Les Brigittines – Brussel

 

Photo Credit HotCuisinedePierre.com

Als je je in Brussel op de Kapellemarkt bevindt kan je 2 dingen doen; te biechte gaan in de Brigittinenkerk of een stukje gaan eten er recht tegenover bij Les Brigittines. Gezegend met een zuiver geweten kies ik uiteraard voor het tweede. Gulzigheid mag dan al een zonde zijn onder het Katholieke geloof, bij Les Brigittines zal niemand je terechtwijzen als je gulzig geniet. Integendeel, je krijgt er tijdens de tweede passe nog een schepje bovenop…

Bij het binnentreden van het restaurant waan je je even een eeuw terug in de tijd. Een imposant Art-Nouveau interieur, ietwat pompeus zoals dat hoort, overmeestert je zintuigen en zet meteen de sfeer. Hier ben je in een huis van klasse. De obers, strak in het pak, verwelkomen je op een losse manier. Chef Dirk Myny die aan de toog nog even de reservaties doorneemt knikt goedkeurend, omarmt joviaal de vrienden en kennissen die er over de vloer komen. 

Photo Credit HotCuisinedePierre.com
Photo Credit HotCuisinedePierre.com
Photo Credit HotCuisinedePierre.com

 

Het menu van Les Brigittines leest als een culinaire roman, doorspekt met klassiekers en eigentijdse inspiraties. Steeds met oog voor terroir, dikwijls met een flinke knipoog naar de jeugd of de opleiding van chef Dirk Myny.  ‘Tartaar van groenten‘, ‘Schelvis, grijze garnalen, gepocheerd ei‘, ‘Blanquette van varkenswangen‘, ‘Handgesneden rundstartaar‘, ‘Tartaar van tonijn met buikspek‘, ‘Goede ouwe vette koe‘, ‘Hersentjes op de wijze van mijn grootmoeder‘, ‘Varkenspootjes St.Chinian‘,…. Een mooie lezing aan klassiekers die in de bereiding net dat tikkeltje meer krijgen. Dirk Myny die een opleiding genoot bij onder meer Guy Van Cauteren(‘T Laurierblad~Berlaar) heeft een voorliefde voor ‘pure’ gerechten met producten waarvan de smaak primeert. Varkenswangen, gerijpt rundsvlees, kabeljauw, mosselen wanneer in seizoen, hoevekip,… Producten geselecteerd op hun afkomst en smaak, geen dertien in een dozijn smakeloos gekweekte brol maar een pure productkeuken.

Een van de signatuur gerechten van Dirk Myny is de fameuze Zennepot, een hartelijk combinatie van verschillende terroirs; Belgisch, Brussels, Alsacien…Over die Zennepot lees je hier meer –> ‘Ode aan de Zennepot’

DE Zennepot! Photo Credit HotCuisinedePierre.com

De wijnkaart is imposant en bevat een mooie reeks topwijnen, klassiek en natuur. Het biermenu is beperkter maar bevat ook een mooi aanbod bieren. Onder meer Cantillon, De La Senne, Jandrain-Jandrenouille en Dupont staan er op de kaart. De kelder bevat ook enkele pareltjes van de enige Brusselse lambik brouwer en steker Cantillon. Jean Van Roy en co. zijn hier kind aan huis en werken onder meer samen voor een bier dat je enkel hier en bij Pistolet Original kan vinden; Chouke, een gueuze met lambik gerijpt op Armagnac vaten.

Starten doe ik met een Gueuze Cantillon, een fris zurig appetijt opwekkend bier.

2013-09-12 20.23.17

Als voorgerecht krijg ik een stukje varken voorgeschoteld, meer bepaald de pootjes; ‘Varkenspoot souvenir Saint-Chinian’. Ik krijg een royale portie geserveerd, genappeerd met een mild zure jus met hardgekookt ei, augurken, tomaat en kappertjes. Het gelatineuze vlees is zacht als fluweel, valt mooi uit elkaar en smaakt rijk. De zure jus matcht goed met de Cantillon Gueuze. Machtig gerecht maar door de structuur van het vlees en de vele botjes in de pootjes blijft dit toch een gerecht voor de liefhebbers.

2013-09-12 20.39.29
Varkenspootjes Saint-Chinian

Aan de overkant verschijnt een bord met zacht gebraiseerde jonge prei uit Nantes, afgewerkt met verse kaas en verse handgepelde noordzee garnalen. Lekker maar een tikje te weinig gekruid hoor ik. Iets meer punch had welkom geweest.

2013-09-12 20.39.37-1
Gebraiseerde jonge prei, noordzee garnalen en kaas

Bij het kiezen van het hoofdgerecht is het steeds moeilijk om aan de de legendarische ‘Kalfswangetjes, gesmoord in Kriek Cantillon’ te weerstaan. Een knoop doorhakken is hier de boodschap want ook de andere hoofdgerechten lonken naar me. De botermalse wangetjes die ik geserveerd krijg doen me echter geen spijt krijgen. Ze worden geserveerd met verse, in boter aangezette, marktgroentjes en een quenelle smeuïge stoemp. Lekker! Het vlees valt mooi uit elkaar en smaakt heerlijk, de saus smaakt licht zoet maar heeft nog de nodige typische zure/rinse smaken van de Cantillon Kriek.

2013-09-12 21.16.27-1
Kalfswangen gesmoord in Kriek Cantillon

Mijn echtgenote kiest voor de Vol-au-Vent, een echte specialiteit hier die wordt aangepast in samenstelling naargelang het seizoen, lente, zomer, herfst.  Op het bord pronkt een bladerdeeg gebak rijkelijk gevuld met wit van gevogelte, kalfsballetjes, kalfszwezeriken, verse champignons en zowaar een echte hanenkam (nee, niet de paddestoel maar de kam van een haan die nooit meer zal kraaien). Die hanenkam vindt al snel zijn weg naar mijn bord maar daarover hoor je mij niet klagen. Het geheel smaakt schitterend en is geserveerd met een romige saus die de nodige fraicheur heeft en verse, handgesneden frietjes. Ook van topkwaliteit trouwens die frietjes, van de beste die ik al geserveerd kreeg in Brussel. De chef, Dirk Myny, komt een 2de portie vol-au-vent serveren aan tafel en we kunnen enkel goedkeurend knikken op de vraag of het lekker is. Deze vol-au-vent is in niets te vergelijken met de zielloze drab die daarvoor soms moet doorgaan in andere restaurants. Top!

2013-09-12 21.16.45-2
Vol au vent royal met hoevekip, kalfszwezeriken, kalfsballetjes, hanenkam en paddestoelen

Afsluiten doen we met een koffie, er kan werkelijk geen hap meer bij, en een zwanske met chef en obers. De sfeer is los, op zijn Brussels. Laat de dessertkaart evenwel niet links liggen want ook hier staan smaakvolle pareltjes tussen.

Weer een fantastische beleving met topgerechten. De kaart verandert dikwijls maar de kwaliteit die staat steeds bovenaan. ‘Wilde paddestoelen met mi-cuit foi gras’, ‘Filet van paard, roomsaus met wulken en cressonette’, ‘Mosselen natuur’ (de beste van Brussel!), ‘Goede ouwe vette koe’ (de naam zegt het al, een koe die de tijd kreeg om te groeien, om te grazen, om vet te kweken, om smaakvol te worden), …. Een mens zou er gerust dagelijks de benen onder tafel willen schuiven.

Dit is een restaurant voor de liefhebbers van een hoogstaande doch authentieke maar dikwijls vergeten keuken met kwalitatieve producten en een goed glas artisanaal bier!

Les Brigittines, Kapellemarkt 5 1000 Brussel Tel: +32(0)25126891

Cheers

BelgianBeerGeek

3 gedachten over “Les Brigittines – Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s