Fred – Hair of the Dog

download

De Hair of the Dog microbrouwerij uit Portland-US bestaat reeds sinds 1993. Met een productie van +/- 700 hectoliter is het een van de kleinere spelers in de Amerikaanse craft beer scene maar wel een met een serieuze reputatie. Deze schaalgrootte is een bewuste strategie, het artisanale karakter wordt hiermee beanadrukt maar ook de mogelijkheid tot experimenteren blijft behouden.

Brouwer en eigenaar Alan Sprints was reeds in 1994 aan het experimenteren met het lageren op herbruikte houten vaten. Tests met Bourbon en wijnvaten bleken succevol, maakten het bier nog smakelijker en vele brouwers in Portland begonnen met het barrel agen van hun bier in navolging van Sprints.

De naam van de brouwerij, hair of the dog, is een uitdrukking die men gebruikt bij het consumeren van alcohol om een kater te verwerken. ‘I’m drinking the hair of the dog that bit me’ 

Deze Fred is een eerbetoon aan brouwer, schrijver en beer critic Fred Eckhardt. Het is een blond bier gebrouwen met Pilsmout, rogge, kandijsuiker en wel 10 verschillende hopsoorten.

P1150212

Oog: Bij het uitschenken krijg ik een grote en romige kraag in gebroken wit. Het bier is goudblond tegen het koper aan en troebel.

Neus: Een heel hoppige, aromatische neus. Fruitige hop, caramel en pilsmout. Wat deeg/biscuit achtige kenmerken en gedroogd fruit.

P1150210

Mond: Een matige carbonatie maar wel een stevig en heel romig mondgevoel. Zoetig met kandijsuiker maar het is zeker geen suikerbom. Een zoete fruitigheid van gedroogd fruit, rozijnen en pruimen. Er zit ook redelijk wat grassige en harsige hop in de smaak die ook  voor wat exotische fruitsmaken zorgt. Hoppige eindbitter die even nazindert. Alcohol komt nooit echt boven, mooi in balans. Die melange aan smaken zorgt voor een mooie complexe gelaagdheid.

P1150207

 

Etiket: Mooi etiket, mooie vormgeving. Sumiere info over de ingrediënten, welke hopsoorten?

ABV: 10%

P1150206

 

Een fantastisch bier van deze brouwerij. Enorm smaakvol en romig qua mondgevoel, niet overmatig zoet of bitter maar mooi in balans. Met 10% aan de zwaardere kant en deze zit mooi verborgen dus oppassen! De brouwer omschrijft het zelf als een ‘Golden Special Ale’, het ligt ergens tussen een tripel en een double India Pale Ale.

Dit bier kreeg ik via en op aanraden van Ithinkaboutbeer.com.

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

 

Een gedachte over “Fred – Hair of the Dog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s