Lambiek academie2013 – HORAL

logo

HORAL staat voor HOge Raad voor Ambachtelijk Lambiekbieren en groepeert diverse Lambiekbrouwers en Geuzestekers van de Zennevallei. Samen sterk, u weet wel!

Het was eind jaren 90 dat enkelen begrepen dat er actie moest genomen worden om de achteruitgang van de Lambiek tegen te gaan. De ene brouwer stopte en had geen opvolging meer, de ander gaf er de brui aan en nog een ander werd opgekocht en stierf een stille dood. Niets doen was verdwijnen en dus groepeerden ze zich en kreeg onze Lambiek en Geuze een gezicht. En nee, ik hoor sommigen onder jullie al denken, het is geen zuur gezicht. Geuze en Lambiek is zoveel meer dan zuur alleen, het is slechts een onderdeel van het rijke smakenpallet van dit bier. Ok, het is zuurder dan een gewone pils en het heeft helemaal niets te zien met de capsulekes geuze, de industriele aangezoete variant die u in uw supermarkt vindt. De meeste brouwers en stekers gaan op zoek naar een mooie balans in smaken waarin ook het zure aan bod komt. Een tip, zoek naar een Oude Geuze of Oude Kriek en laat de gewone geuze, ‘traditionele’ geuze en kriek even voor wat het is. Een buitenbeentje hierop is echter Cantillon(of zijn het de andere die buitenbeentjes zijn?) die geen lid is van de HORAL maar wel nog produceert en blend op de authentieke manier en fantastische bieren maakt zonder evenwel de benaming ‘Oude’ te gebruiken.

Leden van HORAL: Boon – Lembeek, 3Fonteinen – Beersel, De Oude Cam – Gooik, De Troch – Wambeek, Girardin – St.-Ulriks-Kapelle, Hanssens – Dworp, Tilquin – Rebecq, Lindemans – Vlezenbeek, Timmermans – Itterbeek, Mort Subite – Kobbegem, Oud Beersel – Beersel.
P1140800 Onder de vereniging HORAL strijden ze voor het behoud van de authentieke Lambieken Oude Geuze. Dit doen ze onder meer met het organiseren van de 2-jaarlijkse Toer de Geuze waar de brouwers en stekers hun deuren open zetten voor het grote publiek maar ook met deze Lambiek academie. Op deze dag worden horeca ondernemers en personeel ontvangen om een opleiding te krijgen in Lambiek en Geuze. Het ontstaan van Lambiek en Geuze, deverschillende stijlen, het brouwen van Lambiek tot het serveren en bewaren van deze bieren, het passeerde allemaal de revue en past in de opwaardering van de lambiekbieren. Als liefhebber en bierblogger mocht ik hier niet op ontbreken.P1140815Onder de ervaren begeleiding van Gert Christiaens van Oud Beersel, Armand Debelder van 3Fonteinen, Luc Pauwels van brouwopleiding Elishout en Hans Bombeke als ervaren bierkenner werd de kennis en passie voor Lambiek doorgegeven. Uiteraard lieten ze ons dit niet met een droge keel ondergaan en werd er ook regelmatig eens geproefd.

P1140811

’s Avonds werd er ook nog een prijs uitgereikt, de Lambic award, en deze ging in 2013 naar Tim Webb. Deze Britse auteur schrijft al jarenlang over bieren en meer specifiek over de Lambiekbieren en verdient deze trofee. Het belang van buitenlandse journalisten en liefhebbers is trouwens niet te onderschatten in de wederopstanding van de Lambiek en Geuze.

P1140814Deze academiedag had plaats in De Lambiek te Alsemberg, een cultureel centrum dat volledig rond het Lambiek bier is opgebouwd en dat de bezoeker interactief in contact brengt met deze bieren. Absoluut een bezoekje waard als u zich wat wil verdiepen in dit edel bier.

P1140801

Een mooi initiatief van HORAL, ik kan het alle horeca ondernemers aanraden. Je kan een product pas verdedigen en goed verkopen als je ook weet wat er allemaal achter zit. De informatie die je meekrijgt over de lambiekbieren op deze dag is van onschatbare waarde en komt zeker nog van pas. Je kan deze info dan ook doorgeven naar anderen en deze ook enthousiast maken(als dat al nodig is) voor onze authentieke lambiekbieren.

2013-12-05 15.07.07

Nu nog een kader en plaatsje zoeken voor dit

2013-12-05 16.09.04

Cheers

Belgian Beer Geek

Een gedachte over “Lambiek academie2013 – HORAL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s