerste brouwsel zag het daglicht in 2006, de amberkleurige OWA, toen dus nog gebrouwen bij De La Senne. Na een korte periode met eigen brouwerij in Ukkel ging hij een partnerschap aan met brouwerij Van Den Bossche in Sint-Lievens-Esse. Hier maakt hij gebruik van de brouwaparatuur van Van Den Bossche om zijn bieren naar eigen recept te creëren.
In het gamma zitten ook enkele lambiekbieren met een Japanse twist. 1 jaar oude lambiek van De Troch wordt als basis gebruikt waar dan enkele typisch Japanse ingrediënten worden aan toegevoegd. Een Yuzu(Japanse citrusvrucht, minder scherp dan een citroen), Sakura(Bloesem, de blaadjes van de Japanse kerselaar), en Ume (Japanse pruimvrucht) lambiek zijn hiervan het resultaat. 50% van deze productie wordt geëxporteerd naar Japan waar ze er blijkbaar op verzot zijn.
Goed om te weten is dat de gebruikte ingrediënten voor de Lambiek achteraf gerecycleerd worden en verwerkt worden tot een fris sorbetijs.
Een specialleke in het gamma is het op hout gelagerde en gelimiteerde Owa Grand Cru bier. Een donker bier dat een rijping meekreeg op Bordeaux vaten. Dit is een samenwerking tussen Leo Imai en een Japanse wijnmaker in bordeaux ook Leo genaamd. Een eerder toevallige ontmoeting ligt aan de bron van deze samenwerking. Nu is deze nog gelimiteerd tot 500 flessen, de volgende productie zou al een 2000-tal flessen omvatten.
De focus van OWA ligt voornamelijk op de belevering aan Japanse restaurants al kan je de bieren ook via enkele webshops en in enkele van de betere bierhandels verkrijgen.
Weldra zal het huidige restaurant van Leo Imai, Kushi-Tei of Tokyo, omgetoverd worden tot The Owa House waar de focus zal liggen op het pairen van Japanse gerechten met de OWA bieren. Volgens Leo moet dit ergens rond april/mei zijn. Als het zover is leest je het op deze blog!
Bieren:
- OWA, een amberkleurig bier van hoge gisting. Caramel toets, droge afdronk
- OWA KURO, een stout met 8% alcohol.
- OWA Grand Cru, stout gerijpt op Bordeaux vaten
- Sakura Lambiek, lambiek verrijkt met in zout opgelegde bladen van de kersenbloesem
- Ume Lambiek, een lambiek waaraan Ume pruimen worden toegevoegd
- Yuzu Lambiek, een lambiek waaraan de pel van de Yuzu wordt toegevoegd
OWA Brewery SPRL, Rue des Confédérés 52 1000 Brussel Tel: 0470/572122 owabeer@gmail.com
Kushi-tei of Tokyo, Rue Lesbrousart 118 1050 Elsene
Cheers
Kev – BelgianBeerGeek
This project sounds great! I hope his restaurant is up and running by the time I’m there, I would love to check it out.
LikeLike
I’ll try to get you of some of his lambic beers, they’re quite unique with that Japanese touch!
LikeLike
Zijn die bieren ergens te koop?
LikeLike
Ja, bij bieresgourmet.be o.a. wel niet de goedkoopste lambieken maar ze zijn wel goed. Denk dat er ook enkele drankhandels zijn die ze hebben maar weet niet onmiddellijk welke. Zal het eens navragen!
LikeLike
OWA en OWA Kura heb ik recent nog gevonden in De Hopduvel te Gent
LikeLike