Brasserie Cantillon – Open Brouwdag2013

P1140552

Afgelopen zaterdag 09/11 kreeg het grote publiek de kans om het brouwproces bij Cantillon van dichtbij mee te maken. Een open brouwdag heet dat dan.

P1140554

Van ’s morgens vroeg tot in de late namiddag kon je de verschillende processen zien in het brouwen van het edele lambiek bier. Van het maken van het beslag van water, gemoute gerst en tarwe; het koken van het wort met overjaarse hop, het filteren van de hop tot het overpompen op het koelschip. Het plezante-oh ironie- werkje van het uitkuisen van de beslagkuip maakte hier ook deel van uit en enkele bezoekers mochten zich hier ook aan wagen wat menig doorzwete toerist opleverde.

P1140555
Uitkuisen van de beslagkuip. Het overgebleven draf wordt gebruikt als veevoeder

P1140556

Eens het wort overgepompt in het koelschip wordt deze overgelaten aan moeder natuur. De in de Brusselse lucht aanwezige beestjes met namen als Brettanomyces Bruxellensis en Lambicus krijgen dan de tijd om zich neer te zetten op het wort en deze te infiltreren en te infecteren. Infecteren heeft hier trouwens helemaal geen negatieve bijklank want deze natuurlijke giststammen zullen op een natuurlijke wijze de suikers gaan omzetten in bier, lambiek. Eens het wort is afgekoeld en geïnfecteerd wordt deze in houten vaten overgebracht waar de spontane fermentatie onder invloed van de eerder genoemde beestjes zijn werk rustig verder zet.

P1140558
Brouwmeester/blender en eigenaar Jean Van Roy aan het werk
P1140561
Het overpompen van het wort op het koelschip. Hier rust het overnacht en krijgen de in de lucht aanwezige wilde giststammen de tijd om te infiltreren en infecteren. Pure magie!!!

De vaten rusten gedurende periodes van 12, 24 of 36 maanden en dan is het aan de hand van de meesterbrouwer/steker om hier een blend van te maken die dan op fles nogmaals hergist. Dit is meestal een blend van de 3 jaargangen waar de jongste lambiek de nodige suikers aanlevert om de gist terug te activeren. De fruitbieren van Cantillon zijn gewoonlijk lambiek van 24 maanden waar fruit (krieken, druiven, perzikken, frambozen)aan toegevoegd is en waar de natuurlijke suikers van het fruit voor een hergisting zorgen.

Deze Gueuze of Lambiek is een zuiver natuurlijk product, geen toevoegingen van additieven of suikers, en is een heerlijk friszure drank die appetijt opwekkend is en dus uitermate geschikt als aperitief of zelfs als begeleider bij een diner.

P1140565
De schatkamer

Dit alles gebeurt nog steeds zoals het 100 jaar terug gebeurde en maakt van deze brouwerij ook een echt museum en een must-see voor iedere bierliefhebber.

P1140560
Brouwketel waar het wort wordt gekookt met de overjaarse hop
P1140557
Uitfilteren van gekookte hop uit het wort
P1140564
Een waarheid als een koe

Deze open brouwdag werd heel druk bezocht, een goede 800 bezoekers deden deze toch wel kleine brouwerij aan en met momenten was het echt drummen om plaats. Opvallend veel buitenlanders; Britten, Amerikanen en een hele buslading Italianen. Cantillon is populair en dan vooral in het buitenland, het is deels te danken aan deze overzeese interesse dat we de huidige zure bieren revival kennen.

De rondleiding werd met passie en deskundigheid gegeven. Van deze rondleiding kan u op andere dagen ook genieten, toegang is 6€ per persoon en dit geeft recht op een degustatie. Vermits het brouwen van Lambiek aan weersomstandigheden gebonden is, niet te koud en niet te warm, loopt het brouwseizoen meestal van ongeveer oktober tot ergens april. Buiten deze maanden wordt er niet gebrouwen maar kan de brouwerij wel bezocht worden.

2013-11-09 14.58.46-1

Eindigen doe je natuurlijk met een glaasje Gueuze of Lambiek.

Cheers

Belgian Beer Geek

7 gedachten over “Brasserie Cantillon – Open Brouwdag2013

  1. […] En als je zelf eens wil meemaken hoe het er bij Cantillon aan toe gaat tijdens zo een brouwsel dan ga je op 14 november gewoon tot daar. Die zaterdag wordt er gebrouwen en kan je van ‘s morgens vroeg tot bij het overpompen van het wort naar het koelschip in de namiddag toekijken. Een uniek evenement dat je zeker eens moet hebben meegemaakt! Hoe het er die dag aan toegaat kan je alvast hier lezen –> brasserie-cantillon-open-brouwdag2013 […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s