Oude Geuze – 3 Fonteinen

P1140798

Geuze, sorry, Oude Geuze is een edel product waar heel wat werk in wordt gestoken vooraleer je hem kan degusteren. Van het brouwen van de Lambiek tot het blenden en hergisten op fles moet je minstens 4 jaar rekenen! Een in de massa geproduceerde pils zet je al na enkele dagen aan je lippen, een Geuze heeft tijd nodig, veel tijd. De complexe gistingsprocessen van Lambiek en de hergisting op fles waar de Brettanomyces nog flink zijn best moet doen is een natuurlijk proces en laat zich niet zomaar bijsturen. Dus tijd is de Geuze zijn beste vriend. Gun hem tijd en u krijgt een prachtproduct terug.

In deze tijden van een return on investment die niet snel genoeg kan gaan is dit bier tegelijkertijd een moeilijkheid als een verademing. Moeilijkheid want wie wil er nog investeren in iets dat zich misschien pas na 4 jaar kan terug betalen en een verademing want wars van de trends in onze snelle moderne wereld staat hij er nog altijd, De Geuze. Al enkele keren randje ten onder gegaan maar dankzij de moed en koppigheid van enkele voorvechters staat hij nu sterker dan ooit. De niet onbelangrijke interesse uit Amerika in dit product heeft een aandeel in de huidige revival maar het is toch vooral die enkele brouwers/stekers die erin bleven geloven dat lof verdienen.

Armand Debelder van 3Fonteinen is een van die passionele voorvechters en dit is zijn produkt;

P1140797

Oog: Sprankelende Geuze met een stevig opbouwende kraag met grove structuur die echter snel verdwijnt. Goudgele kleur als van appelsap/cider. Een helder troebel bij het schenken, een wazig troebel als de gist er wordt bij geschonken.

Neus: Duidelijk een typische Geuzeneus, wat boerderijgeur en licht wat zwavel en dit is helemaal niet onaangenaam. Ook vanille, amandel, zurige fruittoetsen en accenten van hout.

P1140796

Mond: Niet plat, goede carbonatie.Goede prikkel op de tong, matig zurig, ietwat citroenzurig maar mooi in balans, niet overdreven. Fruitig van smaak met toetsen van appel en citroen. Droge afdronk die appetijt opwekkend en dorstlessend is. Heerlijk!!

ABV: 6%

P1140794

Etiket: Eenvoudig ‘artisanaal’ etiket, informatief. Logo van streekproduct en beschermde oorsprong.

Fles: 37,5cl champagne fles

Deze Oude Geuze is een van mijn favorieten met zijn mooie gebalanceerde maar toch typische geuzesmaak en makkelijk te verkrijgen/vinden. Een mooie Geuze, ook voor de niet liefhebbers. Zijn zurigheid is niet te uitgesproken en is een ideale dorstlesser. Hij doet uitermate goed dienst als aperitief en op de koop toe is hij laag in suiker want de Brettanomyces doet zijn uiterste best om deze allemaal weg te werken voor u.

Dus niet twijfelen en consumeren, de Geuze en Lambiek kan uw steun best gebruiken!

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

6 gedachten over “Oude Geuze – 3 Fonteinen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s