Ypres – De Struise Brouwers

P1140788

Een Oud Bruin! Gesneden aub! Nee, nee, het is geen term bij de bakker voor het bestellen van een oudbakken brood maar een ‘oude’ bierstijl die net zoals de lambiek bijna uitgestorven was. Stijlen komen en gaan en hebben ieder wel hun periode van populariteit maar zure bieren waren een tijd niet ‘hot’ meer. Een versuikering van ons smakenpalet en de opkomst van de ‘easy’ pils haden hier een aandeel in. Enkele brouwers hielden stand en enkele jongere brouwers waagden zich ook aan deze stijl.

Ypres is een bier, type oud bruin van De Struise Brouwers. Dit is een hooggistend bier dat door een rijping op vat of in een open kuip zijn zure karakter meekrijgt. In de natuur of in het vat aanwezige microflora spelen hier een actieve rol, zij zorgen voor een melkzuurverzuring. Men spreekt dan eigenlijk van een gemengde gisting. Deze Ypres werd eerst nog op Bourgogne vaten gerijpt waarna nog een rijping op Wild Turkey Bourbon vaten volgde. Double barrel aging dus.

Oog: Kleur van het bier is donker met een bruinrode schijn. Een mooie lichtbruine kraag met fijne belletjes en een goede stabiliteit.

P1140789

Neus: Een vineuse neus met toetsen van Madeira en jonge Porto. Veel houttoetsen en lichtjes wat vanille. Ruikt ietwat boozy, alcohol die doorbreekt en een flinke zurige touch die me doet denken aan balsamicoazijn. Best een aangename geur. In de neus zit een touch zoete bourbon.

Mond: Een zurige aanzet van jong onrijp fruit, denk aan krieken. Er zit bij mijn eerste dronk een ietwat metalig smaakje in maar dit haalt nooit de boventoon en vind ik nadien niet meer terug. Ik proef ook azijn, denk weer aan die balsamico samen met wat lichtzoete fruitigheid. Ook redelijk wat houterige toetsen afkomstig van de vaten. Einde is nogal droog met een ietwat wrange kleine bitter. Kenmerken van een lambiek of geuze komen boven bij de afdronk alsmede een tanine achtige droogheid. Het geheel is aangenaam drinkbaar, het is niet overmatig zuur. Carbonatie is zacht en draagt bij aan een aangenaam mondgevoel.

P1140793

ABV: 7% maar hij komt mij sterker over, vermoedelijk door het vatprofiel van de Wild Turkey Bourbon.

Fles: 50cl fles

P1140786

Etiket: Het etiket in zwart/wit verwijst naar de loopgravenoorlog, WO-I, waarvan in Ieper en omstreken uiteraard nog vele overblijfselen te vinden zijn. Een ode aan de gesneuvelden en een ode aan dit historische biertype uit deze streek. Het etiket vermeldt afkomst van de vaten maar verder qua ingredienten weinig info.

Een lekker bier voor de liefhebbers van dit type. Een geslaagde ode van De Struise Brouwers aan deze bierstijl.

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s