Goedendag – Brouwerij Toye

P1140549

In de middeleeuwen hadden ze iets minder verfijnde manieren van begroeten dan tegenwoordig. Een goedendag was namelijk een puntige knots die men gebruikte om de vijand een, tja, goedendag te wensen. Voor de geschiedenisfreaks, vermoedelijk stamt de naam goedendag af van het Engelse ‘dagger’ of dolk en dus doelende op een goede dolk of goede dag.

Gelukkig is dit door de kleine brouwerij Toye gebrouwen bier niet zo barbaars.

Oog: Een heel lichtblond en matig gesluierd bier in het glas, bijna de kleur van een witbier. Een sprankelende schuimkraag die wel mooi en stevig opbouwt maar niet aanhoudt, bouwt af tot een vinger schuim bovenop het bier. Een fijne heel actieve pareling in het glas. Een mooie frisse kleur!

P1140550

Neus: Een heel fruitige gistgeur, veel banaan en ook grassige hop, citrus en ook een beetje blonde biscuit. De typische zuivere geur van een tripel of blond abdijbier.

Mond: De felle koolzuurpareling geeft onmiddelijk een pittige mondgevoel. Het bier smaakt heel fris, mooi balancerend tussen fruitig en licht zoet. Goed gehopt maar niet uitgesproken met wat grassige accenten. Een lichte peperigheid en een lichte eindbitter. Ondanks zijn hogere alcoholgehalte heeft dit bier wel een dorstlessend karakter. verfrissend.

P1140548

ABV: 8%

Fles: 33cl Apo

P1140545

Etiket: Mooi etiket verwijzend naar de Middeleeuwse oorsprong van de naam van dit bier en dan meer specifiek naar de Guldensporenslag. Sumiere info over het bier zelf.

Typische Belgische tripel, no surprises there, maar best lekker en vlot drinkbaar.

Het verhaal rond deze brouwerij op zich is al de moeite waard. Een uit de hand gelopen passie die resulteert in een hobbybrouwsel, het verzamelen van divers brouwmateriaal over de jaren heen en uiteindelijk een 3 jaar durende DIY opbouw van de brouwerij met eigen gelaste brouwketels en al. Chapeau, het zegt iets over de toewijding van deze brouwer en verdient ondersteuning!

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s