Quadrupel Oak Aged Batch14 – La Trappe

P1150284

De Oak aged serie van La Trappe omvat een hele serie van hun quadrupel op hout gerijpt. Iedere keer op een ander type vat, lees andere voormalige inhoud.

Hoe ik mij inbeeld dat dit verloopt gaat ongeveer zo: Paterkes bestellen een vol vat Cognac. Ze drinken dit leeg tot de laatste druppel, slaan een weesgegroetje en kieperen er dan hun bier in om dan even weg te zetten en het wat tijd te gunnen. Niet? Nee, het is iets complexer dan dat en er komt heel wat kennis bij kijken. Het is meestal zoeken naar een evenwicht tussen smaakcomponenten. Het beoogde smaakprofiel moet aanwezig zijn maar mag ook niet teveel overheersen. Tenzij men dat wenst natuurlijk!

Deze Batch #14 is een blend van van 82% Cognac vaten, 11% nieuwe eik, 7% acasia.

P1150283

Oog: Een licht tot donkerbruin bier met een oranje gloed. Een matige kraag in gebroken wit, blijft niet hangen. Weinig pareling in het glas.

Neus: Eerste indruk is een overweldigend fruitige geur met appeltjes, druiven en rozijnen. De Cognac zit dus goed in het aroma maar doet me ook een beetje denken aan een calvados. De appeltjes springen er vooral uit. Wat vanille en licht wat eikenhout. Lekker aroma!

P1150280

Mond: Zoetig maar niet overmatig. Kandijsuiker en fruitig met weer die appelsmaak, beetje vanille. Lichte bitter. De cognac zit ook mooi in het smaakprofiel, heeft een verwarmend effect. Een lichte carbonatie die wat pit afgeeft. Ik vind er relatief weinig hout inzitten buiten een lichte tannine droogheid. Laat zich redelijk vlot drinken dankzij zijn fruitige karakter doch opletten met de 10%ABV.

P1150279

Etiket: Wijkt nauwelijks af van de standaard La Trappe vormgeving. Enkel vermelding Oak Aged onderscheidt. Via de site kan je meer te weten komen over de batch.

ABV: 10%

Fles: 37,5Cl Champagne met muselet en kurk

Mooi voorbeeld van hoe een rijping op vat een bier nog beter kan maken. Hier heb ik echt van genoten. Het fruitige karakter gecombineerd met de verwarmende alcohol en zoetheid maken dit een heel mooi bier. Top!

Van de serie Oak Aged verschenen er tot op heden 15 batches, info vind je hier. En ik moet de rest van de serie nog eens gaan proberen. Pfffff, wat een zware taak! 😉

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s