Dessert Battle – BXL

delijst-copy
Bron: hcdpierre.com

Van bevriend blogger Hcdpierre.com kreeg ik de vraag of ik kon bijstaan met zijn Dessert Battle. Moedig culinair blogger Pieter organiseerde namelijk voor de tweede maal dit event. Opzet: neem het op tegen een professional in het creëren van desserts. Challenge: Werk 3 desserten uit rond de kleuren geel, groen en rood en rond af met een praline. Moedig? Ja, maar moed heeft Pieter in overschot. Samen met een flinke brok culinair talent! Dus kreeg ik de opdracht om enkele bieren te zoeken en deze te pairen met zijn desserten. Tegenstander was Maarten Jordaens, nog zo een kerel met overschot aan talent. Een stage bij Oud Sluis en een loopbaan bij Roger Van Damme van Het Gebaar zeggen genoeg.

Enkele mailtjes later had ik een idee van wat zou volgen en koos ik voor de volgende bieren:

  • Als aperitief, een Bzart lambiek. Een champagnebier op basis van oude lambiek van Oud Beersel. Dit zonder bijpassend gerecht maar als gepaste ijsbreker bij dit event.

P1140927

  • Een Crushable Saison van Brasserie de la Senne gepaired met een mousse van mango, abrikozenijs en verse mango met passievrucht. Een heel goede match. Het exotisch fruitige aroma en smaakprofiel van dit bier ging goed samen met het dessert. Een topdessertje trouwens van Hcdpierre.com!
1530520_569553873125274_1784245311_n
Bron: hcdpierre.com
IMG_6338-1024x683
Bron: hcdpierre.com
  • Een Pannepot Reserva 2010 van De Struise Brouwers. ‘Straffen toebak’ als bier maar het ging goed samen met het gedurfde dessert van Pieter dat bestond uit een chocoladecrème, chocoladezand en een verfrissend erwtenijs. Een zekere kruidigheid combineerde goed met het bier terwijl de chocolade en caramel accenten van het bier weer mooi terugvloeiden naar het dessert.
1412391_569554483125213_1141056372_o
Bron: hcdpierre.com
1531647_569554806458514_278738538_o
Bron: hcdpierre.com
  • Een Rosé de Gambrinus van Brasserie Cantillon werd gecombineerd met de kerstbal van Pieter. Een bal gemaakt van witte chocolade, gevuld met een rijke frambozenmousse met granaatappel  Het zure en fruitige van het lambiekbier sneed mooi door het romige van de mousse. Een snuifje Kampotpeper bleek een mooie toevoeging aan dit dessert.
IMG_6400-1024x682
Bron: hcdpierre.com

Ook onze tegenstander liet zich niet kennen en koos via een foodpairing applicatie voor volgende bieren:

  • Gueuze 100% Bio Cantillon bij het mango dessert. Het scherpe van de Cantillon Gueuze werd iets te overheersend bevonden maar verder een absoluut topgerecht en ook een streling voor het oog.
IMG_6314-1024x683
Bron: hcdpierre.com
IMG_6310-1024x682
Bron: hcdpierre.com
  • Westmalle Dubbel werd niet als bier geserveerd maar als ijs bij een herwerkte chocolademousse getiteld ‘Wandeling in het bos van Westmalle’. Straffe kost!
IMG_6348-1024x683
Bron: hcdpierre.com
  • Straffe Hendrik Tripel bij het dessert met framboos. Ik vermoed dat de applicatie hier werkte op basis van de fruitige esters die het bier heeft. Het stak niet tegen maar het matchte ook niet 100% maar wel een heerlijk dessert, romig en fris.
IMG_6371-1024x682
Bron: hcdpierre.com
  • Een Cuvée Mam’zelle van brouwerij De Leite bij de praline gevuld met caramel. Een absoluut topbier en een ontdekking voor mij. Een bier gerijpt op eik met een licht zure touch, veel hout en inderdaad een goede dosis caramel. Ik proefde er zelf een licht ziltheid in die goed matchte met de caramel in de praline.
IMG_6410-1024x682
Bron: hcdpierre.com

Lees meer op Hcdpierre.com maar laat mij je zeggen dat het een absolute topavond was! En dat bieren en desserten goed samen gaan wist ik al, hopelijk kan ik hiermee nog wat mensen overtuigen. Het is een kwestie van even zoeken maar de zoektocht loont. Je kan uitpakken met iets speciaals en bovendien(maar niet noodzakelijk) van eigen bodem.

IMG_6357-1024x682
Bron: hcdpierre.com

Voor de geïnteresseerden, er volgen nog Dessert Battles. Hou de site van Hcdpierre.com in het oog!

Cheers

Kev – BelgianbeerGeek

2 gedachten over “Dessert Battle – BXL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s