De Struise Brouwers – Oostvleteren

P1140717

Het proeflokaal en de brouwerij van De Struise Brouwers is gelegen in Oostvleteren, hartje West-Vlaanderen. De rit ernaartoe voert je door de weidse velden en solitude van het Westvlaamse binnenland. Hier gaan deze brouwers wars in tegen alle trends.

Het voormalig schooltje waar deze brouwers zich schuil houden heeft duidelijk zijn beste tijd gekend en enkel een affiche op de afgeblakerde voordeur geeft te kennen dat je hier als bierliefhebber aan het juiste adres bent. Het draagt bij tot de charme.

P1140698P1140715

Een flinke boogscheut verder vind je trouwens een klooster met aanpalende brouwerij waarvan het bier zowaar een goddelijke status heeft. U kent ze wel…. Menig liefhebber offert er graag een halve tot hele dag aan op om aan te schuiven voor zijn bakje gerstenat.

Maar waar deze paters hun status te danken hebben aan de beperkte verkrijgbaarheid en hiermee gepaard gaande exclusiviteitsstatus hebben de Struise Brouwers iets anders in huis, brouwkunde en unieke bieren.

Ok, de topbieren van de Struise zijn meestal ook direct uitverkocht en dit leidt al eens tot een verhitte discussie maar je moet er geen lotje trekken om bier te bekomen en hun gamma is uitgebreid genoeg.

P1140700P1140714

De status van hun bieren reikt trouwens ver, heel ver. De roem kwam zelfs eerst uit het buitenland, u weet wel ‘geen sant in eigen land’. Dit is mogelijk te wijten aan hun on-Belgische manier van brouwen maar hun bieren zijn allen klasbakken. Proef hun Pannepot, Black Albert en de op vat gelagerde Black Albert genaamd Black Damnation maar, het zijn pareltjes.  In de States worden de brouwers en hun bieren op handen gedragen getuige de hoge scores van hun bieren op Ratebeer en de nominatie tot beste brouwerij ter wereld in 2008 door deze site. Het succes in eigen land volgde gestaag en tijdens de bezoekuren op zaterdag ben je nooit alleen.

SAMSUNG CSC

Naast het proeflokaal bevindt zich een kleine brouwerij waar ze in beperkte oplage kunnen brouwen. De grote hoeveelheden brouwen ze zelf bij brouwerij Deca in Woesten.  *(EDIT-2016-Ondertussen is er het een en ander veranderd en brouwen De Struise Brouwers nog enkel in ‘het schooltje’. Enkele forst investeringen in materiaal, behuizing en logistiek moeten dit vergemakkelijken al blijven het toch nog vooral de vele manuren die het werk maken)

P1140712

In het proeflokaaltje kan je genieten van enkel Struise bieren van het vat terwijl je nog even het brouwproces kan doornemen dat uitgelegd staat op het krijtbord. Back to school!!

P1140699P1140711

Ik genoot er van een Cuvée Delphine, de Black Albert stout die op houten vaten van 4 Roses bourbon werd gelagerd terwijl mijn echtgenote van een super fruitige hopbom genoot, een Imperialist Lager. Lekker!

P1140703

Een bezoek aan het schooltje met een daarop volgende proefsessie mag dus zeker niet ontbreken op de To-Do list van de bierliefhebber. En vraag maar raak als je daar bent, hun enthousiasme voor de brouwkunst is voelbaar en aanstekelijk. Derhalve is het ook heel moeilijk om met lege handen naar buiten te gaan.

Enkele van hun Bieren:

De Struise Brouwers, Kasteelstraat 50 8640 Oostvleteren – Te bezoeken ieder zaterdag van 14-18 uur.

Cheers

BelgianBeerGeek

5 gedachten over “De Struise Brouwers – Oostvleteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s