Les Brigitinnes – BXL

Les Brigitinnes

Als je je in Brussel op de Kapellemarkt bevindt kan je 2 dingen doen; te biechte gaan in de Brigitinnenkerk of een stukje gaan eten er recht tegenover bij Les Brigitinnes. Uiteraard kies ik voor het 2de, met een zuiver geweten zelf. Bij het binnentreden van het restaurant waan je je even een eeuw terug in de tijd. Een imposant, ook wel wat pompeus, Art-Nouveau interieur overvalt je en zet meteen de sfeer.

2013-09-12 20.27.53

2013-09-12 20.28.11Op de kaart van Les Brigitinnes vind je klassiekers. Klassiekers met oog voor terroir evenwel en met de nodige kunde bereid door chef Dirk Miny. Steeds met net dat tikkeltje meer.

Natuurlijk is er ook een link met bier anders zou dit hier niet aan bod komen. Op de kaart vind je verschillende mooie referenties waaronder een mooie selectie bieren van Cantillon en Brasserie Dupont. Uit de tapkraan vloeit er trouwens echt Brussels gerstenat, Taras Boulba van Brasserie de la Senne.

Ik kies een 75cl. fles Gueuze Cantillon. Te ruim voor het aperitief dus vergezelt deze ineens mijn diner ook.

2013-09-12 20.23.17

Beginnen doe ik met een ‘Varkenspoot souvenir Saint-Chinian’. Een royale portie geserveerd met een mild zure jus met hardgekookt ei, augurken, tomaat en kappertjes. Het gelatineuze vlees is zachte als fluweel en rijk, de zure jus matcht goed met de Cantillon. Toch een gerechtje voor de liefhebbers.

2013-09-12 20.39.29

 

 

 

 

 

 

Aan de overkant verschijnt een bord met zacht gebraiseerde jonge prei uit Nantes, afgewerkt met verse kaas en verse handgepelde noordzee garnalen. Lekker maar een beetje ondergekruid hoor ik. Iets meer punch had welkom geweest.

2013-09-12 20.39.37-1

Bij het kiezen van het hoofdgerecht was mijn oog onmiddelijk gevallen op de ‘Kalfswangetjes, 4uur gesmoord in Kriek Cantillon’. Een knoop doorhakken was nog nooit zo simpel. Enkele botermalse wangetjes worden geserveerd met daarnaast verse, in boter aangezette marktgroentjes en een quenelle smeuïge stoemp. Lekker! Het vlees valt mooi uit elkaar en smaakt heerlijk, de saus smaakt licht zoet maar heeft nog de nodige typische zure/rinse smaken van de Cantillon Kriek.

2013-09-12 21.16.27-1

Mijn echtgenote koos voor de Vol-au-Vent en deze is een echte specialiteit hier. Op het bord een bladerdeeggebakje rijkelijk gevuld met wit van gevogelte, kalfsballetjes, kalfszwezerikken, verse champignons en zowaar een echte hanenkam(nee, niet de paddestoel maar de kam van een haan die nooit meer zal kraaien). Die hanenkam vindt al snel zijn weg naar mijn bord maar daarover hoor je mij niet klagen. Het geheel smaakt schitterend en is geserveerd met een romige saus die de nodige fraicheur heeft. Verse, handgesneden frietjes erbij. De chef, Dirk Myny, komt een 2de portie vol-au-vent serveren aan tafel en we kunnen enkel goedkeurend knikken op de vraag of het lekker is. Deze vol-au-vent is in niets te vergelijken met de zielloze drab die daarvoor soms moet doorgaan in andere restaurants. Top!!

2013-09-12 21.16.45-2

Afsluiten doen we met een koffie, er kan werkelijk geen hap meer bij, en een zwanske met chef en obers. De sfeer is los, op zijn Brussels.

Voor de liefhebbers van een hoogstaande doch authentieke keuken met kwalitatieve producten en een goed glas artisanaal bier!

Een afzakkertje nemen we nog in het iets lager gelegen Moeder Lambic en we besluiten hiermee weer een mooi avondje Brussel.

Les Brigitinnes, Kapellemarkt 5 1000 Brussel Tel: +32(0)25126891

Cheers

BelgianBeerGeek

3 gedachten over “Les Brigitinnes – BXL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s