
Van bevriend blogger Hcdpierre.com kreeg ik de vraag of ik kon bijstaan met zijn Dessert Battle. Moedig culinair blogger Pieter organiseerde namelijk voor de tweede maal dit event. Opzet: neem het op tegen een professional in het creëren van desserts. Challenge: Werk 3 desserten uit rond de kleuren geel, groen en rood en rond af met een praline. Moedig? Ja, maar moed heeft Pieter in overschot. Samen met een flinke brok culinair talent! Dus kreeg ik de opdracht om enkele bieren te zoeken en deze te pairen met zijn desserten. Tegenstander was Maarten Jordaens, nog zo een kerel met overschot aan talent. Een stage bij Oud Sluis en een loopbaan bij Roger Van Damme van Het Gebaar zeggen genoeg.
Enkele mailtjes later had ik een idee van wat zou volgen en koos ik voor de volgende bieren:
- Als aperitief, een Bzart lambiek. Een champagnebier op basis van oude lambiek van Oud Beersel. Dit zonder bijpassend gerecht maar als gepaste ijsbreker bij dit event.
- Een Crushable Saison van Brasserie de la Senne gepaired met een mousse van mango, abrikozenijs en verse mango met passievrucht. Een heel goede match. Het exotisch fruitige aroma en smaakprofiel van dit bier ging goed samen met het dessert. Een topdessertje trouwens van Hcdpierre.com!


- Een Pannepot Reserva 2010 van De Struise Brouwers. ‘Straffen toebak’ als bier maar het ging goed samen met het gedurfde dessert van Pieter dat bestond uit een chocoladecrème, chocoladezand en een verfrissend erwtenijs. Een zekere kruidigheid combineerde goed met het bier terwijl de chocolade en caramel accenten van het bier weer mooi terugvloeiden naar het dessert.


- Een Rosé de Gambrinus van Brasserie Cantillon werd gecombineerd met de kerstbal van Pieter. Een bal gemaakt van witte chocolade, gevuld met een rijke frambozenmousse met granaatappel Het zure en fruitige van het lambiekbier sneed mooi door het romige van de mousse. Een snuifje Kampotpeper bleek een mooie toevoeging aan dit dessert.

Ook onze tegenstander liet zich niet kennen en koos via een foodpairing applicatie voor volgende bieren:
- Gueuze 100% Bio Cantillon bij het mango dessert. Het scherpe van de Cantillon Gueuze werd iets te overheersend bevonden maar verder een absoluut topgerecht en ook een streling voor het oog.


- Westmalle Dubbel werd niet als bier geserveerd maar als ijs bij een herwerkte chocolademousse getiteld ‘Wandeling in het bos van Westmalle’. Straffe kost!

- Straffe Hendrik Tripel bij het dessert met framboos. Ik vermoed dat de applicatie hier werkte op basis van de fruitige esters die het bier heeft. Het stak niet tegen maar het matchte ook niet 100% maar wel een heerlijk dessert, romig en fris.

- Een Cuvée Mam’zelle van brouwerij De Leite bij de praline gevuld met caramel. Een absoluut topbier en een ontdekking voor mij. Een bier gerijpt op eik met een licht zure touch, veel hout en inderdaad een goede dosis caramel. Ik proefde er zelf een licht ziltheid in die goed matchte met de caramel in de praline.

Lees meer op Hcdpierre.com maar laat mij je zeggen dat het een absolute topavond was! En dat bieren en desserten goed samen gaan wist ik al, hopelijk kan ik hiermee nog wat mensen overtuigen. Het is een kwestie van even zoeken maar de zoektocht loont. Je kan uitpakken met iets speciaals en bovendien(maar niet noodzakelijk) van eigen bodem.

Voor de geïnteresseerden, er volgen nog Dessert Battles. Hou de site van Hcdpierre.com in het oog!
Cheers
Kev – BelgianbeerGeek
This sounds pretty amazing!
LikeLike
It was Christopher! We had a lovely evening with great desserts and good beers.
LikeLike