Pliny the elder -Russian River

P1140828

Blimey, I got some Pliny!!!

Soms heb je zo van die bieren waarvan je verwachtingen zo hoog liggen dat het zweet je al uitbreekt nog voor je het geopend hebt. Dit is er zo eentje, deze Pliny the Elder van Russian River. Tik de naam eens in in Google en naast een absolute topscore op RateBeer vind je talloze epistels over hoe fantastisch dit bier wel is. En dan krijgt een mens verwachtingen natuurlijk, hoge verwachtingen zelf waarvan je al op voorhand weet dat ze niet zullen ingelost worden. Tja,…..

SAMSUNG CSC

 

Oog: Verbazend helder, kleur is koperblond met een stevig opbouwende sneeuwwitte kraag. De Kraag verdwijnt snel tot een dun vliesje. In het glas een minimale pareling.

 

Neus: Een stevig aards aroma, moutige toetsen en veel denneboom aroma, hars. ‘Piney’ the elder? Caramel en een zekere ziltigheid/mineraliteit. Iets van mango&citroen, licht zeperig geurtje. Aroma is heerlijk, een stevige harshoppigheid die overtuigt en dat minerale vleugje dat intrigeert. Je blijft wel even hangen in die lekkere geur.

P1140837

Mond: Bij mijn eerste slok is het eerste wat mijn door mijn hersenpan flitst, ‘is het dit?’. Afgaand op het aroma had ik meer verwacht. Begrijp met niet verkeerd, dit is een heel lekkere Double IPA. Het bier is redelijk moutig en ook hier overheerst de harsigheid in de smaak. Een lichte volle zoetigheid complementeert en de harsbitter trekt nog even door juist voor de finish terwijl hij nog blijft verder hinken na de meet. Er zit weinig carbonatie in maar het mondgevoel heeft wel een zekere stevigheid, olieachtig zoals je dikwijls hebt bij zwaardere IPA’s. En weer die touch van mineraliteit die iets extra geeft.

SAMSUNG CSC

 

Etiket: Basic, simpel maar duidelijk. Dit bier staat erom bekend dat het zo vers mogelijk moet geconsumeerd worden, onmiddelijk of kort nadat het uit de brouwerij rolt. Bij te oude exemplaren zou aroma en smaak niet meer zijn waar de brouwerij op doelt. Goede manier om de consumptie hoog te houden natuurlijk. De tekstjes op het etiket rond deze versheid zijn best geinig. ‘Sit on eggs, not on Pliny’ – ‘Age your cheese, not your Pliny’, dat genre…

P1140830

ABV: 8%

Fles: 55Cl. Bomber

‘Expect everything and get nothing, expect nothing and get everything’, het is passend voor dit bier. Mijn verwachtingen lagen te hoog en hoewel ik het een heel lekker bier vind bleef ik ietwat op mijn dorst zitten. Dit bier heeft zo een reputatie wereldwijd dat je vloeibaar goud verwacht bij het drinken. Mijn eigen fout, proeven/degusteren zou een zo neutraal mogelijke ervaring moeten zijn. Nu ja, been there&done that!

Weetje: De naam van dit bier verwijst naar een Romeins figuur, Plinius de oudere, die een groot aandeel zou hebben in onderzoek en ontdekken van de Humulus Lupulus plant ook wel gekend als hop. Zou….

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

 

7 gedachten over “Pliny the elder -Russian River

  1. Ik denk ook wel dat dit bier enigszins overhyped is. Het is zo “legendarisch” en moeilijk te verkrijgen, dat het enorme verwachtingen schept.

    Ik heb nog niet het genoegen gehad om het te kunnen drinken, maar ik verwacht er ook wel zeer veel van…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s