Bueckenholt – Brouwerij Bueckenholt

P1140541

Een bier, Bueckenholt, van het type Spécial Belge met een serieuze twist, ontworpen/gebrouwen door 2 kameraden die zichzelf brouwbroeders noemen. De passie zit erin!

Met dit bier wonnen ze de door brouwerij Anders uitgeschreven wedstrijd ‘So you think you can brew’. 1ste prijs was 1000lt van hun eigen bier die blijkbaar in no-time uitverkocht was.

De brouwers komen uit Perk en Berg, op een goede steenworp van hier. Altijd leuk als er brouwactiviteit is in de nabije omgeving.

P1140543

Oog: In het glas krijgen we een troebel lichtbruin amberkleurig bier, typische kleur van een Spécial Belge, met een crèmekleurige stabiele kraag met hoge densiteit. De kraag heeft een heel goede retentie.We hebben wat ronddwarrelend gistdepot in het glas alsmede een mooie pareling.

Neus: Stevig gemout, met een neus caramel. Stevig zoet van suiker, de cuberdon komt er goed door. Ja, een van de speciale ingrediënten is cuberdonsiroop wat ook zijn specifieke geur afgeeft. Een licht fruitige gistgeur en ergens ver op de achtergrond wat hop.

Mond: Veel cuberdon die doorkomt in de mond wat het naar mijn smaak een beetje te zoet maakt. Er zit een aardig bittertje in ergens halverwege en op het einde met ook een lichte peperigheid. De brouwers gebruiken salie in het recept, deze vind ik niet direct terug in de smaak. Goede prikkel van de zuurstofbelletjes. Licht plakkerig mondgevoel en een moutige nasmaak. Hoewel relatief licht (doch zwaarder dan de traditionele Spécial Belge) vind ik het geen doordrinker maar wel een Spécial Belge met diepgang.

P1140539

Etiket: Niet opzienbarend, benaming is prominent zichtbaar maar het design is niet echt geslaagd. Nu ja, het is duidelijk hè! Geen vermelding van ingrediënten, ook de ‘speciallekes’ niet.

ABV: 6.5%

Fles:  33cl. apo

P1140540

Hoewel de mannen achter dit bier fervente thuisbrouwers zijn laten ze hun bier brouwen bij brouwerij Anders. Aan de berichten te zien op hun FB-pagina is de commerciële opmars niet te stuiten, reeds verschillende café’s hebben hun bier op de kaart gezet. Mogelijk gaan de Braziliaantjes bij Inbev dan weer klagen dat hun volumes naar beneden gaan maar als dit ten goede gaat van een hogere consumptie van kleinschalerig kwaliteitsbier kan je daar niet echt over klagen, ik althans niet!

Voor de liefhebbers van een Spécial Belge à la Palm of het bolleke De Coninck een goed alternatief met iets meer diepgang en volmondigheid. Ik vind dit een lekker bier enkel het zoete kantje stoorde mij en hoewel dit het bier wat extra diepgang meegeeft beknot het dan weer ietwat de drinkbaarheid.

De 2 bezielers van dit bier geven wat uitleg in een video:   

Weetje: De naam Bueckenholt verwijst naar de oorsronkelijke benaming van de gemeente Buken waar de eerste brouwsels werden gemaakt

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s