Old Rasputin – Northcoast Brewing

P1150192

Wat smijten ze hier nu weer binnen? Een oude Rus! En Grigori Raspoetin nog wel, illuster personage aan het hof van de Russische Tsaar begin 20ste eeuw. Al goed dat het Vladimir Poetin niet is of we hadden hier mogelijk te maken met een zuur bier…..

Dit is een Russian Imperial Stout gebrouwen door Northcoast Brewing uit de VS.

Russian Imperial Stouts, de naam zegt het zelf, hebben altijd een verbondenheid met de Russen. Catharina de Grote zou een liefhebster geweest zijn en de import van dit bier sterk gestimuleerd hebben. Dit en het feit dat Russen een hunker naar en een betere tolerantie hebben tegen sterk alcoholische bieren zou mogelijk aan de bron liggen van de naamgeving.

Deze stijl is altijd hoog in alcohol, vanaf 7-8° tot… en maakt dit dan ook een bier voor meer ervaren drinkers. Zijn smaakprofiel is meestal ook niet wat je mild zou noemen.

P1150190

Oog: Een volle zwarte kleur met een lichtbruine, romige kraag bovenop. De kraag bouwt stevig op, blijft echter niet hangen en bouwt af tot een sluier.

Neus: Drop en zoethout in de neus. Ook donkere chocolade en geroosterde koffie. Fleurige hop doorbreekt dit zwaar aroma en geeft een zekere lichtheid mee. Een kleine touch boter.

P1150191

Mond: Een romig, vol mondgevoel waarin veel toetsen zitten van donkere chocolade, koffie en een stevige geroosterde bitterheid die een tijdje de Kaklinka danst op je tong. De nasmaak blijft ook nog even uitvloeien met terug die geroosterde tonen. Er zit ook wel een flinke hopbeet in die het geheel wat frisheid meegeeft. Alle smaken zijn mooi versmolten. Carbonatie is matig doch aanwezig en geeft wat prikkels.

Etiket: Afbeelding van Raspoetin, kleuren overwegend zwart&goud. Sober maar werkt wel. Waar het in België soms al pover is wat betreft ingrediënten is het dat hier zeker. Nul vermelding van ingrediënten.

ABV: 9%

IBU: 75

Dit bier heeft nogal een cultstatus onder de Russian Imperial Stouts en wordt dikwijls beschouwd als een van de beste vertegenwoordigers van deze stijl. Of dat ook zo is, daarover kan en wil ik mij niet uitspreken. Het is in ieder geval een heel lekkere stout waarvan ik gerust wat meer zou willen liggen hebben.

P1150188

Ik kon deze verkrijgen via bevriend bierblogger ‘I think about beer’ uit de States, waarvoor dank. Hij schreef er zelf ook een review over, deze vind je hier. Lezen dat artikel zeg ik u!!

vashe zdoróvje

Kev – BelgianBeerGeek

2 gedachten over “Old Rasputin – Northcoast Brewing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s