Sierra Nevada’s Torpedo Extra IPA moet zowat een van de boegbeelden zijn van de westkust IPA’s. Deze firma ontwikkelde de Torpedo waarnaar deze hopbom werd vernoemd, een installatie dat voor een dry hopping van het bier zorgt dat maximale hoparoma’s toevoegt zonder de bitterheid te veel te verhogen.
Dry hopping is het koud toevoegen van verse hopbellen aan het bier. Normaal werd dit gedaan met een ‘zak’ waarin de hopbellen zaten die dan in het bier werd ondergedompeld. Met deze torpedo echter wordt het bier uit de fermentatietanks onder druk door een met hopbellen gevulde cilinder gestuwd en terug naar de fermentatietanks gestuurd. Dit zou een maximale toename van de hoparoma’s garanderen.
Oog: Oranje koper, ongefilterd met een stevig dot offwhite schuim, bouwt goed op maar blijft niet hangen. Nauwelijks pareling in het glas.
Neus: Een mooi fruitig aroma waar je sinaasschil, eucalyptus,hars en dennenboom in terug vindt op een lekkere caramel basis. Doet me echt wel denken aan een dennenbos, alsof je suiker staat te karameliseren in een of ander Scandinavisch bos. Get the picture??
Mond: Stevig moutig en stevige caramel die voor een zoete noot zorgt. De overheersende smaak is voornamelijk grassig en harsig en is echt wel lekker. Deze smaak is doorspekt met een stevige bitter die doortrekt naar het einde toe en nog wel even blijft hangen. Droge afdronk. Goed dik mondgevoel, pittig en licht olieachtig/visceus.
Etiket: Klassieke uitstraling, afbeelding van hopveld, vermelding ‘purest ingredients’ duidt op een sterke verbondenheid met natuur en authenticiteit. Weining info over ingrediënten, de site leert ons dat er Magnum, Citra en Crystal hop wordt gebruikt.
ABV: 7.2%
IBU: 65
More!! Is het eeste wat in me opkwam bij het drinken van deze IPA, echt lekker en aangenaam om te drinken. Als je bittere bieren niet gewend ben pas je beter op met deze, de harsige hopbitter trekt wel even door! Ik kan hier echter niet genoeg van krijgen!
Deze brouwerij, actief sinds 1980, is een van de grootste craft brewers in de States met een productie van om en bij de 1.000.000 hectoliter, geen klein bier dus.
Cheers
Kev – BelgianBeerGeek
[…] slecht qua IPA als je houdt van het harsige type maar een Sierra Nevada Torpedo smaakte mij dan veel beter. Dus niet slecht maar ook niet top, te proberen als je hem […]
LikeLike
[…] toont het gistingsproces van het Bigfoot bier van Sierra Nevada in open gistkuipen, een proces van 6 dagen in een clipje van een […]
LikeLike