Tart of Darkness – The Bruery

P1140962

Tart of Darkness…. De naam alleen al is een zekere voorbode van wat komen zal.

Verwijzend naar het boek ‘Heart of darkness’ dat handelt over een moeizame tocht op de Congo rivier naar het ondoordringbare Afrikaanse binnenland zal dit zeker geen pilsje zijn dat je op 1,2,3 achterover slaat.

De brouwers van The Bruery brouwden een lichte stout en lieten deze rijpen op houten vaten met toevoeging van wat verzuringsbacteria en wilde gisten. Het resultaat is deze smoelentrekker van een bier:

Oog: Diep donkerzwart, kleine bruine schijn aan de rand van het glas. Weinig schuim, beetje opbouw maar nogal gering.

P1140964

Neus: Vineus, hout, eikenhout en ceder. Boenwas en wat verbrand rubber. Tonen van madeira, een beetje azijn en achterliggend wat zure fruitigheid van krieken of kruisbessen. Ik geraak er niet uit. De stout laat zich ruiken in een licht geroosterde, assige geur maar is eerder aan de geringe kant. Er is heel wat gaande in het aroma en of dit nu lekker is of niet daarover kan men discusiëren. Les gouts et les couleurs, u weet wel! Ik kan dit best appreciëren.

Mond: Flink zurig en wat wrang, ik voel mijn mondhoeken zo samentrekken bij mijn eerste slok. Een zuur fruitige smaak van krieken en braambessen. Een flinke touch azijn, balsamico of soortgelijke. Er zit redelijk wat hout in het smaakprofiel. Weinig bitter en relatief dun van mondgevoel. Van de stout zelf viel me nog maar weinig op, het zure lijkt dit weggevaagd te hebben voor de smaak van een zure fruitlambiek.

P1140958

Etiket: Mooi etiketje, zonder meer

ABV: 5%

Fles: 75Cl. champagnefles

Een zuur bier? ja! Een zure stout? Nee! Van de kenmerken van de stout bleven er nog maar weinig over. Een beetje in het aroma, nauwelijks in de smaak. Volledig overpowered door de verzuring. En daarmee bedoel ik niet dat dit slecht is maar dat het buiten de kleur niets meer van een stout heeft.

Heeft u het graag zuur dan is dit er eentje voor u! Nu ik eraan denk….volgende keer eens over mijn salade kieperen als dressing! Nog zo geen slecht idee eigenlijk. En nu we toch bezig zijn over eten waarom niet wat geitenkaas met wat rijpe vijgen erbij nemen of een flink stuk schimmelkaas? Hop naar de frigo….

P1140961

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

Een gedachte over “Tart of Darkness – The Bruery

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s