Ja, nog bubbels voor tijdens de feestdagen en wat voor een bubbels!! Laat die flessen cava, crémant of champagne even staan in de rekken en overweeg dit eens te serveren.
De reeks Bzart bevat een serie bieren die allen een behandeling volgens de Méthode Champenoise ondergingen. Uiteraard zeggen we méthode classique of traditionelle want de Franse teen is zodanig lang dat we riskeren erop te trappen met een benaming die ook maar ergens verwijst naar de gekende Franse brubbel.
In deze reeks zitten onder meer een blond hooggistend bier, een kriekenlambiek, een oude kriek en ook deze Lambiek. Het is Lambiek van brouwerij Oud Beersel die nog wat suiker meekrijgt en een eigen champagnegist vooraleer hij op fles gaat en hergist.
De fles krijgt een lagering van minstens 13 manen, de makers werken volgens de Keltische kalender, in ideale omstandigheden waarna de remuage en dégorgement plaats heeft. De flessen worden met hals naar beneden gepositioneerd en steeds een kwart slag gedraaid, dit om het gistrestant in de hals te krijgen. Hierna volgt een dégorgement waarbij men de flessenhals door bevriezing vrijmaakt van deze gistrestant. Alles gebeurt handmatig dus dit is een arbeidsintensief drankje.
Oog: Een mooi strogele kleur, heel sprankelend en een heel fijne pareling als van een champagne. Bouwt een flinke doch onsamenhangende kraag op die even blijft hangen maar dan afbouwt tot een dun laagje.
Neus: Er zit een goede toets biscuit in het aroma maar ook groene appel, wat hout en ook de kenmerkende geur van een Lambiek.
Smaak: Heel prikkelend op de tong door de felle carbonatie. Niet zoet, neigt naar het droge maar er zit ook een zekere fruitigheid in van appels en steenfruit. Op het einde krijgen we nog een lichte bitter die er ons weer aan doet denken dat dit wel degelijk bier is. Heel verfrissend drankje, het droge karakter doet snakken naar meer.
Etiket: Stijlvol ‘in kostuum’. Heel informatief etiket met thermisch logo dat verschijnt wanneer de fles op schenktemperatuur is. Handig!
ABV: 8%
Fles: 75cl. champagnefles of course!
Dit bier maar ook de andere in deze serie zijn allen het geesteskind van Luc Dirkx. Zijn zoektocht naar een missing link tussen bier en champagne leidde tot dit pareltje. Een nauwe samenwerking met Oud Beersel en wijnbouwers uit Limburg zorgden voor een perfect product.
Wat betreft prijs zit dit in het iets hogere segment, prijsvork 16-25€, maar je mag niet vergeten dat hier heel wat werk in kruipt. We beginnen al bij de erg arbeids- en tijdsintensieve Lambiek die gebruikt wordt. Ook de manuele behandeling volgens de méthode classique is arbeidsintensief. Toch is het zijn prijs meer dan waard, als liefhebber van bier is dit een goede vervanger van champagne en bovendien een product van eigen bodem.
En voor diegenen die zich vragen stellen bij de prijs. Misschien moet je je eerder eens vragen stellen bij die spotgoedkope en mierzoete cava’s en schuimwijnen waar je zo een plakkerige mond van krijgt. Lijken prijzen van 3,50€ de fles je normaal? Mij niet. Lage kwaliteit, onderbetaald personeel en economische dumping liggen aan de oorzaak. Economisch is dit wellicht correct maar als signaal totaal verkeerd.
Maar bon, over naar pairing! Tijdens de feestdagen denken we aan lekkers als oesters en hapjes met zeevruchten maar ook iets rijkere hapjes met ganzenlever, of faux gras van Gaia natuurlijk, combineren goed. Het frisse en sprankelende van deze drank kan veel aan.
Cheers en een fijn eindejaar en sprankelend nieuwjaar aan iedereen!
Kev – BelgianBeerGeek
als ik dit lees, krijg ik onmiddellijk zin, om het flesje dat ik hier staan heb open te doen.
LikeLike
Nog even wachten en beloon jezelf met deze fles op oudjaar/nieuwjaar. Gezondheid!! 😉
LikeLike
Maybe 12 or 18 bottles made it to Portland. They were running about $60 US a bottle. That was a bit to rich for my blood, despite my fanatical passion for Lambics. Maybe I’ll be able to try it on my next trip to Beglium.
LikeLike
Well, I have some spare. Maybe for your next box?
LikeLike
Heck yeah! We’ve got some special stuff coming to town next week. I’ll get some as a surprise for you!
LikeLike