Lou Pepe Framboise – Cantillon

P1150398

Lou Pepe? Als je hierbij moet denken aan Lou and his Hollywood bananas zit je op het verkeerde spoor.

Nee, met deze Brusselse entertainer heeft dit bier niets te maken. Lou Pepe verwijst naar de benaming die ze de grootvader geven in bepaalde delen van Frankrijk. Zie het als een eerbetoon aan Jean-Pierre Van Roy.

Dit is 2 jaar oude Lambiek die op oude Bordeaux vaten rijpt, in dit geval met de toevoeging van frambozen om een fruitlambiek te maken. Hergisting op fles gebeurt door toevoeging van een scheutje likeur. De suikers in de likeur en het fruit leveren het nodige voedsel voor de gisten. Er wordt 300gr frambozen toegevoegd per liter Lambiek.

P1150403

Oog: Roze schuimkraag, verdwijnt snel tot niets. Het bier heeft een robijnrode kleur met een prachtige schijn tegen het licht, relatief helder van kleur.

Neus: Funky frambozen, heel fruitig met een flinke neus hout, licht vineus. Klein beetje floraal maar vooral een volle fruitgeur, beetje van onrijp fruit. Het funky van een Lambiek zit er ook mooi in, denk boerderij en aanverwanten.

P1150396

Mond: Zure aanzet, mondhoeken trekken samen, doch met een fruitige lichtzoete smaak. Beetje plakkerig. Weinig bitter, droog einde/tannine-achtig. Carbonatie is eerder laag maar geeft nog een kleine prikkel mee. Frambozen zitten goed vol in de smaak. Zou lekker zijn in een sorbet of sabayon. Mocht je dit klaarmaken vergeet me dan niet uit te nodigen!!

P1150402

Etiket: Het etiket toont een schilderij van de Marollenwijk in Brussel

ABV: 5%

Fles: 75cl Champagne

Moet het nog gezegd worden dat dit het type fruitbieren zijn dat mijn voorkeur heeft? Een bier waar je nog echt het fruit proeft en je smakenpalet niet onmiddelijk de nek wordt omgewrongen door een overdosis suiker. Er zit een zekere zoetheid in van de likeur en fruitsuikers, den Brett Pitt heeft deze natuurlijk weer voor een deel opgevreten maar toch. Fris zurig en aangenaam verfrissend zou ik zeggen!

Elegant wijnglas, wat knabbeltjes, stoeltje op het terras en voetjes omhoog met een boekske en een flesje van dit edele vocht in de nabijheid! Maar merde, excusez le mot, het is nog winter! Tant pis, de winter zal wreed zijn best moeten doen om ons van dit bier weg te houden!

Pairing tips: Ik zei het al, draai hier roomijs van, klop een sabayon of maak een sorbet met dit bier al is dat eigenlijk zonde van dit kostbare goedje. Geef het bij een stukje frisse kaastaart, bij een salade met rode bietjes of simpelweg als aperitief.

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

4 gedachten over “Lou Pepe Framboise – Cantillon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s