Gueuze 100% Lambic Bio – Brasserie Cantillon

P1140576

Woeha, wake up and smell the Brett!! Wie, zegt u?? Brett Pit??

Nee, nee, niet het spontaan acterende Hollywood geval maar wel het spontane gisting veroorzakend beestje genaamd Brettanomyces Bruxellensis of Lambicus. Dat is namelijk het belangrijkste dat er zich in deze fles bevindt. Dit beestje zorgt er voor dat een ‘doodgewone’, laten we toch maar die aanhalingstekens gebruiken, wort wordt omgetoverd tot een delicate zure drank genaamd Lambiek.

5526blambicus-2
Beestjes, vele beestjes
Foto van http://eurekabrewing.wordpress.com/

En bij Cantillon beheren ze dit procedé als de beste. Hoewel, procedé? Veel is hier niet aan te controleren, eens het wort overgepompt op het koelschip is het moeder natuur die het overneemt. Dit alles kan je bekijken tijdens een open brouwdag zoals hier. Zeker eens doen!!

P1140572

Het ware meesterschap toont zich trouwens in het blenden van deze Lambiek tot een goede Gueuze, 2 tot 3 verschillende jaargangen die versneden worden waarbij de jongste Lambiek de suikers aanlevert voor een hergisting op fles. Heeft u trouwens die extra u opgemerkt in Gueuze? Onze Franstalige vrienden schrijven het zo terwijl de Nederlandstaligen het neerpennen als Geuze.

Deze Gueuze draagt trouwens het 100% Bio keurmerk, het is maar dat u het weet!

P1140574

Oog: Schenkt een goudblond, strogeel bier met een sprankelende witte schuimkraag die snel afbouwt tot een flinterduine sluier. Het bier is niet gefilterd doch oogt redelijk helder, niet doorschijnend echter. Een minimale pareling in het glas.

Neus: Onmiskenbaar een geuzeneus -mooi woord- hoewel niet overdreven. De geur van boerderij, stro en beesten of barnyard funk zoals den Amerikaander het zou zeggen. Heel wat fruitige hinten van appel en wit steenfruit ook met een vineuze toets. Accenten van eikenhout en heel licht wat vanille. Klein beetje azijn op de achtergrond. You love it or you hate it, I love it!!

Mond: Een dun mondgevoel en vrij plat qua koolzuur hoewel ze nog ietwat pit afgeeft. Een zure smaak maar weer niet te uitgesproken, als van zure appeltjes- ook wel Boskoop. Neigt naar een cider. Een flinke houten toets in de mond met een kleine wrange bitterheid en een droog einde. lekker!!

P1140578

Etiket: Het Brussels ketje dat staat te pissen, gelukkig niet in uw glas. Wordt expliciet vermeldt als ‘The Brussels Gueuze’. Ze zijn inderdaad nog een van de enige 2 brouwers in Brussel, samen met Brasserie de la Senne(die wel geen Lambiek brouwt). Alle andere Lambiek brouwers liggen rond Brussel en ja, ook enkele daarbuiten….. Vermelding dat deze Gueuze 100% bio is vermits alle gebruikte ingrediënten van biologische landbouw komen. Dat manneke pis op het etiket staat zou ook wel eens kunnen verwijzen naar een van de effecten die deze Gueuze op de minder ervaren geuzedrinker zou kunnen hebben. Laten we het erop houden dat sommige elementen van dit bier nogal stoelgang bevorderend zijn. Zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb hè!!

ABV: 5%

Fles: 75cl. champagnefles met kroonkurk en kurk

Dit is een goede Gueuze, de smaak kan iets scherper zijn als sommige andere Geuzes maar het blijft aanvaardbaar. Deze laat zicht trouwens goed combineren met verschillende gerechten, de zuurheid snijdt mooi door vettere gerechten en verfrist. Schenk deze eens bij een kaasschotel of met een stukje paté, heerlijk.

P1140570

Alé, ik krijg hier een hongerke precies…..

Cheers

Belgian Beer Geek

3 gedachten over “Gueuze 100% Lambic Bio – Brasserie Cantillon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s