Saison Rue – The Bruery

P1140607

Een saison of farmhouse ale van brouwerij The Bruery uit Californië, VS. Een stijl van bier die een tijdje geleden bijna rijp was om onder de grond te steken maar nu mede dankzij de interesse van overzee weer populair is. En met reden!

bruery

Nu moet ik wel zeggen dat dit een wel heel eigen interpretatie is want het lijkt nog in weinig op de traditionele saison a la Saison Dupont en consoorten. Op de kleur na dan misschien….deze gaat meer richting tripel of blond speciaal bier.

Toevoeging van wilde gist Brettanomyces verhoogt de complexiteit van dit bier en zorgt voor een ‘evoluerend’ bier, mag dus gerust wat blijven liggen in de kelder.

Oog: Een ruime en stevige, witte en sprankelende schuimkraag met hoge densiteit. Het bier heeft een goudblonde naar stro neigende kleur en is licht gesluierd. Een fijne pareling in het glas en een stevige kleverigheid tegen het glas.

P1140609

Neus: Eerste indruk is zoetig en kruidig met een touch funk. Zoals op het etiket staat een  Belgian style ale en dat ruik je, redelijk wat van die typische fruitige banaan maar ook wat peer en perzik en een touch sinaasschil vermengd met een klein vleugje zurigheid. De geur is ook goed moutig, naast gerstemout werd er ook rogge aan het beslag toegevoegd. Alcohol breekt lichtjes door het aroma.

Mond: Begint zoet met een licht plakkerig mondgevoel maar ook een peperige pittigheid. Appel en peer, caramel. Koolzuurgas draagt bij aan de pittigheid en geeft de nodige prikkels op de tong. Er zit weining bitterheid in, wel een stevige zoetigheid en een afdronk die aan de droge kant is maar wel nog wat plakkerigheid nalaat in de mond. Een zekere viscositeit van het bier vraagt wat aandacht en maakt het geen vlotte drinker maar geeft dan wel weer een stevige mondgevoel, zeker in combinatie met het hoge koolzuurgehalte.

P1140606

Etiket: Stijlvol zoals gewoonlijk van deze brouwers

Fles: 75cl Champagnefles

ABV: 8.5%

Buiten lichtjes de geur heeft dit bier niet echt de kenmerken van een Saison. Naar mijn smaak een tikkeltje aan de zoete kant maar anders best lekker. Het mist misschien ietwat de nodige drinkbaarheid die een Saison gewoonlijk kenmerkt en hoewel er een zekere frisheid in zit is het niet die van een typische Saison. Een redelijk complex brouwsel dat wel.

P1140614

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s